Mam zakupić rozdzielnicę natynkową, która będzie zamontowana w szafce wnękowej murowanej.
Na rozdzielnicę w szafce jest pozostawione 41- 42 cm szerokości i wysokości 48 cm.
W szafce murowanej znajduje się dodatkowo licznik jednofazowy na małej tablicy ok.16 x 24 cm, gdyby ktoś o to pytał.
Zabezpieczenie przed licznikowe znajdują się na klatce schodowej, celem uzupełnienia.
Wybrane wstępnie rozdzielnice od Hagera to: Volta VA24B , Golf lub Cosmos.
Czy rozdzielnica montowana w szafce murowanej przeznaczonej wyłącznie na licznik i rozdzielnicę musi mieć drzwiczki ?.
Którą rozdzielnicę polecacie i jest najlepsza do układania kabli i montażu osprzętu.
A może od innej firmy, cena generalnie nie gra roli.
Natynkowa w murowanej szafce wnękowej? Pokaż fotkę tej wnęki bo coś mi tu trąci ![]()
Dzięki za zainteresowanie ale czy nie widziałeś nigdy szafek murowanych w mieszkaniu, gdzie jest licznik gazowy, niżej licznik elektryczny a ta najniżej położona nic w niej nie montowano a u mnie będzie w niej legowisko dla małego pieska.
Szafki są wymurowane z cegły dziurawki ustawionej na sztorc czyli grubość 6-7 cm i do tego tynk, szafki są oddzielone w poziomie płytą wiórowo-cementową otynkowaną i każda z szafek ma drzwiczki drewniane, w tej na dole zostały usunięte.
Zdjęcia niestety nie mam.
Może coś do nich podbierzesz?
[quote=“KonradOW, post:4, topic:14860, full:true, full:true”]
https://www.karwasz.com.pl/
Może coś do nich podbierzesz?
[/quote]
Omijać dalekim łukiem
Rozważam jeszcze rozdzielnicę od Legranda Practibox S 2 x12 M ale drzwiczki raczej do demontażu, więc chyba jednak Volta.
Nie wiem, która ma lepszy osprzęt w środku: szyny N i PE oraz w której więcej miejsca na wygodne prowadzenie kabli.
Jak nie uzyskam satysfakcjonującej informacji zakupię obydwie i wybiorę tę lepszą.
Sorry, że może naciskam ale jest tu na forum elektryk co miał do czynienia z rozdzielnicami o które pytam i jaka wybrać.
Hager Golf z drzwiczkami, które i tak zdemontuję.
Hager Volta 24B ta jest bez drzwiczek.
Ewentualnie Legrand Practibox S.
Kto widział wnętrze tych rozdzielnic ewentualnie wyposażenie.
Chodzi mi tylko aby było dużo miejsca na swobodne układanie kabelków.
W rozdzielnicy będzie : FR, zabezpieczenie lampki, lampka, 2 RCD i pod każdy z nich pięć ESów.
Z tych co wymieniłaś, to fizycznie, Volta będzie miała najwięcej miejsca.
Legrand w tej wersji to porażka.
Wielkie dzięki za informacje o tej rozdzielnicy Volta, od początku najlepiej wpisywała się w moja szafkę.
Elektryk co prawda chciał mi zamontować rozdzielnicę Fala, dwie wypukłe uchylne do góry drzwiczki.
Czyli gdyby zaszła potrzeba natychmiastowego reagowania i działania w rozdzielnicy to otwieram drzwiczki szafki murowanej a potem podnoszenie klapek do góry i szukanie właściwego aparatu.
Jeszcze raz wielkie dzięki za utwierdzenie mnie, że działam w dobrym kierunku.
Anula.