Mam pytanko dotyczące montażu rozdzielnic (podtynkowych) wraz z modułami typu S w pomieszczeniu kotłowni budynku jednorodzinnego - szukam przepisu lub normy.
Czy można w takim pomieszczeniu montować aparaturę zabezpieczeniową oraz układ pomiarowy (licznik)?
Z góry dziękuję za pomoc…
Witam.
Licznik??? A który ZE się na to zgodzi? Układ pomiarowy nie może być obecnie montowany w pomieszczeniu zamknietym i nawet kotłownia nie ma tu nic do rzeczy.
Przepraszam za bardzo się rozpędziłem w swoim pytaniu.Mam oczywiście na myśli zabezpieczenia obwodowe budynku oraz zabezpieczenie główne zalicznikowe w obudowie przystosowanej do oplombowania w pomieszczeniu kotłowni.
Przepisu nie znam, ale osobiście odradzam. w kotłowni występuje zapylenie, fruwa pył węglowy.
Obecnie sa tak ładne rozdzielnice, że nie trzeba ich chować po kotłowniach.
Witam.
Wprawdzie w kotłowniach gazowych nie ma pyłu węglowego, ale z drugą częścią postu zdecydowanie sie zgadzam. Chowanie rozdzielnicy w kotłowni jest bezsensowne.
Witam
No i pozostaje jeszcze kwestia iskrzenia np. przy załączaniu i wyłączaniu aparatury w rozdzielnicy, co dajmy na to podczas awarii instalacji gazowej może doprowadzić do wielkiego bum.
Yanc
Panowie doskonale rozumiem wasze przesłanki. Jestem tego samego zdania. Nie mniej jednak zdrowy rozsądek pozostaje w tyle. Pewien elektryk też jest tegoż samego zdania ale zapytał mnie jaki przepis bądź jaka ustawa może go pochamować przed takim montażem. KONKRETNIE PRZEPIS
Dziękuje za wytłumaczenia lecz pytanie pozostaje…
Kiedyś jeden inspektor mnie oduczył pomysłów w stylu - rozdzielnica w kotłowni i chyba miał rację. Ale wiem, że energetyka odbiera instalacje, w których jako główna jest tablica umieszczona w garażu.
Witam.
Szanowny Kolego!
Wiele razy na tym forum pisano, że normy są, ale w zdecydowanej większości przypadków NIE SĄ ONE OBOWIĄZUJĄCE (wycofane bez zastąpienia). Tak, że jeśli jakaś norma nie przewiduje takiego rozwiązania, to Twój elektryk może tak samo powiedzieć: to mnie nie musi hamować przed takim wykonaniem.
Tyle, że wtedy to on musi udowodnić sens takiego rozwiązania i odpowiadać za jego bezpieczeństwo.
Więc i tak pozostaje wiedza techniczna i zdrowy rozsądek.
Panowie spokojnie. Każda większa kotłownia ma swoją rozdzielnie wewnątrz i nikt nie protestuje, nic nie wybucha, nic się nie dzieje. Jeśli ktoś ma pomieszczenie techniczne wraz z nowoczesna kotłownią i zamierza mieć rozbudowaną rozdzielnie to gdzie ma ją umieścić? . Wszystko będzia chodzić tylko trzeba zrobić z głową a jeśli kotłownia ma wybuchnąć od iskrzenia to wybuchnie przy pierwszym włączeniu światła lub jakiegoś elektrozaworu czy innego ustrojstwa którego w dzisiejszych kotłowniach jest do zajechania. Oczywiście nie wstawiałbym rozdzielnicy do starego typu węglowej kotłowni bo tam jest syf ale nowoczesne kotłownie są poprostu pomieszczeniem technicznym gdzie faceci lubią przebywać i dłubać w swoich rozdzielkach.
Panowie dostałem informację, że to czego szukam znajduje się w normie PN-IEC 60364-5-51 " Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego. Postanowienia ogólne."
Czy któryś z szanownych kolegów posiada tą normę i czy mógłby sprawdzić “podobno” tabelę 51a- czy znajduje się tam odpowiedź na to pytanie…
Witam Kolegów.
Czy zastanawialiście się jakie skutki może spowodować dostęp osób trzecich do rozdzielnicy? Nawet jeżeli jest zamknięta na klucz.
Normalnie w kotłowniach rozdzielnice instaluje sie wewnątrz. Najczęściej tuż obok wejścia. Na zewnątrz instaluje sie tylko główny wyłącznik kotłowni. Przeważnie w obudowie z szybką.
Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo gazowe to w kotłowniach gazowych instaluje sie aktywny system bezpieczeństwa, który odcina dopływ gazu w razie wycieku.
pozdrawiam
Witam
I ja dodam coś od siebie bo kotłownie to moja działka.
Tak więc określe “kotłownia” może troszkę zbić z tropu.
Obecnie kotłownie to pomieszczenia gdzie mamy urządzenia - kotły, które służą do ogrzewania czy to podgrzewania wody>para, woda>woda, olej>olej. Jako paliwo może być wykorzystywany: węgiel, gaz, olej lekki, olej cieżki, tłuszcz itp.
Nie jest to już brudne pomieszczenie gdzie jest pył i brud. Są to pomieszczenie czy hale wypłytkowane czyste i “przyjemne”. Ostatnio widziałem jak obsługa ustawiała między kotłami doniczkowe kwiaty na stojakach.
Obecnie w kotłowniach zainstalowane są systemy sterowania PLC, wizualizacji czy to kamer przemysłowych po to aby jak najbardziej uprościć obsługę (chociaż nie ma kotłowni bezobsługowej).
W takiej kotłowni znajduje się nie tylko jedna, ale kilka rozdzielnic np. jedna dla urządzeń kotła, inna dla urządzen kotłowni (bo urządzenia kotła są zasilane z rozdzielnicy kotła, a urządzenia na hali są zasilane z rozdzielnicy kotłowni). W przypadku gdy paliwem jest gaz to do tego dochodzi (jak jeden z kolegów wspomniał) centralka gazowa, którą też można potraktować jako rozdzielnicę.
Do tego jeszcze jakaś mała rozdzielnica oświetleniowa (do zasilania oświetlenia oraz gniazd wtyczkowych).
Co do pytania autora.
Gdyby to ode mnie zależało to zatwierdziłbym tą rozdzielnicę w kotłowni. Jednak zaleciłbym wykonanie łącznika odłączającego napięcie zasilania (dopływ) poza kotłownią (Generalnie sprawa jest taka, aby użytkownik mógł dom odłączyć gdy kotłownia się pali, brrr…)
Witam
Ślicznie Kolega opisał współczesną kotłownię, chociaż to pewnie kotłownia przemysłowa. I ślicznie podał Kolega argument przemawiające za tym, aby rozdzielnicy nie umieszczać w kotłowni. Bo jeżeli projektant umieszcza główną rozdzielnicę obiektu tam, gdzie dostęp jest zależny tylko od kilku osób obslugujących kotłownię, to gratuluję pomysłu.
Tak. Opis dotyczył kotłowni przemyśłowej. Jednak odpowiedź na pytanie autor była raczej dla kotłowni domowej.
Jeśli mówimy o kotłowni przemysłowej to z w/w opisu wynika, że jedynie główna rozdzilenica kotłowni jest w niej umieszczona, a nie obiektu. I chyba główna rozdzielnica obiektu jest w pomieszczeniu “główna rozdzielnia”.
Jeśli mówimy o kotłowni domowej to dostęp rożnych osób do kotłowni jest taki sam jak do piwnicy, sypialni czy innego pomieszczenia.