Rozdział PEN, a połączenia wyrównawcze.

Witam fachowców. Właśnie remontuję mieszkanie i wymieniam instalację elektryczną. Mieszkam na 3 piętrze starej kamienicy. Chcę rozdzielić PEN na PE i N, ale nie mam możliwości uziemienia tego. Co w takiej sytuacji zrobić z połączeniami wyrównawczymi ? Na innym podobnym forum dostałem sprzeczne odpowiedzi i mam mętlik. Mam uprawnienia, ale pracuję w trochę innej branży. Chcę tą instalację zrobić dobrze. Drugie pytanko jeżeli bym miał zrobić połączenia wyrównawcze to co z rurą gazową. Na rysunku z pewnego poradnika widziałem że rura ma wstawkę izolacyjną na wejściu, a u mnie raczej takiej wstawki brak. Wszystkie materiały jakie znalazłem zakładają istnienie uziomu, ale co w sytuacji gdy go brak (rozdział PEN bez uziemienia jest dopuszczalny- a co w takiej sytuacji z połączeniami wyrównawczymi?). Z góry dziękuję za porady.

Witam!

Nic nie piszesz czy w budynku są wykonane połączenia wyrównawcze główne.
Jest to bardzo istotne, ponieważ nie należy wykonywać połączeń miejscowych jeśli nie ma prawidłowo wykonanej uziemionej GSW.

Jest to stara kamienica. Brak jest GSW - każda rura wchodzi w innym odległym miejscu. Zresztą kto dziesiąt lat temu myślał o połączeniach wyrównawczych. Jeżeli nie robić wyrównawczych miejscowych to co zrobić z brodzikiem ?

Witam!

Wykonywanie połączeń wyrównawczych obowiązuje od 68 roku.

Kiedyś była dyskusja na ten temat. http://www.ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=8593&hilit=miejscowe+połączenia+wyrównawcze
Spróbuj zapoznać się z tematem.

Poczytałem temat z podanego linka i widzę że to temat rzeka. Chyba zrobię tak, że przygotuję tylko połączenia wyrównawcze ale nie podłączę ich z PE z rozdzielnicy, Pytanie tylko czy spiąć już ze sobą wszystkie rury i brodzik bez podłączania PE czy tylko wyprowadzić przewody i spiąć dopiero po wymianie WLZ i zrobienia GSW ?

Witam!

Sam widzisz, że zagadnienie nie jest proste. Połączenie o którym mówisz wyrówna potencjały między częściami obcymi, ale jeżeli wstawisz tam pralkę to może być nieciekawie (czego oczywiście nie życzę). Jednak nigdy takie połączenia nie będą naprawdę wyrównawczymi, ponieważ i tak poprzez rury różnych instalacji mają kontakt z instalacją elektryczną.

Jeżeli kanalizacja, woda i ogrzewanie centralne wykonane są z materiałów nieprzwodzących to brodzik nawet metalowy nie powinien być obejmowany połączeniami wyrównawczymi.
Poczytaj tu

Może znajdziesz punkt odniesienia do swego problemeu.

Jezeli ,hydraulika" jest plastikowa, to o zadnych połączeniach wyrównawczych nie moze byc mowy. A tak na marginesie, to ciekawy jestem bardzo która firma produkuje urządzenia sanitarne z zaciskami do połączen wyrównawczych. Ja nie widziałem żadnego…

Podsumowująć. Przy wymianie instalacji na 3 żyłową TN-c-s i braku uziomienia punktu rozdziału oraz braku połączeń wyrównawczych głównych nie robimy połączeń wyrównawczych miejscowych. Czy tak ? Wszystkie instalacje w mieszkaniu(woda,gaz,c.o.) są metalowe. Więc nie łączyć ich też ze sobą mimo , że nie podłączę do nich PE? Choć i tak zepnie je piec gazowy bo ma zacisk PE a wszystkie instalacje do niego wchodzą. Czy najlepiej połączenia przygotować i nie łączyć do czasy wymiany WLZ ?

Witam!

Tu nie chodzi o uziemienie punktu podziału na PE i N, ale o uziemienie przewodu PE (PEN) za pośrednictwem uziemionej GSW, do której podłączone są również części przewodzące dostępne innych instalacji. Uziemienie przewodu PE (PEN) należy wykonać jaknajbliżej miejsca wprowadzenia kabla zasilającego do budynku.

Natomiast połączenia miejscowe to inna para kaloszy. One mają zapobiec ewentualności przywleczenia napięcia przez części obce (rury itp) z zewnątrz. Nie może być tak, że na rurze gazowej pojawia się napięcie zbliżone do 200V a rura wodociągowa ma potencjał ziemi.

W Twoim przypadku proponuję połączyć części obce jednak nie podłączać wprowadzonego przewodu wyrównawczego do PE w rozdzielni. Jeżeli w łazience jest piec gazowy to należy odjąć go połączeniami wyrównawczymi.
I tu zaczyna się problem, ponieważ mimo nie przyłączenia przewodu wyrównawczego do szyny PE i tak za pomocą pieca połączenie to wykonamy.

W takim przypadku, gdy nastąpi przerwanie PEN to połaczenie i przewód zasilający piec przejmie jego rolę.
I właśnie tak sytuacja jest grożna.

moim zdaniem :

1. połączenie pomiędzy instalacjami i tak będzie - lepiej żeby było w pełni zamierzone
  2. przewód zerowy WLZ powinien mieć co najmniej 10mmkw i uziemiony
  3. połączenie wyrównawcze główne musi bezwzględnie być wykonane
  4. nie masz wyboru - wykonujesz instalację musisz wykonać ją prawidłowo

Tylko jak wykonać te połączenia wyrównawcze główne w budynku wielorodzinnym przedwojennym gdzie wszystkie rury wchodzą w innym miejscu na dodatek brak uziomu. Ja sam mam pokryć te koszty ? Nie mam możliwości tego zrobić. Dlatego tu zadaję pytanie co zrobić w takiej sytuacji. Jak jest z odbiorem takich instalacji. W Wałbrzychu jest wiele takich domów, ludzie modernizują instalacje z projektów, ale jeszcze nie słyszałem żeby pojedyńczy lokator sponsorował uziom i WLZ, a instalacje są odbierane. Czy brak połączeń wyrównawczych miejscowych ma wpływ na odbiór ?

Witam!

Tu chodzi o bezpieczeństwo użytkowników. Próbowałem wyjaśnić to w poprzednim poście. O wiele więcej informacji znajdziesz pod podanym linkiem.
Ne można pomijając jednej rzeczy wykonywać następną to bardzo często odbija się czkawką.

Panowie dziekuję za odpowiedzi. Ja doskonale wiem jak by bylo najlepeij. Tylko , że nie mam możliwości zrobić tak jak powinno być bo koszt mnie przerośnie. I co mam zostawić starą instalację Alu z dwoma obwodami (oświetlenie i gniazda) na całe mieszkanie, nie założyć RCD itd. bo zatrzyma mnie koszt uziomu ? Czy może ktoś konkretnie odpowiedzieć co by zrobił w takiej sytuacji. Ustawodawca zapomniał o milionach takich domów jak mój gdzie trzeba zastosować jakąś alternatywę.
Jeszcze raz podam co jest w budynku:
Uziomu brak, a co zatym idzie GSW
WLZ to 3xL i PEN
Instalacje w mieszkaniach ALU

Chcę wymienić instalację u siebie w mieszkaniu a nie całym bloku, ale tak żeby było dobrze.

PS. Na uziom i nowy WLZ mnie nie stać :slight_smile:

Witam!

Wymień instalacje, połączeń wyrównawczych nie łącz z PE, zamontuj RCD i czekaj na lepsze czasy.
Chociaż widziałem w kilku wrocławskich wiekowych budynkach uziomy wykonane w piwnicach do których przyłączono jakieś rury biegnące pobliżu i obudowę szfy zawierającej liczniki (więc pewnie i przewód PEN czy PE).

Dziękuję. Właśnie takiej rzeczowej odpowiedzi szukałem :slight_smile: