Różnicówka w gniazdku lub wtyczce.

Czy różnicówka zamontowana w gniazdku, wtyczce (gdyby takie istniały) zaraz przy odbiorniku (np. pralce) w instalacji gdzie mamy tylko przewód fazowy i zerowy (nie ma ochronnego) mogłaby spełniać swoje zadanie? Zadaję to pytanie pod kontem modernizacji starych instalacji gdzie nie ma PE.

Witam!

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=5733

Witam!
-Było to dyskutowane w jakimś temacie na Forum, ale mam tylko namiary na producenta:
http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa/produkter/pl/5107.htm

Przepraszam faktycznie przeoczyłem ten temat.

Panowie Fachowcy gość się pyta czy można podłączyć wyłącznik różnicowoprądowy Wy że TN-C nie ale gdybym zrobił tak:
w łazienkach są piony rur wodnych czy jako ziemie PE połącze bezpośrednio do gniazda bolca uziemiającego czy nie będzie to już system TT w łazience i czy nie będzie działać wyłącznik różnicowoprądowy. Chyba że macie jakiś inny pomysł jak w starych instalacjach można to zrobić.
A nie mówcie że nie można zrobić

Przed różnicówką (zamontowaną w puszce w ścianie) należy rozdzielić PEN na PE i N, uziemić PE łącząc np z rurkami wody i mamy TNS. W drugiej puszce instalujemy gniazdo i trochę naokoło, ale mamy różnicówkę przy odbiorniku.

Witam!

w łazienkach są piony rur wodnych czy jako ziemie PE połącze bezpośrednio do gniazda bolca uziemiającego czy nie będzie to już system TT w łazience i czy nie będzie działać wyłącznik różnicowoprądowy.

RCD bedzie działał, ale czy będzie spełniony warunek SWZ?

należy rozdzielić PEN na PE i N, uziemić PE łącząc np z rurkami wody i mamy TNS.

A jeśli nastąpi przerwa w przewodzie PEN np w sieci zasilającej to którędy nastąpi zamknięcie obwodu? Chyba tym połączeniem z rurami. A jeśli część rur zostanie wymieniona na rury z tworzywa to jaki będzie to system? Czy dalej TN-S?

Wyjaśniam:

1. Jeśli nastąpi przerwa w przewodzie PEN to obwód zamknie się przez ziemienie.
  2. Jeśli jako uziom zostaną wykorzystane stalowe rury instalacji wodnej to muszą one spełniać wymogi uziemienia.
  3. Jeśli nie ma pewności, że nie są one z tworzyw to nie należy ich wykorzystywać i punkt rozdziału PEN na PE i N uziemić w inny sposób.
  4. Ewentualne awarie i dewastacje sieci nie zmieniają faktu, że od różnicówki do odbiornika jest to nadal sieć w układzie TNS.
    Pozdrawiam Juka.

zgubiłem “u” w uziemieniu, przepraszam, Juka

Witam!

dewastacje sieci nie zmieniają faktu, że od różnicówki do odbiornika jest to nadal sieć w układzie TNS.

Właśnie dlatego rozdzielenie na PE i N ma być dokonane w złączu lub rozdzielni głównej budynku. Ponadto przekrój przewodu łączącego punkt rozdziału z GSU czy uziomem też podlega pewnym kryteriom. I przede wszystkim ochrona przed dotykiem pośrednim ma między innymi spowodować wyłączenie zasilania i do minimum ograniczyć pojawienie się niebezpiecznego napięcia dotykowego na częściach przewodzących dostępnych.
Rozwiązanie, które proponujesz kolego juka tego nam nie zapewnia.
A jeszcze na dodatek może spowodować pojawienie się niebezpiecznego napięcia na częściach przewodzących obcych.

Koledzy !
Przypadkiem natkąłem się na ten temat.
Odpowiadam - oczywiście, RCD można podłączyć, będzie działać prawidłowo, poprawi znacznie standard bezpieczeństwa, natomiast totalnie nie zmieni sieci TN-C na TN-S.

Mam uwagi, co do odpowiedzi kolegów. Przykro mi, że niektórym
z nas myli się punkt rozdziału PEN w budynku z instalacją
w sieci TN-C w lokalu.
W każdym gnieździe, w sieci TN-C, dokonujemy rozdziału PEN ma PE i N.
Chyba to żarty, że sugerujecie, aby do każdego gniazda w sieci
TN-C doprowadzać uziemienie. Osoby udzielające odpowiedzi
posiadają przecież uprawniena. Stąd wniosek, że stosunkowo prostych instalacji po prostu nie rozumiecie.
CYRUS