Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Jak wiemy przy pomiarach izolacji kabli powinniśmy uwzględniać współczynnika K20 zależnego od temperatury.
W jednej z książek znalazłem tabelkę gdzie dla kabli i izolacji:
papierowej czy gumowej - K20 rośnie wraz z wzrostem temp.
polwinitowej - K20 maleje wraz z wzrostem temp. Czy tak ma być?
Widzę ciszę - szkoda. Może jak dołączę rysunki to coś pomoże.
Rys. 1 - tabelka z innej książki
Rys. 2 - tabelka z naszej książki Który rysunek jest prawidłowy? Zapraszam do dyskusji.
Według mnie, prawidłowe wartości są podane w tabeli, na rys. nr 2.
Nic mi nie wiadomo o dielektrykach których rezystywność w funkcji wzrostu temperatury, najpierw maleje, a później rośnie.
Zgodnie z elektronową teorią ciała stałego, przewodnictwo przewodników przy wzroście temperatury maleje, a półprzewodników i dielektryków rośnie.
Tłumaczy się to tym, że przy wzroście temperatury wzrastają drgania sieci krystalicznej, które wpływają m.in. na przewodnictwo elektryczne, gdyż z jednej strony w przypadku przewodnika utrudniają ruch swobodnych elektronów, (przewodnictwo maleje) natomiast w przypadku dielektryka ułatwiają oderwanie się elektronów walencyjnych (przewodnictwo rośnie).
Kolega Mag teoretycznie ma rację, ale papier z olejem i guma to chyba dieelektryki tylko zachowują się odwrotnie do dieelektryka polwinit, poza tym gdzie znajdziemy sieć krystaliczną.
Zatem wyjaśnienia trzeba poszukać w innych zjawiskach, kiedyś ten temat przerabiałem, jak odszukam to dam znać.
Po prostu tak jest, k20 tak się zachowuje i bez wnikania należy to zapamiętać (czasami przydaje się przy pomiarach)
Witam
w/g mnie to tabela nr 1 jest prawidłowa, a dlaczego:
rozpatrując zakres temperatur podany w tabeli, to kable z izolacją papierową nasączoną olejem mają to do siebie, że przyzwiększaniu temperatury odparowuje woda i zwiększa się wytrzymałość izolacji
-po za tym zakresem, w okolicy 80* C zaczna się wytrącać węgiel, co wpływa niekorzystnie na parametry izolacji
Kolega AMG jest za rys. 2.
Kolega Yeti55 jest za rys. 1. i to stanowczo.
Kolega Yeti55 może jakieś ch-ki lub wzory.
Czyli nadal nic nie wiemy. FAJNIE !!!
Wg mojej oceny wartości podane w tabeli nr 2 są prawidłowe, choć tabelę należałoby uaktualnić do obecnie produkowanych wyrobów kabli i przewodów.
Wynika to stąd że materiały poliwinit i polietylen są polimerami.
Proszę wejść na stronę http://www.tf.com.pl/data/katalogi/katene.pdf, i po otwarciu katalogu na str 15 podana jest rezystancja izolacji dla polietylenu przy temperaturze 20C i 90C.
Na bazie tych danych łatwo przeliczyć współczynnik na 1C i rozszerzyć dane w tabeli 2 o wartości dla polietylenu. Na innych stronach można odczytać rezystancje izolacji dla różnych granicznych temperatur przewodów i kabli i poprzez porównanie przeliczyć na współczynnik k dla 1C co potwierdzi wzrost rezystancji wraz ze wzrostem temperatury dla poliwinitu, gumy i papieru. Przy czym obecna jakość gumy, papieru nasyconego żywicami polimerowymi i poliwinitu jest dużo lepsza niż kilkanaście lat temu i te wartosci współczynnika k podane w tabeli 2 należałoby uaktualnić.
Kolego Yetii55. Proszę zajrzeć na stronę internetową:
http://www.zachem.com.pl/oferta/produkty/granulaty/p_oponowe/tabela.htm
są tam podane parametry techniczne polwinitów oponowych. Jednym z parametrów, jest rezystywność skrośna min. 20oC/70oC.
Wprawdzie dla większości typów, jest podana tylko wartość rezystywności przy 20oC, jednak dla typu “O-6” są podane obie wartości:
dla 20oC rezystwność min. wynosi 1* 10^14 [ohm · cm]
dla 70oC rezystwność min. wynosi 1* 10^11 [ohm · cm]
przepraszam ale wkradła się mała pomyłka :
1 powinno być na str 16 katalogu
2. co potwierdzi malenie rezystancji izolacji wraz ze wzrostem temperatury
przepraszam za przejęzyczenie
Witam Kolegę MAG i wszystkich Kolegów na FORUM.
Dziękuję za scan.
Wykres pochodzi z książki, “Badania eksploatacyjne i lokalizacja uszkodzeń kabli elektroenergetycznych”.
Teraz jestem na 100% pewien, że nie ma błędu w naszej książce i rys.2 jest prawidłowy.
W związku z nadchodzącym Nowym Rokiem oraz na zakończenie tego wątku narysowałem wykres zależności rezystancji od temperatury dla izolacji polwinitowej,
oparty na tabeli 25.5.1.3. z książki “WYTYCZNE - Pomiary w elektroenergetyce”.
Wykres pionowy można przeliczać w % lub w MΩ
I tak dla przykładu rezystancja kabla przy t = 20^C wynosi 100 MΩ
Punkt 2 wykresu wskazuje że przy t = 28^C, R wyniesie ok. 30 MΩ
Punkt 3 wykresu wskazuje że przy t = 12^C, R wyniesie ok. 300 MΩ Może teraz pewne osoby, które twierdzą że różnica temperatury przy pomiarach jest mało istotna zmienią zdanie!!!
No właśnie. Z matematyki byłem kiedyś b. dobry ale wraz z włosami wiedza mi wyparowała. Może ktoś z kolegów jest w stanie opracować wzór na podstawie tego rysunku?
W książce “WYTYCZNE - Pomiary w elektroenergetyce”, wzór do przeliczenia rezystancji izolacji na temperaturę odniesienia 20 st.,
jest nieprawidłowy. Zamiast “Rpo = Rp/k20” powinno być “Rpo =Rp*k20”
Według wzoru R/K20, jeżeli rezystancja zmierzona przy temperaturze 12st. wynosiła 300MΩ,
to przy temperaturze 20st. powinna wynosić około 900MΩ.
Wykres który Kolega zamieścił jest prawidłowy, ale do wzoru “Rpo =Rp*k20”
Zgadza się. Przepraszam za błąd, ale błędów nie robi ten co nic nie mówi i nie pisze.
Błąd ten został wynaleziony i poprawiony już w październiku br. w Errata nr 2
jak również w II-nakładzie ksiązki z dnia 2004-11-01.
To dzielenie czy mnożenie czasami jest bardziej skomplikowane niż 2+2+1. Sam czasami długo się zastanawiam jaki znak wstawić.
co znaczy, że wykres ten przedstawia wartość wskazaną przez miernik dla danej temperatury. Nie chodzi tu o wartość rezystancji przeliczeniowej lecz faktycznej.
Czyli wg mnie powinno być “R / k20”,
gdyż dla t = 4^C — R / k20 = 100 / 0,11 = ok. 900 MΩ
Gdybyśmy zastosowali wzór “R * k20” to wyszłaby nam wartość odwrotna.
Chyba nic nie pokręciłem?
Błąd polega na tym, że Kolega z góry zakłada jaka jest rezystancja przy 20^C.
My, wykonując pomiar kabla przy temperatrze innej niż 20^C nie wiemy ile wynosi faktyczna rezystancja przy 20^C, dopóki nie skorzystamy z tabeli przeliczeniowej.
Załóżmy że faktyczna rezystancja izolacji kabla przy 20^C wynosi 100MΩ.
Jeżeli wykonamy pomiar przy temperaturze 4^C, a miernik wskaże nam 900 MΩ, to po przeliczeniu 900MΩ *0,11 otrzymujemy wynik 99MΩ czyli około 100MΩ przy temperaturze 20^C.
A według Kolegi, 900MΩ /0,11 równa się w przybliżeniu 8182MΩ.
Przecież po przeliczeniu z temperatury niższej na wyższą rezystancja musi maleć a nie rosnąć.