Rozdzielnica w garażu

Witam, prosiłbym o poradę jak rozwiązać problem. Mianowicie, Instalacja elektryczna mająca około 25 lat, dom jednorodzinny 3 fazowa 5 żyłowa przyłącz 7kw, natomiast rozchodzi się o garaż który jest obok. Jest tam doprowadzony przewód 4x4mm2 (tak wiem mało) długosc tego przewodu to jakieś 30m, na chwile obecna jest tam stara rozdzielnica z ktorej jedna faza jest wyprowadzona na swiatło(2 oprawy ze swietlówkami) oraz 2 pozostałe fazy, kazda na 2 gniazdka 230. Chcialbym wykonać tam nową, poprawną instalacje z przewodem ochronnym bez doprowadzania nowego przewodu 5 zyłowego, odnośnie przekroju 4mm2 wiem ze jest to mało bo powinien być chyba minimum 10mm2 natomiast obiciązenie jakie jest przewidywane w tym garażu to co najwyżej kilka lamp ledowych , sporadyczne uzywanie wiertarki/szlifierki katowej ( innych użadzen w tym zakresie) radia czy też myjki ciśnieniowej. Podejzewam ze obciązenie nigdy nie przekroczy w jednej chwil 2000-3000w. Z tego co dowiedzaiłem się przeglądajac forum, nie wolno ponownie dzielić przewodu żeby uzyskac PE w nowej rozdzielnicy. Czy dobże rozumiem ,że aby uzyskać przewód ochronny w garażu i działała różnicówka ma zostać wykonany uziom, np pionowy, zmiezony przez elektryka i podpiety pod listwe PE ? Jeśli jestem w błędzie proszę o korektę i informacje jak poprawnie ma zostać zmodernizowana ta instalacja. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jeśli nie potrzebujesz gniazda 3faz to proponuje zrobić zasilanie L1, L2, N,PE. W rozdzielnicy dwa RCD 1faz. Z fazy L1 1 obwód gniazd 230V + oświetlenie, z fazy L2 drugi obwód gniazd 230V.
Pytanie dodatkowe kabel zasilający aluminium czy miedź

Kabel zasilający miedziany 4x 4mm2, co do gniazda 3f to własnie myjka ciśnieniowa jest na siłę. Chodzi głownie o to jak dołożyć bezpiecznie i w prawidłowy sposow przewód ochronny.

[quote=“Kazdo, post:1, topic:14916, full:true, full:true”]
Chcialbym wykonać tam nową, poprawną instalacje z przewodem ochronnym bez doprowadzania nowego przewodu 5 zyłowego[/quote]
Jest to do zrealizowania, lecz nie sądzę, żeby wiejscy elektrycy byli w stanie prawidłowo dobrać zabezpieczenia i uzasadnić je przed inwestorem, w szczególności odpowiedzieć na pytania czy na pewno to potrzebne, czy może nie trzeba, a może da się taniej. Bo tylko do dwóch żarówek.
[quote=“Kazdo, post:1, topic:14916, full:true, full:true”]
Chodzi głownie o to jak dołożyć bezpiecznie i w prawidłowy sposow przewód ochronny.[/quote]
Po prostu: bierzesz prawidłowy kabel, albo bierzesz elektryka ze wsi, dla którego się wszystko da i nic nie jest problemem. Ani te 4mm, ani 4 żyły.

Wg mnie jedyna “legalna” droga by nie ruszać kabla 4x4 mm2 to zrobić odgałęzienie przed podziałem PEN. A w garażu w rozdzielnic zrobić rozdzielenie PEN z uziemieniem.

Oczywiście to nie rozwiązuje problemu niskiego przekroju przewodu.

Odgałęzienie przed rozdziałem PEN jest, jak najbardziej do wykonania, w tym konkretnym przypadku, bez większych przeróbek.
Przekrój tak naprawdę nie jest problemem w opisywanym przypadku.
Druga opcja, zgodna z przepisami, to potraktować garaż, jako wyspę TT i wykonać prawidłowo instalację pod ten przypadek.
Pytanie czy autor, bądź wynajęty przez niego elektryk, są to wstanie prawidłowo wykonać.
Na pochwałę zasługuje fakt, że autor próbuje rozeznać temat, zanim się za to zabierze :+1:.
Oczywiście zakładamy sieć TN-C, bo o tym autor nie wspomina, a sam kabel 5 żyłowy o tym nie przesądza.

Wymagany minimalny przekrój przewodu PEN Cu to 10mm2. Więc zgodnie z przepisami to nie bardzo będzie to PEN.
Jeśli już w tym kierunku to można zrobić wyspę TT. No ale wtedy to trzeba zrobić dodatkowe uziemienie

Przekrój min. 10mm2 Cu dla PEN jest wymagany przy nowo układanych instalacjach, a tu mówimy o sytuacji zastanej.
Poza tym, “PEN” 4mm2 jest nadal PEN-em, tyle że nie spełniającym obecnych wymagań dla nowo kładzionych instalacji ale nadal spełniającym swoją rolę, a “nadrobieniem” w kwestii jego wytrzymałości mechanicznej, bo o to głównie chodzi z przekrojem, może być np., jak zaproponował przedmówca i co popieram, wykonanie dodatkowego uziomu przy garażu.
Takie rozwiązanie jest nie do podważenia na gruncie przepisów i na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż wyspa TT.

Witam, dziękuje wszystkim za sugestie, Z tego co zrozumiałem najlepszym rozwiązaniem bedzie. wpiecie przewodu który idzie do garazu bezposrednio w rozdzielnicy domu przed podziałem PEN oraz w rozdzielnicy w garazu w miejscu podziału wyprowadzić uziom np pionowy. Czy przewód 10-16mm2 do tego uziomu załatwi sprawe? oraz w jakiej odległosci od sciany budynku ma ona zostać wykonany? Ostatnie pytanie, jaka wartoscia powinno być zabezpieczone gniazdo siłowe w tym przypadku 20a czy 25a ? bo rozumiem ze gniazda 230 to 16a w przypadku 2,5mm2 a oswietlenie 10a w przypadku 1,5mm2.

Lgy 10mm2 wystarczy u Ciebie, żeby wprowadzić “uziom”.
Odległości prowadzenia “uziomu” od obiektu, to zależność kilku rzeczy ale w Twoim przypadku, jeśli grunt do okoła “taki sam”, to czy to będzie 0,5m czy 1,5m od budynku, nie będzie robiło różnicy.
Co do zabezpieczeń gniazd 3f, to zależy przede wszystkim jaki typ gniazda i przewodem o jakim przekroju będzie zasilane dane gniazdo, choć oczywiście u Ciebie, przy mocy 7kW na wszystko i zabezpieczeniu przedlicznikowym, zapewne nie większym niż 16A, sytuacja nieco się upraszcza.

Podowiadywałem się trochę wiecej informacji. Zabezpieczenie przed licznikiem widnieje 25A przyłącz w umowe 7kw, siec TN-C 4 żyły( tak widnieje w umowie warunków przyłacza z 1990 któregos roku) tu zaczyna się komplikować bo zaglądajac do rozdzielni w domu nie znalazłem tam podziału .

Na 1 umowie 5kw i 20A musiało ulec zmianie na przestrzeni czasu na 7kw /25A

Jeżeli fizycznie masz zabezpieczenie przedlicznikowe 25A przy 7kW przydziału mocy, to się ciesz, bo to daje duże pole manewru.

Powyżej zamiećciłem zdjęcie umowy oraz zabezpieczenia, może pomoże to w czymś.

[quote=“Kazdo, post:11, topic:14916, full:true, full:true”]
siec TN-C 4 żyły( tak widnieje w umowie warunków przyłacza z 1990 któregos roku) tu zaczyna się komplikować bo zaglądajac do rozdzielni w domu nie znalazłem tam podziału .
[/quote]
W latach 90’ częstą praktyką był podział PEN w ZK.

Także zobacz w rozdzielnicy czy już tam nie ma 5 żyłowego kabla.

A przy okazji czy przy warunkach przyłączenia nie ma szkicu albo planu. Tam powinno być zaznaczone gdzie jest podział PEN zrobiony

Niestety, nie widziałem na tej umowie żadnego szkicu/planu i tym podobnych. Jedyne pomocne informacje poza danymi osobowymi, to ten załączony skan z rozpisanymprzewodem przyłacza 4x35mm yaky mocna przydzielona i zabezpieczeniem oraz rodzajem sieci. Postaram się jutro jeszcze dodać zdjęcie rozdzielnicy.