Dzien dobry mam takie pytanie kupilem kabine z sauna. Powiedziano mi ze musi ona byc podlaczona do gniazdka z uziemieniem i tu jest problem bo w bloku gdzie mieszkam do gniazdka ida tylko dwie zyly. Chcialem sie dowiedziec czy tak zwane uziemienie wymuszone czyli podlaczenie uziemienia do zera cos tu pomoze a dokladnie czy w razie spiecia roznicowka zadziala i odlaczy prad. A jesli nie zadziala to co w takim razie mozna z tym zrobic i czy mozna to jakos sprawdzic wkoncu to polaczenie pradu i wody wiec chcialbym byc pewien ze dobrze to wykonalem. Dziekuje za kazda odpowiedz.
Czy Kolega ma na pewno RCD w instalacji 2 przewodowej
Rcd czyli roznicowka jak dobrze rozumiem, ta roznicowka jest przy podlaczeniu w kabinie. Jest to chyba standard ze kabiny w ktorych jest elektryka maja przy wtyczce do gniazdka roznicowke i tak powiedzial mi ktos z obslugi firmy gdzie kupilem ze to jest wlasnie roznicowka. A kable w scianie mam tylko dwa, jest tam uziemienie ale wymuszone czyli od bolca kabel podlaczony do zera nie ma trzeciego kabla. Dziekuje za odpowiedz.
Szanowny Panie
Może jednak poczytać co napisał admin:
“Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!”
Ile dla szanownego Pana warte jest życie rodziny i psa?
Łazienka szczególnie niebezpieczne miejsce w mieszkaniu, gdzie wykonawstwo instalacji elektrycznej podlega pod NORMĘ:
PN-HD 60364-7-701:2010 - wersja polska
Instalacje elektryczne niskiego napięcia – Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji – Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic
Zakres
Dotyczy instalacji elektrycznych w pomieszczeniach wyposażonych w zamocowaną na stałe wannę lub natrysk oraz w strefach okolicznych.
Do tego pomieszczenia jeszcze kilka norm i rozporządzeń ma zastosowanie, co Pan na to?
Jedna porada nie zastąpi fachowca z wiedzą i miernikami by potwierdzić bezpieczeństwo.
[/b]Rysiu71 kiedyś napisał:
“Tutaj kolego nic się nie wymyśli, tutaj obowiązują żelazne zasady i jak się ich nie zna to nasze doradztwo w Twoim wykonaniu może doprowadzić do nieszczęścia.”
polecam ten temat tym, co chętnie udzielają porad osobom bez przygotowania zawodowego.
STANCA
Pisze Pan aby wezwac elektryka, nie chcialem pisac o tym aby nikogo nie obrazac ale dzwonilem do paru elektrykow i niestety jeden mial sie odezwac ale sie nie odezwal, drugi mowi zebym wypuscil kabel i przyczepil go do drutu ktory mam wpuscic w ziemie ale on nie ma czasu i mi tego nie zrobi, trzeci mowi ze moze mi zrobic uziemienie wymuszone i ze to bedzie dzialac na 100 procent a jak mu powiedzialem zeby mi to wytlumaczyl robiac np. jakies spiecie zebym wiedzial ze roznicowka zadziala to takze podziekowal. Wiec jak Pan widzi zycie jest mi mile, nie zaluje na to pieniedzy i chce miec poprawnie zrobione dlatego pytam fachowcow na forum a nie daje zrobic pierwszemu lepszemu ktory potrafi wymienic gniazdko i mysli ze jest elektrykiem. Panowie do ktorych dzwonilem maja firmy i sie oglaszaja jako fachowcy, uprzedzajac kolejne domysly ze moze takich “fachowcow” sie radze. Jak juz pisalem jest to polaczenie pradu i wody wiec wiem ze jest to powazne. Piszac w poprzednim poscie ze chce to dobrze zrobic chodzilo mi o to zeby bylo to dobrze wykonane bo moglbym ta kabine podlaczyc do gniazdka ktore mam w lazience czyli z uziemieniem wymuszonym a chce byc pewien ze jest zrobione tak jak powinno byc zrobione.
Gdzie to tak jest w Polsce.
Podłączam się do pytania.
W Ostrolece woj Mazowieckie
Nie wiem gdzie Panowie nie jestem fachowcem i to jest jakies zabezpieczenie przed porazeniem. Nie moge weryfikowac wszystkiego co uslysze od fachowcow , sprzedawcow itd. Ale odbiegamy chyba od tematu. Pytanie najwazniejsze czy uziemienie wymuszone tu zadziala w razie jakiejs awarii a jesli nie to co innego nalezy w tym przypadku zrobic, aby to bylo bezpieczne. Ja sie nie znam nie wiem moze jakis dodatkowy bezpiecznik a moze cos innego.
Różnicówka nie zadziała bo jej nie ma. Gniazdo z uziemieniem zadziała. Tylko musi być poprawnie podłączone. Przewód neutralny pierw do bolca uziemiającego póżniej do zacisku N. Koniecznie sprawdzić jakie zabezpieczenie na gniazdach. porównać z zabezpieczeniem w instrukcji kabiny . W razie wątpliwości spytać elektryka.
Roznicowka podobno jest, tak mi powiedziano, 5 centymetrow za wtyczka do gniazdka, jest to w komplecie z kabina. Czyli uziemienie wymuszone wiec takie na dwuzylowej instalacji jest tak samo dobre jak na trojzylowej i w razie awarii zadziala, tak wnioskuje z poprzedniej wypowiedzi.
Mógł by Pan umieścić zdjęcie tej różnicówki ?
Tak to wyglada, powiedziano mi w sklepie, gdzie kupowalem ze to roznicowka i ze potrzebna jest instalacja trojzylowa z uziemieniem inaczej nie zadziala, czyli ze na dwuzylowej z uziemieniem wymuszonym nie zadziala.
Co to? Ktoś ukradł polskie literki?
STANCA/moderator
Jeżeli podłączy pan jak mówiłem to zadziała.
W takim razie dziekuje za odpowiedz, ja tego nie bede robil i tak zawolam elektryka ale chce zeby zrobil mi tak jak nalezy bo mozna zrobic i zrobic dobrze a ja chce to drugie.
Przewód neutralny pierw do bolca uziemiającego póżniej do zacisku N
Jesteś pewny kolego że ta porada jest bezpieczna? Napisałeś bzdury.
Tak a gdzie napisałem bzdure?
Panowie
Nowym uczestnikom forum polecam mój ostatni zapis, temat niebezpiecznie zmierza w kierunku kosza.
STANCA
Sugerowal Pan abym zatrudnil elektryka ale pisalem juz co fachowcy mi odpowiadaja jesli przedstawiam na czym sprawa stoi. Dzwonilem nawet do elektryka ze spoldzielni i tez nie chce przyjsc, mowi ze on mi tego nie zrobi, ze moze zrobic uziemienie wymuszone ale to nie zadziala. Jedno zasadnicze pytanie czy roznicowka odlaczy mi zasilanie jesli prad przychodzacy i wuchodzacy bedzie sie roznil jesli to bedzie podlaczone do uziemienia na dwuzylowej instalacji (uziemienie wymuszone).