Rolety na włącznik oraz pilot

Witam.
Będę robił dom i inwestor chciałby mieć rolety na pilota oraz też na włącznik. Nigdy wcześniej nie robiłem na pilota i nie wiem jak się za to zabrać. Będzie z 12 rolet na samym dole i chciałbym to podzielić na trzy zasilania 3x1.5. Czy to będzie dobrze? Dzięki

Musisz wiedzieć jaki to będzie system sterujący tymi roletami i następnie czy to będą moduły dopuszkowe czy na szynę w rozdzielnicy od tego zależy okablowanie. Są różne rozwiązania np. parter przy każdym oknie przycisk góra dół plus jeden centralny przycisk który odsunie i zasunie wszystkie rolety na parterze plus możliwość tych samych czynności z pilota. Dodatkowo można to podłączyć pod centralę alarmu a także zastosować różne czujniki np. admosferyczne. Firma F&F ma duży wybór rozwiązań poniżej załączam schemat przykładowej instalacji.

A właśnie skąd mam wiedzieć jaki będzie system sterowania? Wiem że inwestor chciałby je włączać pilotem oraz mieć możliwość z wyłącznika czy przypadkiem każda roleta musi mieć osobne zasilanie?

Musisz wiedzieć jaki będzie system bo bez tego nie będziesz wiedział jakie zrobić okablowanie. Musisz to ustalić z inwestorem i ważną sprawą jest musisz wiedzieć czy rolety będą 24v czy 230v. Będziesz to wiedział wtedy możesz zaczynać pracę.

A jak uważasz bo znajomy mówił mi że muszę każda roleta na osobnym zasilaniu dać bo jeśli zrobię inaczej to nie będę mógł nimi sterować przez telefon czy pilota. Dziękuję bardzo za pomoc.

Tak ja mówiłem to już zależy od systemu jaki wybierzesz a także czy moduły będą dopuszkowe czy w rozdzielnicy jeśli byś wybrał F&F system to jak na schemacie wyżej z modułami dopuszkowymi to wtedy do każdej puszki trzeba położyć zasilanie jak do gniazdka może być kilka na jednym obwodzie ale należy pamiętać że jeśli będziemy chcieli zrobić centralnego zasuwanie wszystkich rolet na raz to pomiędzy wszystkimi puszkami a przyciskiem trzeba położyć dodatkowy przewód. Ale jeśli moduły będziesz miał w rozdzielnicy to wtedy do każdej jednej rolety musisz robić osobny obwód.

A ten dodatkowy przewód to muszę pociągnąć do każdej puszki gdzie jest roleta? I jaki to przewód oraz skąd go pociągnąć

Centralne zasuwanie rolet to jest ten moduł dopuszkowy roleta zasilanie i włącznik tak?