Rezystancja PENa wzgledem ziemi

Witam Kolegów na forum pierwszy raz.

Zapewne temat banalny dla większości tutaj kolegów ale chciałbym się upewnić.

Układ sieci TN-C. Pomiar w ZK przy odłączonych wszystkich przewodach do instalacji odbiorczej.
Zasilanie to linie napowietrzne. Okolica z przewagą starych domów jednorodzinnych (wątpliwe uziomy fundamentowe).

Wynik pomiaru R(E) PEN do ziemi to 0,32

I tutaj moje pytanie: skąd taka niska wartość ?

Czy wynika ona z wypadkowej rezystancji uziemienia transformatora, słupów i możliwych uziomów u odbiorców zgodnie ze wzorem na połączenie równoległe rezystancji ?

Czyli każdy następny uziom odbiorcy czy słupa podłączony pod PENa powoduje obniżenie R(E) PENa ?

Moim zdaniem pomiar źle wykonany.
Kolega nie podał czym i jak mierzył, a może jakaś fotka, lub rysunek ?

Pomiar za pomocą Sonela MPI-530-IT (aktualne wzorcowanie)

Metodę pomiaru podałem : 4p
Sondy co około 30 metrów w linii prostej. Sonda H najdalej, później około w połowie sonda S. Sondy H i S krótkie, oryginalne Sonela, wbite w całości, dodatkowo polane wodą.

Pod rozłączony PEN od instalacji (oczywiście wyciągnięte wcześniej zabezpieczenia BM WT-1C NH1C gG/gL 63A ~500 V 115 kA !!!) podłączone oba przewody z miernika i podpięte pod E i ES miernika). Wynik jak pisałem 0,32

Wygląda na to że pomiary są dobre. Wynik 0,32 daj koledze zwykły pomiar SWZ, a jak odepnie kolega PEN-a to wychodzi ponad 10. Także niech kolega pomierzy innym miernikiem pętlę i też powinno być 0,32, zatem to nie pomiar uziemienia.

A tak od początku to co to za “pomiar rezystancji uziomu przy pomiarze PENa” ?
Jak dla mnie to Kolega nie wie co mierzy i po co ?

Zgadzam się z kol.Bezpiecznikiem123 - autor nie wie co mierzy i po co. I jeszcze jedna uwaga dot. polewania wodą uziemienia. To niedopuszczalne. P.Karwat w Klubie Instalatora Eaton napiętnował takie działania. Mówił, że niektórzy sikają na uziom.

Koledzy bezpiecznik123 i domsat dlaczego nie czytacie ze zrozumieniem, pomału, nikt Was nie goni.

Kolego bezpiecznik123.
Co się tak trzymasz tego uziomu - przy pomiarze był odłączony od PENa jak i pozostałe 3 fazy. Instalacje odbiorczą i uziom zostaw w spokoju.
Starałem się to prosto opisać i mając świadomość, że ludzie nie potrafią w dzisiejszych czasach przeczytać więcej niż kilku pierwszych zdań (np. w mailach) wytłuściłem zasadniczą cześć pytania.
Chodzi o rezystancję jaką ma przychodzący PEN w stosunku do ziemi.
Wielokrotne uziomy przewodu PEN na słupach a dodatkowo podłączone uziomy sztuczne i naturalne innych odbiorców mają wpływ na wartość rezystancji PENa w stosunku do ziemi.
Specjalnie teraz używam nazwy rezystancja PENa w stosunku do ziemi - może to trochę ułatwi.
Przy np. tylko dwóch uziomach na słupach linii napowietrznej po 30

Ciężko rozmawiać bez szkicu układu pomiarowego. Jaki był kierunek rozmieszczenia sond w stosunku do wykonanego uziemienia ZK?

Działka na którym stoi obiekt nie jest zbyt duża i rzeczywiście sondy H i S były wbijane wzdłuż ulicy gdzie równolegle idzie napowietrzna linia zasilająca ten obiekt w układzie TN-C co może mieć nieznaczny wpływ na pomiar. Ale zakładając, że działka byłaby większa i wbijałbym sondy prostopadle to będą one zbliżać się do linii napowietrznej z kolejnej ulicy…

Odnośnie ZK - zależy co kolega Rosol44 przez złącze kablowe ma na myśli. Wspomniany przewód 30mb YAKY 4x16mm2 jest podłączony na słupie linii napowietrznej, schodzi ze słupa i idzie pod ziemią około 30mb. Wchodzi do szafki z zabezpieczeniem 3szt. BM WT-1C NH1C gG/gL 63A ~500 V 115 kA. Sama ta szafka nie jest uziemiona. Ale i tak to nie miałoby znaczenia ponieważ w tej szafce wyciągam BMy i rozłączam przychodzący PEN z tym co wchodzi do obiektu i na takim sterczącym w powietrzu przychodzącym PENie wykonuje ten pomiar jaką ma rezystancję względem ziemi.

teraz za jarzyłem co Ty robisz. Po co to robisz? Jeśli chcesz zmierzyć wypadkową rezystancje sieci w danym punkcie to nie musisz rozpinać sieci. Wykonując pomiar opisany prze Ciebie gubisz sens pomiaru. Tak, liczba uziemień na PEN ma znaczenie dla wyniku pomiaru.

Wypadkową tak, nie trzeba rozłączać.

Ale można założyć sytuację, że przychodzący PEN może mieć gdzieś po drodze awarię, zwiększenie swojej rezystancji. Było to opisywane na forum kilka razy.
Wtedy po rozłączeniu PENa może się okazać, że przychodzący PEN ma dużo większą rezystancję względem ziemi niż odłączony na ten czas pomiaru uziom obiektu.
Wtedy inni odbiorcy będą korzystać z naszego uziomu jako zastępczego PENa.

Tutaj oczywiście nasuwa się bardzo ważna sprawa pomiaru cęgowego prądu płynącego przez przychodzący PEN przed jego odłączeniem od uziomu obiektu - dla mnie to standard…

Mnie natomiast zastanawia opisana przeze mnie sytuacja na transformatorze SN np. 6/0,4kV, który zasila tylko jednego lub małą ilość odbiorców od razu linią kablową w układzie TN-C bez pośredniczących słupów z uziomami PENa. Taki transformator na słupie musi być uziemiony a tym samym jego PEN. Mierzą koledzy takie sytuację ile wynosi rezystancja uziemienia takiego słupa? Jest jakaś konkretna wartość, która musi być spełniona?
Załóżmy sytuację, że taki transformator zasila dwóch odbiorców z których jeden ma porządny uziom fundamentowy z rezystancją uziomów w okolicy 2

Kolego jeden rysunek by załatwił sprawę co kolega robił, a tak to z tego co kolega opisał nikt nie wiedział co kolega mierzy, a być może nadal nie wiemy jak kolega to mierzy.

bo tutaj kolega wspomina o pomiarze cęgowym.

Uziom fundamentowy jest uziomem wyrównawczym i w przypadku “przerwania” PEN-a zapewni ochronę przeciwporażeniową w danym obiekcie (gdzieś to na forum rysowałem).

Kolego bezpiecznik123.
Metoda pomiaru to 4p - tutaj nie używa się cęgów ! Identycznie jak przy metodzie 3p.
Ja stosuje zawsze tam gdzie tylko są warunki metodę 4p zamiast 3p ponieważ jest dokładniejsza ze względu na długość przewodów podłączanych do mierzonego uziomu. Również metoda 4p czy 3p jest dokładniejsza od metody 3p+cęgi lub cęgi odbiorcze/nadawcze.
Kolega zapewne myśli o metodzie 3p+cęgi ale tutaj żadne cęgi nie są używane przy zmierzeniu tej wartości 0,32 :laughing:

Dlatego uważam, że normalną praktyką powinien być pomiar rezystancji PENa w stosunku do ziemi aby uchronić uziom obiektu przed staniem się zastępczym PENem.

A mi się wydaje że kolega coś nie rozumie. Po to jest PEN aby zapewnić zasilanie do obiektu czy obiektów. Uziom nie może jego zastąpić bo jego wartości i tak są zawsze większe niż impedancja PEN-a. Zobaczymy co inni napiszą.

Ciekawy temat koledzy rozpoczęli, a może by tak wypowiedział się jakiś fachowiec pracujący w spółkach energetycznych dystrybucyjnych, czy po oddaniu stacji sn/nn, wykonują pomiary "rezystancji pena " jeśli tak to jakie otrzymują wartości .

Nie zawsze, przytoczyłem konkretny przykład.

Nawet zakładając, że rezystancja PENa do ziemi jest prawidłowa i wynosi 0,32 :slight_smile: Nie poleci tylko drogą po najniższym oporze 0,32

Kolego bujać to my ale nie nas :slight_smile:

To teraz inaczej.
Strzelam linia napowietrzna Al. 70 mm2 o długości 500 mb (nie wiem czy takie długie robią) to mamy: 500/(3570)=0,2 oma (czyli rezystancja PEN-a to 0,2 oma) - pomijam tutaj reaktancję bo ona będzie jakieś 0,035 oma
teraz lina kablowa 120 mm2 też 500 mb
500/(35
120)=0,12 oma (czyli rezystancja PEN-a to 0,12 oma)
bardzo popularna lina kablowa 240 mm2 też 500 mb
500/(35*240)=0,06 oma (czyli rezystancja PEN-a to 0,06 oma)

Także konkretne wartości, czy nie ?

Witam kolegę piotr73.
Mi też temat wydaję się bardzo ciekawy.
Uzyskałem informację taką, że rezystancja uziemienia znajduje się w DTRce konkretnego transformatora i wyliczona jest na podstawie jego prądów zwarciowych.
Jestem przed pomiarem u klienta który posiada własne trafo 6/0,4kV i przed pomiarami poprosiłem do wspomnianą DTRke tego transformatora.

Mnie szczególnie interesuje jakie wartości wchodzą w grę ponieważ patrząc na taki trafo i powierzchnie jaką zajmuje jego podstawa słupów nie wygląda to na możliwość uzyskania niskiej rezystancji uziemienia.

Kolego bezpiecznik123.
Widzę, że wciąż kolega nie chwyta o co mi chodzi.
Tu nie chodzi o rezystancję samych przewodów ale o rezystancje PENa na transformatorze w stosunku do ziemi czyli uziemienie samego transformatora, że przez uziomy wielokrotne wartość tego uziomu spada.

Ale rzeczywiście przy prawidłowej linii PEN czyli jej niskiej rezystancji przewodów i połączeń wartość rezystancji PENa względem ziemi nie ma takiego znaczenia dla IPZ jak się rozpisywałem, tutaj raczej jestem w błędzie.
W grę wchodzi na pewno jeszcze rezystancja samego uzwojenia transformatora, które jest odzwierciedlone w pomiarze IPZ.

Temat z IPZ jest tematem pobocznym, który się pojawił. Mi od początku chodzi o rezystancję PENa w stosunku do ziemi.

Tutaj na forum ise.pl znalazłem artykuł o tym zagadnienie:
http://ise.pl/informacje/publikacje/4-u … wietrznych..
Wstępnie wynika z niego, że takie uziemienie (nazywane roboczym) PENa po stronie wtórnej transformatora dla niskich napięć nie powinno przekraczać 5

Niech się kolega nie martwi co ja chwytam :slight_smile:

Skoro uziomy połączone są równolegle to jak rezystancja ma nie spadać ? Tylko co kolega chce tym udowodnić i wykazać ? (proponuję poczytać kilka publikacji dr Musiała np.: http://www.redinpe.com/attachments/arti.. … art_01.pdf..)

Raczej rezystancja uziemienia związana jest ze stroną górnego napięcia, a konkretnie z mocą zwarcia systemu zasilającego ten transformator.

Kolego bezpiecznik123

Cieszę się, że wiesz już o co mi chodzi a przynajmniej mam takie wrażenie.

To dość ciekawy temat, przynajmniej jak dla mnie na razie.
Przy prawidłowych wartościach IPZ (jakości przewodów i połączeń) w okolicach przyjmijmy 0,32