Różnicówka jako wyłącznik główny w mieszkaniu

Chciałbym prosić o radę: czy różnicówka może służyć jako wyłącznik główny, który odetnie prąd w mieszkaniu po przekroczeniu określonej wartości? Mam różnicówkę Legrand 25A, 30mA, typ AC, która jest podłączona do linii od licznika, a za nią są 4 “esy” prowadzące do obwodów oświetlenia i gniazd. Chciałbym się dowiedzieć, czy ta różnicówka odetnie prąd również w przypadku, jeśli pobór prądu w mieszkaniu przekroczy wyznaczone przez zakład energet. 25A? Jeśli nie, czy mam zastosować różnicówkę z członem nadprądowym, np. typu C, by nie wyłączała się razem z “esami”, które są typu B? Skrzynkę rozdzielczą mam metalową na licznik i maks. 6 esów i nie ma już miejsca na dodatkowy wyłącznik główny. Jak powinienem rozwiązać ten problem?

Witam!

Wielokrotnie było to omawiane. Wpisz w “szukaju” (na górze po prawej stronie) hasło “rcd jako wyłącznik główny” lub podobne.
Tak samo możesz postąpić z interesującym cię zagadnieniem dotyczącym selektywności zabezpieczeń.
A układ zapewnie TN-S?

Dziękuję za wskazówkę. Ilość postów jest dość duża, a ja nie za bardzo znam się na rzeczy i nie umiem znaleźć odpowiedniego. Tak mi rozwiązano całą instalację w czasie remontu: TNC zmieniono na TNCS (???) - przewody N i PE są połączone, ale kable do gniazdek są 3-żyłowe YDYp3x2,5mm2. Instalacja w budynku jest stara: chyba z lat 50. XX w. typu TNC.

Chodzi mi o to, czy nie będzie pożaru, jeśli przekroczę dopuszczalne obciążenie i czy RCD będzie odpowiednim zabezpieczeniem. Jeśli nie, czy mam dać różnicówkę z członem nadprądowym jako główny wyłącznik, ale typu C? Nie mam miejsca na tablicy rozdzielczej na więcej modułów. RCD chcę mieć dla bezpieczeństwa.

Witam!

Dlaczego myślisz o pożarze. Przecież zabezpieczenie przedlicznikowe nie wymaga dublowania, jak i również nie wszystkie obwody wymagają wyłącznika róznicowoprądowego. Więc może RCD powinny chronić indywidualnie każdy obwód gniazd.
Piszesz, że instalację wykonano w układzie TN-S przy pozostawieniu zasilania w TN-C, więc można domniemywać, że jast to budynek wielolokalowy. Jeśli tak, to rodzą się następne pytania:
czy uziemiony został punkt podziału, lub żyła PE?
gdzie rozdzielono PEN i jaki jest jego przekrój przed podziałem?
czy rozwiązano sprawę połączeń wyrównawczych?
na której kondygnacji znajduje się lokal?

Nie mylić pojęć.
Głowny wyłącznik, wyłącznik róznicowoprądowy, itp. W każdej rozdzielnicy powinno pozostać około 30 % wolnego miejsca i dobry elektryk to wie. W razie zmiany koncepcji czy rozbudowy nie ma kłopotów.

STANCA

Dziękuję za porady. Instalacja w budynku jest, jak pisałem starego typu TNC. Na rozdzielni dla całego budynku uziemiono przewód N (tak twierdzi zakład energ.). Jeśli chodzi o zabezpieczenie przedlicznikowe, to jest ono na zewnątrz mieszkania, na korytarzu. Jak wybije (“korki” wkręcane starego typu), to muszę wychodzić poza lokal, by włączyć. Trochę to męczące.

PEN jest rozdzielony wewnątrz skrzynki w mieszkaniu. Do gniazdek ściennych idą już po 3 przewody z miedzi (kiedyś były alu!).

Ciągle nie mogę uzyskać odpowiedzi na kluczowe pytanie: czy różnicówka, którą mam za licznikiem: Legrand 25A, 30 mA, typ AC wyłączy zasilanie w mieszkaniu, jak przekroczę maks. obciążenie 25 A, czy też nie? Proszę o konkretną odpowiedź. O to tylko mi chodzi.

Kolegi różnicówka nie wyłączy prądu przeciążeniowego.

I o to mi właśnie chodziło. Dziękuję za info Koledze praktykowi.

Chyba, że jest z członem nadprądowym.

Witam Pana.
Uzyskał pan w końcu prostą odpowiedż na bardzo proste pytanie ale koledzy nie omieszkali trochę się powymądrzać jak to podczas kampanii przedwyborczej bywa (inne pytanie -inne odpowiedzi)
Od limitoeania mocy czyli od ograniczania całkowitego prądu jaki płynie w pana instalacji jest właśmie to zabezpieczenie przedlicznikowe czyli bezpieczniki więc nie ma obawy że popłynie prąd o zbyt dużym natęzeniu na odcinku licznik- rozdzielnica (oczywiście jeśli te bezpieczniki są odpowiednio dobrane do obciązalności przewodów). Dalej tę funkcję przejmują już eski a gdyby nie zadziałały to znów pole popisu dla bezpiecznika.
Rozumiem że ma pan zbyt mało przydzielonej mocy czyłi te bezpieczniki są o zbyt małym amperażu dla pana potrzeb stąd niedogodność. Szukanie rozwiązania w wyłączniku głównym w mieszkaniu nie jest rozwiązaniem gdyż musiałby pan sobie jeszcze bardziej ograniczyć limit mocy aby zachować selektywnośc w stosunku do zabezpieczenia przedlicznikowego a wtedy w prawdzie wyłączenia występowały by w mieszkaniu ale dużo częsciej.
Rozwiązaniem jest albo tylko zakup większej mocy czyli zamiana bezpieczników na większe o ile parametry instalacji na to pozwolą , Jeśli nie pozwolą to odpowiednia modernizacja lub wręcz wymia instalacji ale skoro jest nowa … ,a może ma pan zasilanie 1- fazowe więc zamiana na 3- fazowe .
Zostaje jeszcze zastosowanie przekaźnika piorytetowego. To on właśnie będzie dbał oto aby nie przekroczyć tego prądu poprzez czasowe odłączanie niektórych obwodów z gory zdefiniowanych podczas gdy pozostałe odbiorniki pobierają duży prąd i np wyłączy się bojler na chwilę gdy będzie pan gotował wodę w czajniku. Jak pan wyłączy czajnik to bojler znów się włączy a bezpiecznik ocaleje prawda że sprytne?
Tyle pan pytał o tę różnicówkę więc coś dopowiem. Różnicówka w zwykłym wykonaniu jest instalowana w celu wykryeania i wyłączania zwarć doziemnych czyli do obudowy i tylko do tego. Do wykrywania zwarć jednofazowych ale do przewodu N jak i zwarc wielofazowych oraz przeciążeń instalujemy te ESY. Występuje też ta kombinacja w jednym aparacie jakim jest różnicówka z członem nadprądowym którą usilnie pan chciał zastosować. Nie do tego ona służy. A już całkiem na marginesie jako wyłącznik główny powinien być zastosowany rozłącznik izolacyjny wtedy można mówić że instalacja jest odłączona od napięcia i bezpiecznie w niej majstrować. Pozdrawiam marcin714