Witam, Potrzebuje porady w temacie przebudowy WLZ, Sprawa wygląda w ten sposób że do hali idzie mi WLZ YKY 4x16mm2 z słupka w ogrodzeniu do RG w hali. Moc przyłącza na tą chwilę 21kw długość przewodu 36m. Dom mam zasilany z drugiego licznika który znajduję się w starym garażu, przyłącze napowietrzne stara instalacja lata 80-90 w aluminium od zabezpieczeń za licznikowych idzie przewód 4x4mm2 lub 4x6mm2 ciężko mi to określić dokładnie na szybko mierząc srednice przewodu “0” nie całe 2mm jakieś 1,8mm2 ale nie w tym problem.
Pytanie 1.
Z nowego przyłącza potrzebuje zasilić dom, cała instalacja w domu wykonana przewodami już 3 żyłowymi. Jaki gruby przewód wybrać do zasilanie 5x6? czy 5x10? z tego przewodu raczej nie będą zasilane podgrzewacze, ani płyty w kuchni itp sprzęty. Na obecną chwile mam zabezpieczenia topikowe 20A i dają radę bez problemu.
Pytanie 2.
Jestem zmuszony wciągnąć drugi przewód do kotłowni z którego będę chciał zasilić bojler lub ewentualnie podgrzewać który obsłuży mi 2 łazienki + z tego przewodu będę chciał zasilić indukcje w 2 kuchniach, z kuchni do kotłowni są przeciągnięte przewody 5x4mm2 z kuchni oraz przewód 5x6mm2 który jest pusty ale został przeciągnięty na poddasze. Jaki przewód położyć 5x10mm2?
Pytanie 3.
Potrzebuje wkopać nową bednarkę lub sondy w tej chwili mam uziemienie pionowe nie całe 9 ale jest srednio wyszło w granicy 14 omh. Nie można było wbić głębiej bednarki a że jestem na etapie wylewania fudamentu pod płot elektyk wpadł na pomysł bym zakopał przy fudamencie bednarke najlepiej dać ja podwójnie w odstępie 50 cm od siebie + zakopać bednarke nad folia wlz czy to ma sens?
A co na to elektryk, który Ci doradzał i w przeciwieństwie do nas widział to?
Wypadałoby by zamieścić jakiś schemat z odległościami, bo to co napisałeś jest chaotyczne.
Piszesz, że chcesz zasilić cały dom z nowego przyłącza, a potem, że kotłownie kuchnie i łazienki jednak nie ale nie piszesz skąd itd.
Pomijając kwestie formalno - prawne co do przyłącza i zakładając sieć TN-C to:
Ad.1 - 4x10mm2 Cu, to i tak minimum jakie możesz położyć dla zasilania głównego domu, kładzenie 5x jest bezsensowne, co już wielokrotnie było omawiane.
Pozostaje jeszcze kwestia zabezpieczenia przedlicznikowego i szczegółów dalszego rozdziału.
Ad.2 - Skąd będzie to zasilane i jak zabezpieczone oraz jakie będzie zapotrzebowanie na moc.
Ad.3 - Najprościej jest wykonać pomiar/obliczyć rezystywność gruntu i wtedy dobrać odpowiedni rodzaj uziemienia.
Jeżeli 9m uziomu pionowego daje 14 Omów i to jeszcze ciekawe, jak to było mierzone, to nie sądzę aby bednarka położona na kilkudziesięciu centymetrach, poprawiła ten wynik, na pewno poprawi wydatki pieniężne . Najlepszy wynik zapewne da wykorzystanie obydwu typów uziomu czyli pionowy i poziomy bądź poziomy ale na dużej głębokości. Trzeba bowiem pamiętać, że wartość uziemienia, to jedno, a jego powtarzalność przez długi okres i wytrzymałość mechaniczna to drugie.
Z drugiej strony, jeśli nie masz instalacji odgromowej i nie zamierzasz jej mieć, to bardziej skup się na trwałości/niezawodności uziomu niż na jego wyniku.
Wszystko rozchodzi się o to że elektryk podczas remontu kuchni nie przemyślał położenia kabla grubszego do zasilania indukcji 3 fazowej został tylko pociągnięty przewód 3x2.5mm2, do domu dobudowalem kotłownie z garażem z której mam możliwość przeciągnięcie przewodów pod indukcje bez kucia ścian. Nie jestem w stanie z rozdzielni głównej znajdującej się w domu przeciągnąć przewodów do kotłowni aby nie zrobić demolki 1/2 piętra. Za to w hali która postawiłem na działce obok przed kupnem domu mam wciągnę nowe wlz z której chce przeciągnąć nowy przewód ziemia do rozdzielni głównej w domu i wciągnąć nowy przewód do kotłowni aby w przyszłość można było podłączyc jakis podgrzewacz itp rzeczy. Przewodu z hali do kotłowni potrzebuje 8metrow a ciągnąć go do rozdzielni w domu trzeba dać jakieś 18m i robić powrót około 12 metrów przez całe piętro lub wyciągnąć go z rorzielni na dwór i dać ziemia wtedy przewodu będzie około 15 metrów myślę że to bez sensu. W hali na nowym wlz jest zrobiony podział pen. Dlatego chcę dać przewód 5x6 yky. Tylko czy to nie za malo? Zapotrzebowanie na moc domu to jakieś 10kw.
Dołącze schemat jak to wygląda.
Po lewej stronie stary licznik z instalacja aluminiowa, po prawo nowa instalacja 4x16 z podzielonym PEN.
Przewód 5x6 wystarczy po podzielonym PEN czy dać 5x10mm2?
Czernowe linie to WLZ i przyłącze do domu. A zielone to sa przewody które chce przeciągnąć :
Jeden przewód miałby zasilić RG w domu
A drugi a byc przyszłościowo do zasilenia podgrzewacza, indukcji. Tutaj myslę ze moc urzadzeń około 20-25kw.
Jesli chodzi o uziemienie to nie mam pojęcia w jaki sposób były wykonane pomiary, robił mi to elektryk z taurona, jak i całą instalacje w domu później przebudowywał w RG hali zamontowane sa zabezpieczenia różnicowe, jakies anty przepięciowe układ sieci TN-C, elektryk mówi żeby kopać 5x6 dla RG w domu i 5x10 do kotłowni
RG w hali jest tak wykona ze na wejsciu wlz 4x16 zamontowany FR303 z FR zasilanie idzie na urządzenia zabezpiecząje przepieciu, później przewody fazowe idą na bloki rozdzielce 4 zaciski na fazy a przewody PEN wchodzi w blok 6 zaciskowy tak samo uziom, miedzy zaciskami jest mostek. Tak rozdzielnia przygotowana do wpięcia 2 dodatkowych przewodów
Z tego co piszesz i co narysowałeś, to można dać te 5x6mm2 i 5x10mm2 i nie kombinować, skoro masz już pod to przygotowane, choć jak zawsze można by to zrobić lepiej.
Z ciekawości, jak masz wykorzystany ten uziom szpilkowy i jak ma być wykorzystany ten nowy?
Jak chcesz, możesz zamieścić zdjęcia podłączenia tych rozdzielnic i wlz co masz chociaż nie sądzę abyś chciał ten temat drążyć .
Jutro postaram się podjechać i zrobić zdj. Co masz na myśli mówiąc że można to zrobić lepiej? W kazdej do każdej rozdzielni dać 4 zyły + pojechać uziomem i zrobić podziały?
Wszystko zależy, jak to jest technicznie rozwiązane i ile roboty z przeróbką jest związane i jakie nakłady finansowe się z tym wiążą, chociażby możliwości rozbudowy/wymiany już istniejącej rozdzielnicy/rozdzielnic dom/kotłownia.
Ja na przykład patrząc na rysunek, nie wiem jak rzeczywiście to wygląda, wolałbym od nowego wlz/licznika w granicy, pociągnąć równolegle 4x16mm2 Cu do kotłowni, pominąć halę, w kotłowni zrobić rozdzielnicę i z niej wyjść np. 4x10mm2 po zew. str. na dom, bo i tak będziesz tak szedł z hali lub odwrotnie, najpierw na dom i z niego na kotłownię. Uziom zrobić otokowy dookoła i z niego wyjść na dom i kotłownię.
To tylko oczywiście luźne rozważania na odległość.
Dla mnie robienie z hali “centum” dystrybucyjnego prądu" nie jest dobrym rozwiązaniem, bo raz, że pewnie dom będzie dłużej niż hala i co będzie, jak trzeba będzie hale zlikwidować, a dwa, chodzenie do hali żeby zabezpieczenia załączać przy zwarciu też nie jest najszczęśliwsze. Mówię, to z doświadczenia, bo przerabiałem już instalację ludziom, którzy mieli domy na terenie firmy i zasilane były przez jakieś hale i np. hydraulik przewiercił przewód w ścianie i wybiło zabezpieczenie od gniazda B16 w domu i B25 od głównego zasilania w hali na terenie firmy, no i wtedy oczywiście zaczyna się chodzenie, szukanie kluczy, szukanie rozdzielnicy itp., choć zapewne u Ciebie sytuacja jest dużo prostsza.
Dlatego, jak pisałem, to tylko moje dywagacje.
Tylko widzisz, fajnie mi to wszystko teraz wyjaśniłeś tylko jest jeden problem aby zrobić WLZ dla domu muszę postawić po drugiej stronie płotu słupek z którego będę mógł rozdzielić wlz, w skrzynce z licznikiem nie ma takiej opcji elektrownia nie założy plomb jeśli będą dwa WLZ. Hala na tą chwilę nie jest do rozbiórki i szybko nie będzie ani nie będzie juz firma. Hala była postawiona 3 lata temu, a teraz na sąsiedniej działce kupiłem dom. A powiedz mi taka rzecz rozmawiając z elektrykiem ten wspomniał o przewodach 5x10 i 5x6 mówił że jak będę kopał te przewody to można odkopać uziemienie hali i położyć bednarkę do RG domu i kotłowni i dodatkowo zrobić doziemienie przewodu PE ma to sens?
Tak, jak pisałem, można tak zrobić, nie ma przeciwwskazań, tyle że jak pisałem, może być problemem z niską wartością uziemienia, jeśli Ci na niej zależy, chyba że uziom hali jest dobrze zrobiony i suma uziomów da Ci porządny rezultat.
Swoją drogą, to masz pecha, że ZE nie chce dać Ci zgody na podpięcie dwóch zasilań do jednego wlz.