Rozłącznik słupowy - fotka nr 1 - to standard 3P spotykany w mojej okolicy na obrzeżach Łodzi. Dla mnie normalka.
Fotka nr 2 - wersja 4P (może 3p+N-?) często spotykana zaraz poza granicami miasta. Na tym samym słupie są 3 odgromniki uziemione do żyły PEN, widać to całkiem wyraźnie. Dlaczego jest rozłącznik 4-torowy ? Tego nie wiem. Nie wiedział tego również pracownik PGE spotkany w terenie. Zatem co z zasadą nieprzerywania PEN-a ?
Zaznaczam, że w Łodzi i w okolicach jest tylko i wyłącznie TN-C.
Fotka nr 3 to taka ciekawostka.
Uwaga - fotki są wstawione w odwrotnej kolejności.
Brak wypowiedzi = na forum nie ma fachowców od sieci ?
RSA 3p oraz 4p są standardem w OSD. Czwarty tor w 4p dotyczy oświetlenia ulicznego. Fotki które zapodałeś nie pokazują wszystkiego tzn.do czego zapięty jest na sieci ta czwarta żyła. Na niektórych fotkach widać sieć napowietrzną konsumpcja+oświetlenie.
OK = na najbliższej wycieczce rowerowej zwrócę na to uwagę.
Byłem i oglądałem - na jednym słupie żyła oświetlenia ulicznego nie schodziła na rozłącznik. W innym miejscu nie było w ogóle takiego oświetlenia. Temat nie rozwiązany. Może się czegoś dowiem w terenie od przypadkowo spotkanej ekipy PGE.
[quote=“domsat, post:7, topic:14628, full:true, full:true”]
Byłem i oglądałem - na jednym słupie żyła oświetlenia ulicznego nie schodziła na rozłącznik. W innym miejscu nie było w ogóle takiego oświetlenia. Temat nie rozwiązany. Może się czegoś dowiem w terenie od przypadkowo spotkanej ekipy PGE.
[/quote]
Oczekujesz od Panów wiedzy inżynierskiej?
Kto się nie zajmuje sieciami zakładowymi, to nie ma pojęcia o słupach itd. tak jak ja o sieciach 110kV.
Tutaj https://goo.gl/maps/vmos12WRDv7s2Upk8 też są 4-polowe. Prawdopodobnie jest to zaszłość z układu przystosowanego do uziemiania, dzisiejszego TT.
A wiejscy elektrycy robią nadal zerowanie.
[quote=“KonradOW, post:8, topic:14628, full:true, full:true”]
[/quote]
Ale gdzie? U klienta w mieszkaniu w gnieździe wtykowym w ścianie?
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:9, topic:14628, full:true, full:true”]
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:9, topic:14628, full:true, full:true”]
[/quote]
[/quote]
No w głównej skrzynce z prądem w chałupce.
[quote=“KonradOW, post:10, topic:14628, full:true, full:true”]
[/quote]
[/quote]
No w głównej skrzynce z prądem w chałupce.
[/quote]
Chyba mylisz rozdział PEN z zerowaniem
[quote=“PGR Mąkowarsko, post:11, topic:14628, full:true, full:true”]
Chyba mylisz rozdział PEN z zerowaniem
[/quote]
Nie, nie mylę, dobrze mówię - uzerowanie uziemienia w sieci TT.
To samo, tylko na odwrót.
Zależy o który słup chodzi.
Pierwsza fotka
prawy rozłącznik - tabliczka oświetlenie - tu trudno wyrokować bo oświetlenie do wrzód. Kabel 5x, ŻO podłączone do RSA, N na sztywno - idzie to na słup i pewnie na słupie dalej leci całość po 1 fazie - przygotowane do czegoś kiedyś po coś - nikt nie wie po co - normalka
prawy RSA - fotka taka, że nic nie widać. “Burdel” w kablach, widać, że 2 podłączone z jednej strony a co z drugiej ??
Druga fotka wirowany dochodzi linia goła, zejście kablowe i …
Czy ten warkocz to powrót z rozłącznika, czy z rozłącznika idzie kablem z ziemię i dalej w sieć czy zasilanie z trafo
Ten rozłącznik może robić za podział sieci. W miejscu 4 pola albo oświetlenie albo na sztywno wsadzona zwora - tak przynajmniej ja się z tym spotykałem i zastany tak zostawiałem.
Na nowych sieciach [modernizowanych] zostawia się RSA istniejące lub nowe identyczne ze starymi - żeby nie było problemów z odbiorami.
Zwory na 4 polu da się zdemontować ale jest to trudna sprawa- po wyjęciu całej szuflady - tylko po co jak cała sieć i tak jest doziemiana przy każdym odgromniku.
Zauważmy, że wszędzie gdzie zakładamy odgromniki 3 sztuki na linii są 4 zaciski - czwarty łączy bednarkę z linia N
Na całej linii każde zejście kablowe powinno być z odgromnikami i doziemieniem.
Przynajmniej tak jest na terenie DolnegoŚląska
trzeci
ŻN mocny chyba końcowy -
to zejście kablowe wygląda jak podział lub zabezpieczenie przed linią ZK lub jednym ZK np. przepompownia.
RSA 3 polowe ze stałym N - tyle, że przykrytym kapturem.
następny post
ten po prawej otwarty
Czyli, że to może być podział sieci. Czemu N rozpięte tego nie wie nikt - ale jak wyżej pisałem często gęsto nawet jak N jest rozpięte to jest i tak zapięte przez doziemienie w innych częściach linii
Napisałeś , że żyła Ośw nie schodziła na RSA - tyle, że pytanie czy to żyła z gołej czy izolowanej linii.
Czy ośw. jest zasilane z 1 punktu czy z kilku -i tak można by wypytywać do u… śmierci
Spotykałem się z takimi miksami na liniach, że trudno wyrokować, co “monter” miał na myśli tak łącząc.
Mogę się produkować ale najważniejsze to przejrzeć linię i rozpisać wszystko - słup po słupie i zrobić schemat sieci. Wtedy można dojść teoretycznie do “ładu”
Tyle, że każdy ład ma w sobie pierwiastek nieładu ![]()
pozdrawiam