Czy różnicówka zamontowana w gniazdku, wtyczce (gdyby takie istniały) zaraz przy odbiorniku (np. pralce) w instalacji gdzie mamy tylko przewód fazowy i zerowy (nie ma ochronnego) mogłaby spełniać swoje zadanie? Zadaję to pytanie pod kontem modernizacji starych instalacji gdzie nie ma PE.
Witam!
-Było to dyskutowane w jakimś temacie na Forum, ale mam tylko namiary na producenta:
http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa/produkter/pl/5107.htm
Przepraszam faktycznie przeoczyłem ten temat.
Panowie Fachowcy gość się pyta czy można podłączyć wyłącznik różnicowoprądowy Wy że TN-C nie ale gdybym zrobił tak:
w łazienkach są piony rur wodnych czy jako ziemie PE połącze bezpośrednio do gniazda bolca uziemiającego czy nie będzie to już system TT w łazience i czy nie będzie działać wyłącznik różnicowoprądowy. Chyba że macie jakiś inny pomysł jak w starych instalacjach można to zrobić.
A nie mówcie że nie można zrobić
Przed różnicówką (zamontowaną w puszce w ścianie) należy rozdzielić PEN na PE i N, uziemić PE łącząc np z rurkami wody i mamy TNS. W drugiej puszce instalujemy gniazdo i trochę naokoło, ale mamy różnicówkę przy odbiorniku.
Witam!
w łazienkach są piony rur wodnych czy jako ziemie PE połącze bezpośrednio do gniazda bolca uziemiającego czy nie będzie to już system TT w łazience i czy nie będzie działać wyłącznik różnicowoprądowy.
RCD bedzie działał, ale czy będzie spełniony warunek SWZ?
należy rozdzielić PEN na PE i N, uziemić PE łącząc np z rurkami wody i mamy TNS.
A jeśli nastąpi przerwa w przewodzie PEN np w sieci zasilającej to którędy nastąpi zamknięcie obwodu? Chyba tym połączeniem z rurami. A jeśli część rur zostanie wymieniona na rury z tworzywa to jaki będzie to system? Czy dalej TN-S?
Wyjaśniam:
- Jeśli nastąpi przerwa w przewodzie PEN to obwód zamknie się przez ziemienie.
- Jeśli jako uziom zostaną wykorzystane stalowe rury instalacji wodnej to muszą one spełniać wymogi uziemienia.
- Jeśli nie ma pewności, że nie są one z tworzyw to nie należy ich wykorzystywać i punkt rozdziału PEN na PE i N uziemić w inny sposób.
- Ewentualne awarie i dewastacje sieci nie zmieniają faktu, że od różnicówki do odbiornika jest to nadal sieć w układzie TNS.
Pozdrawiam Juka.
zgubiłem “u” w uziemieniu, przepraszam, Juka
Witam!
dewastacje sieci nie zmieniają faktu, że od różnicówki do odbiornika jest to nadal sieć w układzie TNS.
Właśnie dlatego rozdzielenie na PE i N ma być dokonane w złączu lub rozdzielni głównej budynku. Ponadto przekrój przewodu łączącego punkt rozdziału z GSU czy uziomem też podlega pewnym kryteriom. I przede wszystkim ochrona przed dotykiem pośrednim ma między innymi spowodować wyłączenie zasilania i do minimum ograniczyć pojawienie się niebezpiecznego napięcia dotykowego na częściach przewodzących dostępnych.
Rozwiązanie, które proponujesz kolego juka tego nam nie zapewnia.
A jeszcze na dodatek może spowodować pojawienie się niebezpiecznego napięcia na częściach przewodzących obcych.
Koledzy !
Przypadkiem natkąłem się na ten temat.
Odpowiadam - oczywiście, RCD można podłączyć, będzie działać prawidłowo, poprawi znacznie standard bezpieczeństwa, natomiast totalnie nie zmieni sieci TN-C na TN-S.
Mam uwagi, co do odpowiedzi kolegów. Przykro mi, że niektórym
z nas myli się punkt rozdziału PEN w budynku z instalacją
w sieci TN-C w lokalu.
W każdym gnieździe, w sieci TN-C, dokonujemy rozdziału PEN ma PE i N.
Chyba to żarty, że sugerujecie, aby do każdego gniazda w sieci
TN-C doprowadzać uziemienie. Osoby udzielające odpowiedzi
posiadają przecież uprawniena. Stąd wniosek, że stosunkowo prostych instalacji po prostu nie rozumiecie.
CYRUS