Riso współczynnik absorpcji AB1 AB2

Witam wszystkich,
Jako, że naszło mnie na pełną analizę pomiarów chciałbym Was zapytać o pewną rzecz związaną ze współczynnikiem absorpcji.
Jak wiemy Sonel w swoich urządzeniach wyposażonych w pomiar Riso daje nam automatyczny pomiar współczynnika absorpcji AB1 AB2.
W protokołach jeszcze z czymś takim się jeszcze nie spotkałem, ale zaciekawił mnie ten temat.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak interpretować wyniki AB1 i AB2. W instrukcji sonela nic nie znalazłem, a na dodatek teraz ich strona nie działa…
Doszukałem się takiego dokumentu:

Ale w nim mowa o współczynniku DAR i DD. Nie wiem czy to jest to samo co AB1 i AB2?

Pytam ponieważ mam kilka pomiarów, gdzie występuje coś takiego:
RISO UISO RISO t1 RISO t2 RISO t3 AB1 AB2

2,00GΩ 524,3V >2,00GΩ >2,00GΩ >2,00GΩ >9,999 0,937

Jest jeszcze jeden kwiatek z AB1 ok 4, reszta jest poniżej 1.

Jak dobrze zinterpretować ten AB1 i AB2? Oraz co te dane znaczą, czy można je porównać do DAR i DD, gdzie powyżej 1 oznacza, że izolacja jest zawilgocona itd

[quote=“Michał.Dziedzic, post:1, topic:14302, full:true, full:true”]
Jak wiemy Sonel w swoich urządzeniach wyposażonych w pomiar Riso daje nam automatyczny pomiar współczynnika absorpcji AB1 AB2.
[/quote]
Nie do końca automatyczny, ale chodzi o pomiar 15 sek i 60 sek ,czyli AB1 i AB2 .

Wynika to z norm pomiarowych. Współczynnik absorpcji jest inny dla różnych urządzeń. Inny dla kabli inny dla trafo inny dla silników.

Współczynnik DAR i PID ( DD nie znam) są innymi wskaźnikami niezależnymi od temperatury.

Gdzie można poczytać o współczynnikach absorpcji AB1 AB2 i ich interpretacji?

Producenci takich urządzeń piszą na swoich stronach.
https://www.annapol.com.pl › documents › Karta przekł.

[quote=“Michał.Dziedzic, post:3, topic:14302, full:true, full:true”]
Gdzie można poczytać o współczynnikach absorpcji AB1 AB2 i ich interpretacji?
[/quote]

Proszę: Diagnostyka izolacji