Remont instalacji w budynku mieszkalnym i licznik

Witam i przy okazji życzę wszystkim Wesołych Świąt!

Nasza firma wykonywała w zeszłym tygodniu remont instalacji elektrycznej w lokalu mieszkalnym w starej kamienicy, której zarządcą jest Zakład Gospodarki Mieszkaniowej. Konieczny był demontaż starej drewnianej deski licznikowej z zabezpieczeniami i zerwanie plomby na licznika w celu założenia nowej deski, rozdzielni mieszkaniowej z ochronnikami typu C, różnicówki i zabezpieczeń typu S oraz podłączenia nowej instalacji w lokalu pod licznik. Remontowany lokal to pustostan. Mam pytanie jak zgłosić do PGE - rejon Pruszków licznik do zaplombowania?

Pozdrawiam
Robert

Hej.
W naszej okolicy dolnyśląsk wygląda to tak
Po zakończonych pracach dzwonimy pod 911 i zgłaszamy gotowość instalacji(podajemy numer licznika,adres oraz dane właściciela w w/w przypadku to Zakład Gospodarki Mieszkaniowej lub Gmina.)
i teraz -nie zawsze -proszą o przygotowanie protokołu z Pomiarów ,Certyfikaty,
Oświadczenie o Gotowości Inst.Elektrycznej.
ale podkreślam że na 10 przypadków to 6 razy proszą.
Jednocześnie ustalają datę i termin przyjazdu osoby “Plombującej”.
Tak to wygląda.

Ale …
Przed zerwaniem plomby dzwonimy (911) podajemy numer licznika i numer uprawnień Przedstawiamy sytuacje dlaczego i po co zrywamy plombę i uzyskujemy pozwolenie na zerwanie , wtedy zrywamy i robimy swoje.

Jeśli tego nie zrobiłeś to nie ma czym się martwić -nie będzie problemów.
Dlatego Proponuję abyś zgłosił to pod 911 lub w najbliższej jednostce Pogotowia Energ. lub w najbliższym Rejonie Dystrybucji.
Myślę że wszyscy dystryb.Energi działają podobnie-- Ja bym dzwonił pod 911.
Pozdrawiam
M.K

Kolega @dexe, opisał procedurę. Zależnie od RE są różne niuanse, ale ogólna zasada ta sama. Mnie interesuje jedna kwestia … pustostan i założony licznik ???

Witam.

Może być taka opcja, jeżeli licznik figuruje na właściciela budynku, co jest rzeczą często spotykaną.
Wówczas licznik może, ale nie musi być przepisany na (przyszłego) lokatora/najemcę lokalu.

Pruszków, to jest naprawdę porąbany rejon. Przed zerwaniem plomby należało ich zawiadomić. Teraz mogą być problemy.

Licznik pozostał po poprzednim lokatorze, który prawdopodobnie nie żyje od kilku lat i do dnia dzisiejszego nikt w lokalu nie zamieszkiwał.
Wracając do tematu dzwoniłem dzisiaj do Działu Technicznego RE Pruszków i babka mi wyjaśniła, żeby zgłosić na piśmie, że chcemy zerwać plombę, podać powód i dane elektryka z uprawnieniami, który będzie instalację robił. W związku z tym sporządziłem takie pismo i jutro chcę się wybrać na Posterunek Energetyczny w Grodzisku i tam zgłosić. Potem mam uzgodnić z RE do kogo mają dzwonić - przedstawiciel ZGN w Grodzisku, żeby udostępnił im lokal do zaplombowania i po sprawie.

Pozdrawiam
Robert

Dziwne ja zgłaszam zawsze telefonicznie do Pruszkowa ( ważne jest aby zadzwonić przed rozplombowaniem) . Przedstawiam się ( moje uprawnienia są w rejonie ) i podaję numer ewidencyjny rachunku właściciela , powód potrzeby rozplombowania oraz przypuszczalny termin zaplombowania .

ZE często mają własne druki dotyczące zgłoszenia rozplombowania licznika z akceptacją przez właściciela budynku. Przy wymianie instalacji należy pomyśleć o wymianie przewodu zasilającego na 3 lub 5 żyłowego i nawet wyniesienie licznika z lokalu na klatkę schodową ale to po uzgodnieniach z zarządcą budynku. Zgłoszenie na piśmie uwalnia wykonawcę od pomówień odnośnie kradzieży prądu i manipulacji.

W Tauronie:
Rozplombowanie w celu wykonania modernizacji instalacji (remont)

• wyślij/dostarcz pismo z zakresem i terminem wykonywanych prac (nie zapomnij o podaniu terminu rozplombowania)
  • rozplombowanie jest dozwolone po otrzymaniu pisma zwrotnego

Pamiętaj, rozplombować instalacje może tylko upoważniona osoba, najlepiej elektryk z uprawnieniami.

Zlecenie założenia plomb.
Zgłoś konieczność ponownego oplombowania w Punkcie Obsługi Klienta.

Stare plomby.
Zerwane plomby przekaż pracownikowi TAURON Dystrybucja, który przyjdzie oplombować zabezpieczenia przedlicznikowe i licznik.