Rodzaje słupów energetycznych.

Szukam zdjęć z opisem słupów energetycznych od niskiego do wysokiego, oraz oznaczenia słupów.
Z góry dzięki za pomoc :slight_smile:

co ma zawierać opis słupa? sam symbol słupa jest jego opisem

No własnie symbol, na bank słup okrągły ma inne oznaczenie niż taki zwykły. Więc proszę o fotki nawet z neta i nazwy, symbole tych słupów i do jakich lini są tzn, od 1kv ? do 110 kv.

E - strunobetonowe, wirowane, potocznie okrągłe, dawniej lata '90 typ EPV chyba taki typ był dobrze nie pamiętam - zakres napięciowy nN i SN
Dawniej ŻN 10 i 12 oraz AL nN,
ŻN12 i BSW12 i BSW14 no i kratowy - SN
Obecnie jeszcze rurowe ale nie pamiętam typu.
Wysokie na pięcie B2, O24, H52, M52, Y52, Z52
i oczywiście rurowe.
Zdjęcie wklejać nie będe. Wpiszesz sobie w google to sobie grafiki pooglądasz.

Odpowiedź na Twoje pytanie mieści się w kilkunastu katalogach/albumach a każdy z nich po kilkadziesiąt stron. Na podstawie w/w materiałów projektuje się i wykonuje sieci. Nie ma takiej opcji aby na forum odpowiadając zaspokoić Twoje potrzeby. Sorry, taką mamy rzeczywistość.

Zapytam inaczej, nie wiem po czym, ale niektórzy potrafią, ( chyba ) rozpoznać jaka linia mieści się na takim, a na takim słupie, o tu idzie 15 a tu 110, więc jak to rozpoznawać ?

Najniższe słupy są nN wraz z układem 4 przewodowym czasem 5 dla oświetlenia obecnie NLK wiązka przewodów wyglądających jak kabel. SN (15 i 20 kV ) układ trójprzewodowy słupy od 10m. Słupy kratowe to WN 110, 220 i 400kV rozpoznasz poziom napięcia po długości łańcuchów izolatorów i układzie wiązkowym i po wysokości słupów. Im dłuższy łańcuch izolatorów tym wyższe napięcie. 400kV ma przewody wiązkowe tzn. na jedną fazę przypada 2, 3 lub 4 przewody.

Katalogi zawierają rozwiązania projektowe do ogólnej wiedzy nie przydatne.

Jeśli dobrze rozumiem
to słup WN

a to słup nn

Witam.
Na pierwszym zdjęciu to słup przelotowy M52 220kV.

Gwoli ścisłości - konstrukcja i wysokość słupów oraz izolacja wcale nie oznacza rzeczywistego napięcia linii. Bardzo często linie SN prowadzone są torami przystosowanymi do napięcia 110kV, linie 110 torami 220, a 220 torami 400.
Zwykle jest to etap tymczasowy, ale często bywa że trwa on wiele lat - a finalnie etap docelowy zostaje porzucony.

Co do konstrukcji wsporczych - istnieją linie 110kV na słupach betonowych (na drewnianych chyba już nie) ale i SN na słupach kratowych.

Co do izolacji - długości łańcuchów także mogą wprowadzić w błąd gdy chodzi o tzw. strefy zabrudzeniowe.

Tak więc aby ustalić rzeczywiste napięcie trzeba zapytać operatora tej sieci.
Czasem wystarczy prześledzenie trasy i znalezienie jej końców.

tak, zdarzają się takie przypadki ale nie ma co robić zamieszania.

ŻN jest nadal w użyciu jako słup przelotowy w liniach nN-0,4 kV.
Niegdyś w nN-0,4 kV i SN-15 kV były używane żerdzie typu ALA, DANA oraz ŻW

Mili Państwo co to konstrukcja słupa nN. Podobny do BSW ale 10m no i dużo więcej otworów. Albo jakaś egzotyczna odmiana ŻN albo coś czego jednak jeszcze nie znam. Czekam na info

To jest właśnie DANA.

Słupy kablobetonowe 110 kV

Linia 110 kV relacji Maków Mazowiecki - Pułtusk

Inny słup w linii 110 kV relacji Ostrów Mazowiecka - Małkinia Górna

Słup SN 15 kV:
z żerdzi typu BSW

z żerdzi typu ŻN

z żerdzi typu ŻW

z żerdzi typu ALA

z żerdzi typu DANA

Więc Panowie fachowcy od słupów co powiecie o tym:
Na zdjęciach: Linia 20kV Jaworzno Wilkoszyn,
druga taka 20-tka biegnie od Okusza do Klucz : Mapy Google.
(zdjęcia z Googlemaps, ale jak ktoś chciałby oryginały …nie mam daleko :wink: )
Jak ktoś odgadnie …wielki plus; jak nie, odpowiedź znajdziecie za jakiś czas ale w innym wątku.

Słupy żelazobetonowe linii napowietrznej 30 kV Jaworzno-Klucze wg. systemu „S. A. Betonmast" (Ing. R. Meeg) Oslo, wykonane przez firmę „Polski Przemysł Elektryczny „Elin", Spółka z ogr. odp.”

Tam u was jest jeszcze taka ciekawostka, stacja transformatorowa na słupie bramowym z żerdzi betonowych i nie jest to ŻH-15B

[quote=“adikpl, post:18, topic:11978, full:true, full:true”]
Słupy żelazobetonowe linii napowietrznej 30 kV Jaworzno-Klucze wg. systemu „S. A. Betonmast" (Ing. R. Meeg) Oslo, wykonane przez firmę „Polski Przemysł Elektryczny „Elin", Spółka z

ogr. odp.”
[/quote] Muszę przyznać, jestem pod ogromnym wrażeniem, że udało Ci się dokopać do takich materiałów! Ja tu próbuje wyciągnąć jakieś informacje od chłopaków z kierownictwa Taurona a Ty mi tu rzucasz przed nos taki biuletyn ! - no szacun.

Sytuacja się trochę zmieniła od czasów budowy tej linii, dziś jest ona rozdzielona tzn. jeden kawałek jest w Jaworznie a drugi biegnie między Olkuszem a Kluczami (kiedyś rzeczywiście to mogła być jedna linia - trzyma się to logiki). Obie linie pracują na napieciu 20kV. Te słupy w zdecydowanej większości stoją i są świetnym stanie, podczas gdy wiele żerdzi z lat 60, 70 a nawet 80-tych odeszło już w niepamięć z powodu złego stanu technicznego.

Znałem dotąd historię przedmiotowych słupów tylko z relacji chłopaków z Taurona, wiem, że budowano je przed wojną w bardzo nietypowy (na dzień dzisiejszy) sposób … one były wylewane w miejscu posadowienia, mają fundament - co z resztą dokładnie opisuje artykuł w biuletynie. Kilka słupów na tych liniach zostało zastąpione nowymi, przeważnie kratowymi, ale większość jest zachowana i trudno na nich dostrzec ślady erozji.

Jeżeli pozwolisz, załączony przez Ciebie biuletyn uzupełnie o kilka fotek (jak tylko bedę przejeżdżał obok tych obiektów) i włożę to w wolnej chwili do działu “Antyki na chodzie” - chyba to odpowiednie miejsce :slight_smile:

[quote=“adikpl, post:18, topic:11978, full:true, full:true”]
Tam u was jest jeszcze taka ciekawostka, stacja transformatorowa na słupie bramowym z żerdzi betonowych
[/quote] Nie zwracam nawet na to uwagi, bo rzeczywiście jest tego sporo, są jeszcze takie wykonania (w zeszłym roku do wszystkich musiałem się wspinać :smiley: ) :

Dzięki. Gdybym nie był projektantem z pewnością bym został detektywem.
Załączone zdjęcia to są typowe stacje typu STS, STN na zbliźniaczonych żerdziach wirowanych typu E wg. albumów Energoprojektu i EL-projektu Poznań.

Ta z mojego linku jest na żerdziach, które w przekroju są sześciokątne albo ośmiokątne. Dokładnie nie widzę.