Różnica pomiędzy bezpiecznikiem a wyłącznikiem nadprądowym

Witam :slight_smile:

Zapytanie jak w tytule - jaka jest różnica pomiędzy bezpiecznikiem “wkręcanym” a wyłącznikiem nadprądowym? Że jeden się wkręca w gniazdo a drugi montuje na szynie to wiem, ponadto - że jeden jest jednorazowy a drugo wielokrotnego użytku to też wiem, ale zasadniczo chodzi mi o funkcje jakie spełniają?

Zapytuję, ponieważ w rozmowie z zawodowym elektrykiem te określenia miały dla niego WIELKIE znaczenie, a dla mnie jako laika - wyłącznik nadprądowy typu “S” jest tym samym co bezpiecznik wkręcany typu “automat” tyle, że jego mocowanie na szynie pozwala na uproszczenie podłączania, oraz np. mniejsze wymiary całej rozdzielni, czy chociażby - ujednolicenie konstrukcji szafek (moduły).

Dzięki, i pozdrawiam:)

tak tylko pytasz jako laik ?

Witam
Ogólnie to jest to samo oba chronią przed nadmiernym prądem. Tylko czas działania jednego i drugiego znacznie się różni. Bezpiecznik topikowy ten wkręcany ma dłuższy czas po którym zadziała, dłuższą zwłokę, niż bezpiecznik szybki, jakim jest ten montowany na szynę typu S, który ma obowiązek zadziałania w czasie do 0,2 sek a przy porażeniu prądem ten czas ma zdecydowanie duży wpływ na poszkodowanego czy instalacje.
Pozdrawiam

czak61 - ale kolega nie pytał o wkładkę topikową, tylko “automat” wkręcany w jej miejsce.

Witam,

Czy pytał o wkładkę czy automat to on sam do konca chyba nie wiedział… w każdym razie bytał o obie te rzeczy…

Warto jeszcze podkreślić jedną rzecz… Bi robi widaczą przerwę w obwodzie której nie widać w przypadku eSów…

Witam.

A czemu nikt nie wspomina o współczynniku k? Zarówno w “automatach” jak i dla wkładek topikowych jest nieco mniejszy od wspólczynnika k dla eS-ek, nawet tych z charakterystyką B.

Czyli mówiąc krótko róznia się charakterystykami.

pytasz jako laik to np. czym różni się tv czarno-biały od color
postęp techniczny
po co masz sobie zaprzątać głowe jakimiś współczynnikami k lub charakterystykami bezpieczników, a dla zawodowego elektryka miedzy tymi bezpiecznikami różnica jest zasadnicza

Widzę że dyskusja rozwinęła się całkiem dla mnie niespodziewanie :slight_smile: - dziękuję wszystkim za odpowiedzi :slight_smile: ..
Reasumując - “S-ka” jest nowocześniejszą wersją “wkręcanego” plus kilka dodatków powstałych z racji upływu lat :slight_smile: , ale w codziennym użytkowaniu (instalacja w mieszkaniu) są one wzajemnie wymienialne bez wyraźniejszych różnic (oczywiście - biorą pod uwagę czas zadziałania, tzn. charakterystykę “B” - “D”).

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie moimi problemami :wink: ..

głównie chodzi tutaj o róznice w ch-kach I-t przy przepływnie tego samego pradu posiadają inne czasy wyłaczenia lub odwrotnie przy tym samym czasie posiadaja inne wartości prądu. Jeżeli chodzi wyłączniki nadpradowe np typu B to one posiadaja stałą wartość wsp. k=5 prąd wyłaczenia Ia=k*In gdzie In jest prądem znamionowym odbiornika czyli ten prąd Ia będzie zależał od In czas wyłącznia tego aparatu jest ustawiony fabrycznie i nie przekracza 0,1 s

Witam wszystkich
Kol. skucinka, to nie całkiem tak. Współczynnik k przy wyłącznikach nadprądowych np typu B nie posiada stałej wartości k=5 jak piszesz. Wartość tego współczynnika waha się między wartościami 3 a 5. I oznacza to, że przy wartości Ia=3In wyłącznik nadprądowy typu B może zadziałać, natomiast przy wartości Ia=5In wyłącznik nadprądowy typu B musi zadziałać. Natomiast rzeczywista wartość wsp. k dla konkretnego wyłącznika waha waha się między wartościami 3 a 5 i jaka jest jej rzeczywista wartość możemy poznać dopiero przy pomiarach. Dlatego przy obliczeniach projektowych przyjmuje się wartość k=5, aby być w 100% pewnym, że wyłącznik zadziała prawidłowo (oczywiście o ile jest sprawny :slight_smile: ).
Podobna zależność występuje przy wyłącznikach nadprądowych np typu C, czy typu D. Różne są tylko wartości. Przy C k= 5…10, przy D k=10…20.
Jerzy

Tak jak napisałem wcześniej - jestem laikiem, i chociaż wiem o tym że bezpieczniki mają różne charakterystyki (“A” - bardzo szybkie, “D” - bardzo wolne) oznaczające zwłokę zadziałania, to moje pytania było proste - i takiej właśnie odpowiedzi udzielił mi kolega “czak61” oraz “mchrapczynski” :slight_smile: ..
Rozumiem, że dla zawodowców jest jeszcze wiele innych różnic, ale mnie interesowały tylko te od strony użytkowej :slight_smile: !!
Jeszcze raz dzięki za wszelkie odpowiedzi :slight_smile:

witam !!
piszę tujaj o wartości 5 ponieważ k=3 nie uwzględnia się wprojektach i wiem ,ze przy tej wartości możę zadziałać ale tez nie musi dlatego mówiłem tylko o5 w sensie projektowym tak samo jak 10 dla C i 20 dla D.
Niechciałem się tutaj rozpisywać chodziło mi o sam sesn

kolego Elprojk
Doskonale o tym wiem,że jest tak jak napisałeś i się z tym w zupełności zgadzam

Witam ..mam dylemat znaczenie s czy jest bezpiecznikiem czy jest wyłącznikiem?
Znaczenie wyłącznika a bespiecznia i do czego służy wyłącznik a bezpiecznik?.
Czy można stosować s na zabespieczenie przedlicznikowe i czy do układów pomiarowych 3fazowych można stosować jedno polowe i gdzie o tym mówiom przepisy proste a zarazem trudne …proszę o wielkom i konkretną odpowiedz zgóry dziekuje za pomoc…