Tak jak w temacie chciałbym się dowiedzieć jak powinna być rezystancja uziemenia instalacji odgromowej i uziemiającej w zależności od podłoża. Jak ktoś by mógł mi to podać i ewentualnie numer normy który to reguluje z góry dzięki za informacje
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Temat ten jest opisany w wielu wątkach na forum. Proszę skorzystać z opcji „szukaj” a numery norm znajdują się w dziale „poradnik…” na tym forum.
Jeden z kolegów na forum promuje uziomy o rezystancji 1 a nawet 0,5 Ohm niezależnie od podłoża - tego nie bierz pod uwagę, ze względu na trudności w wykonaniu.
10
?
Witam Kolegów.
PN-IEC 61024 podaje najwieksze dopuszczalne wielkości rezystancji różnych uziemień (w zależności od rodzaju gruntu).
_PS. Ostatnie wyniki pomiarów rezystancji uziomów poziomych instalacji odgromowej na obiektach […]
- 5_ . Można przeliczyć.
Witam
Dla Śląska najczęściej się zakłada
odgromówka uziom spełnia do 15
CYRUS
Kolego Czak 61 ! Co może zwojować uziom 5 omowy.
S-ka 16A pracujaca w SSW nie zadziała.
Czyli uziom 5 mowy nie spelnia postawowej ochrony przeciw-porażeniowej.
A połaczenia wyrównawcze z takim uziomem to tragedia.
Może nie wszystkie telewizory sie przepala w przypadku przerwy w PEN.
Nie ty jestes autorem,ale projektant.
CYRUS.
Witam!
Kolego CYRUS
taka wartość w TNC-S to palce lizać
A jeśli to TT to od czego jest RCD?
Pozdrawiam kafel56
kolego Cyrrus nie wiem skąd bierzesz takie dane dotyczące uziomów 5 omów to jest bardzo dobry uziom życzę powodzenia przy wykonaniu mniejszych,(co jest możliwe ale nakłady moga być duże) i co ma ska do uziomu, eska nie wyłączy w odpowiednim czasie wymaganym przez normy w przypadku zbyt dużej impedancji petli zwarcia ale to właśnie projektant oblicza.
Cyrus gorąca prośba do ciebie:
Zdradź nam sposób wykonania uziomu o rezystancji znacznie niższej od 5 om. Ja też chciałbym taki sobie zafundować na gruncie mieszanym - głownie piach i iły. Chciałbym tylko zaznaczyć, że na tonę stali ocynkowanej mnie nie stać - mam mnóstwo innych wydatków.
Dzięki z góry.
Pozdrawiam.
p.s. Nie pisz, że przy zwarciu S301 B16 nie zadziała, bo to wprowadzanie w błąd. Zadziała w odpowiednio dłuższym czasie.
Witam Kolegów na Forum.
Dzisiejsze wyniki pomiarów rezystancji uziomów istniejącej instalacji odgromowej - uziomy poziome :
- 3 wyniki 20

Witam
@Cyrus
Nie rozpatruj tego uziemienia jako jedynego, dołączamy go do złącza czyli do PEN i do wszystkiego co się “rusza” obok instalacji i w GSW czyli rozpatruj jako element wartości wypadkowej przy połączeniu równoległym, nawet w przypadku przerwy na PEN nie następuje ona w złączu tylko gdzieś na trasie gdzie również w skład naszej wypadkowej wchodzą pozostałe uziemienia wykonywane po drodze lini zasilającej.
PS
By zejść z uziemieniem poniżej 1
Witam!
W przypadku ochrony podstawowej, wyniki do 30 om są jak najbardziej do przyjęcia wszędzie tam, gdzie uziom został wykonany w postaci ław fundamentowych czy uziomu otokowego, choć jest to niewątpliwie sygnał, że następne badanie może zakończyć się wynikiem negatywnym.
Dla uziomów poziomych, mieszanych i stóp fundamentowych wartość graniczna wynosi 20 om.
Pozdrawiam kafel56
Od CYRUSA
Jak widać powyżej , to co przedstawia kolega Reds to realne zagrożenie.
na ten temat tyle krzyczał Kkas 12 ,że utkwilo mi to szczególnie w pamięci.
Czy pomyślał jakiś elektryk o zabezpieczeniu ?
Ilu z was zainstalowało swoim klientom zabezpieczenie w sieci TN-C-S,
TN-S i TN-C ?
Jeżeli ten problem wywołał tyle krzyku, to dlaczego NIKT, a zwłaszcza kolega “K” nie zaproponował rozwiązania.
Przynajmniej należało o tym napisać !
Bo dla mnie ten problem nie istnieje ! Znam rozwiązanie, to banał.
Dlaczego w/w nie pisali -bo do poszukiwania rozwiązań i do ich realizacji
należy mieć:
po pierwsze - POLOT konstrukcyjny
po drugie wiedzę
A tych dwóch rzeczy kolegom elektrykom brakuje. Zwłaszcza tego drugiego ( elektry;faceta poraxilprąd pod napięciem ).
Podobnie ma sie sprawa z uziomami.
Ja w zasadzie na forum juz nie wystepuję, wszedłem tylko,aby wspomóc kolegę Krystyna w temacie RCD.
Prawda jest taka,ze na forum nie ma partnerów do dyskusji na argumenty.
Często czytający reprezentują taki poziom,ze nie rozumieją tekstu.
Stad wniosek,ze na forum szkoda czasu.
Uziom to drobiazg.
Wczoraj skńnczyłem najnowszy wynalazek:
Automat schodowy, 3 przewodowy, z RESETEM ,funkcją ostrzegania,
blokadą przeciwkradzieżową.
Może współpracować z 20 separatorami impulsowymi, eliminującymi zwarte wyłączniki schodowe. O separatorach to Legrand nawet nie słyszał.
Jest przystosowany do pracy z wył. podświetlanymi.
I ostatni HIT - to wyłącznik zmierzchowy wewnętrzny, sterujący pracą automatu schodowego. To realizacja tego, co ROK TEMU wydawało się zupełnie niemożliwe.
Zmierzch wewnętrzny nie wymaga prowadzenia żadnej dodatkowej instalacji - ani 1 metra dodatkowego przewodu.
Zmierzch jest zasilany z ISTNIEJĄCEJ instalacji schodowej ( 3 żyłowej )
i dlatego można go zainstalować na puszce oświetleniowej na dowolnym piętrze.
Dwa zmierzchy mogą pracować szeregowo, realizując dodatkową funkcje ANTY-zaświetlenia.
To nie są plany - urządzenia są i pracują.
Kolego Czak 61 ! To co ci krótko opisałem to tylko przykład
w 1 dziedzinie, ile udaje sie osiągnąć tylko jednemu konstruktorowi.
Problemy trzeba zauważać i rozwiązywać, a nie tylko mówić “NIE-BO-NIE”.
CYRUS
Witam Kolegę „kafel56” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Dla uziomów poziomych, mieszanych i stóp fundamentowych wartość graniczna wynosi 20 om.
Może Kolega poda źródło tych wymagań (normę i pkt.) bo ja mam sklerozę i takich zapisów nie pamiętam.
Witam Kolegę Pawła (elpapiotrowski) i wszystkich Kolegów na FORUM.
Dzisiejsze wyniki pomiarów rezystancji uziomów istniejącej instalacji odgromowej - uziomy poziome :
- 3 wyniki 20
Kolega prosi o wnioski i uwagi, jednak ja się troszkę pugiłem w Kolegi wypowiedzi.
Jeżeli robimy pomiary rezystancji uziomów i stosujemy współczynnik Wk, to w jakim celu mamy rozpatrywać rezystywność gruntu. Rezystywność gruntu sprawdza się w celu wykonania projektu instalacji odgromowych.
Witam
@Cyrus
Nie zrozumieliśmy się, pomierzona wartość mojego doprowadzonego uziemienia do 5 elementów i jak to podłaczymy do GSW i PEN w złączu to wypadkowa spadnie i dalej rozpatrujemy już wypadkową o wiele niższej wartości. I tego dotyczyła moja poprzednia wypowiedź.
Pozdrawiam
Witam!
Witam Kolegę „kafel56” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Cytat z wypowiedzi kafel56:
Może Kolega poda źródło tych wymagań (normę i pkt.) bo ja mam sklerozę i takich zapisów nie pamiętam.
Kolego Krystynie, tu są dane z Twojego podwórka:
Jan Strzałka i Tadeusz Wojsznis – katedra elektroenergetyki AGH
Zasady wykonywania pomiarów uziemień i oceny wyników pomiarów.
http://www.sep.krakow.pl/pdf/biuletyn/20-2003-11.pdf
Pozdrawiam kafel56
Czy mógłby kolega zaproponować automatyke zabezpieczającą przed złym uziomem, bo my elektrycy od kabli i zacisków no i czasami od automatyki ![]()
może nie znamy takowych rozwiązań, a warto było je stosowć jeżeli są tanie i dobre dla ochrony.