Rozdzielnica 380V na 3 x 230V.

Witam.

Potrzeba sprawiła iż muszę wykonać dosyć prowizoryczny “przedłużacz/przejściówkę” z gniazda 3-faz “siłowego” na 3 gniazdka 230V, każda faza na osobne gniazdko.
Mam pewne wątpilwości co do połączenia.
Będzie to zasilało różne urządzenia gdzie niezbędne jest “zero” czyli przewód neutralny.
We wtykach które zakupiłem są oznaczenia:
Wtyk 4 pinowy - L1, L2, L3, symbol uziemienia(PEN)
Wtyk 5 pinowy - L1, L2, L3, N/W, symbol uziemienia(PE)

Czy we wtyku 4-pinowym od L fazę a od grubego bolca PEN przewód neutralny ?

Czy we wtyku 5-pinowym od L fazę, i od czego neutralny ? Od grubego bolca PE czy od N/W ? Czy może to jakoś połączyć ?

Pozdrawiam.

Zatrudnij elektryka.

Po co Ci 2 wtyki jak masz 1 gniazdo 3f. Zobacz w nim ile jest pinów.

Może się źle wyraziłem, może nie zrozumieliście.
Mam 4 typy wtyków 16A/4P 32A/4P 16A/5P 32A/5P do każdego z tych wtyków chcę przyłączyć 3 gniazdka 230V, po to aby zrobić “przejściówkę/rozdzielnicę” dosyć uniwersalną (najpopularniejsze). I nie wiem głównie jak podłączyć przewody N oraz PE z gniazdek…

A jaka to w końcu instalacja TN -co ?

Od początku może.

Jestem mobilnym dj’em i będą mi te rozdzielnice służyły jako zasilanie do gratów.
Nie wiem na jakie typy instalajii natrafię, więc piszę o uniwersaliźmie.

PE nie jest mi koniecznie potrzebne, chodzi o to abym w każdym gniazdku miał 230V fazę i neutralny.

Nie, kolego.
PE jest Ci bardzo koniecznie potrzebne, a właściwie ochrona przeciwporażeniowa, w szerokim tego słowa znaczeniu.
Zasada jest jedna - najpierw chronimy, później zasilamy.
Nie ma ochrony, to i zasilania być nie może.

No tak wiem że ochrona itd. Lecz z tym sobie radziliśmy już różnie, niektóre rzeczy były karygodne lecz działały.

Po prostu proszę mi doradzić jak to podłączyć :slight_smile:

Nie było i nie ma uzasadnienia na tego typu działania.

Proszę bardzo : PN-HD 60364-7-740:2009
Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji. Tymczasowe instalacje elektryczne obiektów, urządzeń rozrywkowych i straganów na terenie targów, wesołych miasteczek i cyrków.

Kolego chyba nie wiesz co piszesz, w ekstremalnej sytuacji (całkiem możliwej!) możesz mieć napięcie 400V na dwóch sąsiednich klockach - dalej PE nie jest Ci koniecznie potrzebne? Zleć to elektrykowi z uprawnieniami , a Ty rób dobrą rozrywkę.

Pozdrawiam

Myślę, że temat się wyczerpał.