Rozdzielenie i przedłużenie gniazdka.

Chciałbym rozdzielić gniazdko w łazience, przekuć się do pokoju obok i tam na ścianie zrobić drugie gniazdko. Pytanie czy da się rozdzielić istniejące gniazdko? Zostawić je w tym samym miejscu i przedłużyć kable do pokoju obok? Jeśli tak to proszę o porady dla nowicjusza, (ale bez obawy pracującego z głową) jak to zrobić?

W załączniku zrobiłem taki schemat żeby wyjaśnić.

https://s32.postimg.org/qf4utnto5/gniazdko_x2.jpg..

Może nie na temat ale pierwsze posty bez przywitania strasznie mnie irytują.
Może taki apel dla admina i moderatorów - takie posty do kosza?

JAK to ZROBIĆ…?
Wezwać elektryka który sprawdzi STAN, UKŁAD instalacji podpowie czy tak można a na końcu przeprowadzi pomiary elektryczne i sporządzi stosowny protokół. :slight_smile: To takie proste :slight_smile:

Tutaj: Jak wykonać uziom w kamienicy - Ochrona odgromowa i przepięciowa - ISE.pl - Forum Elektryka Twój pierwszy na tym forum post. Z przywitaniem oczywiście… :laughing:

Pozostaje mi bardzo przeprosić kolegów, że 8 lat jestem faktycznie bez przywitania.
Witam.

Koniec OT.

Fajne forum. Zadaje pytanie, a na razie nikt nie udzielił odpowiedzi w temacie. Dzięki.

Odpowiedź otrzymałeś od kol. elektronb:
" Wezwać elektryka …".

Witaj. Rozumiem, chciałbyś to zrobić bez udziału fachowca? Jaką masz instalację, ilu żyłową, jakie zabezpieczenia?

witam,
pomijając najprostszą z udzielonyh odpowiedzi czyli wezwać profesjonalistę - możesz zrobic wszystko sam. chodzi oto aby tak rozbudowana instalacja zapewniała max. bezpieczne uzytkowania. w razie zaistnienia niesprawności podłaczonego do gn. urządzenia, mozesz narazić siebie lub innego domownika na porażenie prądem a nawet na smierć. Zatem, możesz samodzielnie wykuc kanał kablowy, osadzic puszke, włozyc do ściany odpowiedni kabel. reszta nalezy do elektryka. osobiście nie polecam takiej modyfikacji - mieszanie obwodów (obwód łazienki wyprowadzony do innego pomieszczenia) jest niewskazane a zapewne Koledzy bardziej biegli w normach podadza podstawe prawną. z prądem nie ma żartów, nie toleruje błedów, prowizorek etc. podstawa to zapewnienie maksimum bezpieczeństwa użytkowania.
powodzenia
jacek z belgii