Witam Państwa.
Potrzebuje informacji o tym rozłączniku.
Wie ktoś gdzie mogę o nim znaleźć jakieś dokładne opisy/rysunki itp?
Bądź ktoś z Was zna się na nich
pozdrawiam.
Witam Państwa.
Potrzebuje informacji o tym rozłączniku.
Wie ktoś gdzie mogę o nim znaleźć jakieś dokładne opisy/rysunki itp?
Bądź ktoś z Was zna się na nich
pozdrawiam.
Jakim znowu, gdzie jest zdjęcie lub dane z tabliczki znamionowej. Jakiej firmy ?
Rozłączników WN są setki odmian i konstrukcji różniących się między sobą.
To znaczy o jakim?
Witam.
Kolega marios “uderzy” do ZWAR i jest możliwość uzyskania informacji o rozłącznikach.
Można również złożyć zapytanie do Zakładu Doświadczalnego “Energoprojekt”, np. w Poznaniu.
Nawet nie wiem, czy chodzi o wnętrzowe, czy też napowietrzne
Potrzebuje informacji ogólnych.
Witam.
Na przykład taką, że w stanie otwartym stwarzają widoczną i bezpieczną przerwę izolacyjną w powietrzu spełniając odnośne wymagania dla odłączników ?
No tak, tylko znacznie więcej.
No wiesz, potrzebuje zrobić taki projekt o Rozłącznikach wysokiego napięcia.
Potrzebuje takich ogólnych informacji typu:budowa,zasada działania, sposób podłączenia, zdjęcia itp.
Witam.
Z danych technicznych producentów można wiele się dowiedzieć na temat opisu budowy i działania.
Na stronach internetowych ZWAE jest opis aparatury WN, niestety, dla tego napięcia nie występują rozłączniki, lecz tylko odłączniki, a przecież kolega pyta tylko o te pierwsze.
Dla średniego napięcia dysponuję danymi rozłączników wnętrzowych typu OR.
Witam.
Kolega Paweł dobrze mówi.Rozłączniki występują do 30kV,czyli na średnie napięcie.
Kolego w stacjach rozdzielczych WN występują wyłączniki małoolejowe,pneumatyczne ,próżniowe- 750kV,magnetowydmuchowe ,SF6 (sześciofluorkiem siarki )- nawet do 550kV.Odłączniki WN występują jako
sieczne (nożowe),poziomoobrotowe- 1,2 przerwowe ,pionowe.Są jeszcze uziemniki i zwierniki też przeznaczone do pracy w sieci WN.
Skoro rozłączniki występują tylko do 30kV to zostaje mi nic jak skonsultować się z nauczycielem czy aby się nie pomylił.
Nastąpiła korekta, chodziło o rozłączniki powyżej 1k[V].
Musiałem błędnie coś usłyszeć od nauczyciela prowadzącego.
Powyżej 1 kV wypełnia zbiór sieci SN a więc wszystko dobrze usłyszałeś. Źle natomiast wybrałeś dział w którym zadałeś pytanie bo w tym dziale to o rozłącznikach SN się nie dyskutuje. Co zaś do Twojego pytania to z racji tego, że Twa wiedza o rozłącznikach jest mglista to jedynym przystępnym źródłem dla ciebie będzie podręcznik szkolny lub akademicki z zakresu urządzeń i aparatów elektrycznych np. Markiewicza. Katalogi i foldery producentów są dla tych którzy umieją je przeczytać bo tam nikt nie wyjaśnia od podstaw zasad budowy i działania danego urządzenia lecz podaje się jego parametry, rysunki konstrukcyjne itp. Podać Ci zaś nazwy firm produkujących rozłączniku występujące na naszym rynku nie mogę bo podobno nie wolno.
A kto zabrania i dlaczego ?
Też bym chętnie z takim zestawieniem się zapoznał.
witam Kolegów ![]()
Wolno, wolno. ![]()
marcin714, no zgadza się z tymi katalogami to rzeczywiście tak jest.
Kupiłem sobie Markiewicza i się sporo dowiedziałem, dzięki.
(…)
Jeżeli to reklama , to Moderator usunie, ale z wiodących producentów rozłączników SN wymienię ABB (który przejął dawny ZWAR) i ZPUE z Włoszczowej