Remont dachu i elewacji, a wymiana gołych przewodów na AsXSn

Witam!
Jak wygląda moja sytuacja:
remontuje elewacje w domku jednorodzinnym (własnym), i niedługo chcę rozpocząć remont dachu. Przeszkadza mi w tym przyłącz, który jest wykonany z 4 gołych linek stalowo-aluminiowych na ceramicznych (odciągach?) umieszczonych na hakach, które są przytwierdzone bezpośrednio do ściany domu. W jaki sposób mogę załatwić wymianę tych linek na izolowany przewód AsXSn? Instalacja w budynku była wymieniana 8 lat temu, ale została wykonana (jak na mój gust), fachowo. Wszędzie przewody z ochronną żyłą, uziemienie w lampach, zabezpieczenia nadprądowe i 2 różnicówki. Wszystko ładnie tylko niestety licznik w środku… Nie chcę jednak bawić się w większe koszta typu wyniesienie licznika, a jedynie wymienić ten przewód napowietrzny.

1. Czy na mój wniosek o wymianę uzasadniony remontem dachu i elewacji ZE powinien wymienić mi ten przewód?
  2. Czy istnieje jakaś podstawa prawna przez co mają wymieniać te przewody, bo widać, że co jakiś czas wymieniają te stare linki na AsXSn? A ja przecież nie mam możliwości inaczej otynkować elewacji i wymalować, tak samo z dachem (metalowym w dodatku), a nie będę ryzykował porażenia.
  3. Rok temu jak z ZE byli u mnie na awarii to samo napomknęli o tym przewodzie, ale wtedy zaproponowali mi za te wymianę (ok 10metrów) 1200zł !! Bez faktury oczywiście.
  4. Gdy ustnie byłem się spytać w ZE odpowiedzieli mi, że nic się nie da zrobić - ale ustnie jak to ustnie - byle zbyć petenta.
  5. Czy są jakieś koszty jakie muszę ponieść, skoro zgodnie z granicą eksploatacji to nie należy do mnie? Czy muszę kupić i zamontować hak typu SOT?

Pozdrawiam

p.s. przejrzałem tutaj 13 stron, w wyszukiwarce szukałem pod najprostszym hasłem asxsn i niestety nie znalazłem niczego co by mi pomogło.

z reguły inwestor wymienia linki na warkocz na własny koszt, granica stron jest " na haku" , sa tam zaciski samoprzebijajace.

czyli mam kupić ten przewód AsXSn 4x16 i 4 zaciski przebijające, a ZE sami mi to wtedy zmienią??
Jaki wniosek mam złożyć?
I jeżeli ja kupię przewód, a granicą jest hak to, czy ZE później się z tego rozlicza (przewód) jako darowizny??

witam Kolegów :slight_smile:
Nie wiem co w kraju piszczy ale na moim terenie całość prac wykonuje ENION na złożony wniosek, Ty tylko płacisz za wykonaną pracę.

Witam
W moim rejonie,równiez wykonuje to energetyka,poniewaz przyłącze u odbiorców indywidualnych jest jej własnoscia,a klient tylko płaci,tyle tylko ze przekracza to wielokrotnie podaną kwote 1200zł :smiley:

Witam.

Co nie oznacza, że należy się godzić z tego typu praktykami. Po pierwsze - materiał to łącznie 250,00 zł, po drugie jest to ewidentna fucha.
A w Rejonie (w papierach) figuruje, że przyłącze do budynku jest 4-przewodowe linią nie izolowaną.
Nawet, gdyby Kolega Renji kupił materiał, to oficjalnie trzeba nieodpłatnie przekazać przyłącze na własność RE.

(Był przypadek w Enion, gdzie uszkodzony stojak dachowy powodował zagrożenie dla przechodniów poprzez możliwość zerwania linii gołej, po remoncie stojaka RE wymienił przewody na ASxSn, na własny koszt).

PS. Kolego Renji - jeżeli już, to potrzeba 8 szt. zacisków, nie 4, oraz uchwyty naciągowe

Wszystko zależy od rejony. W kaliskim wiem, że rejon daje przewód prosto z magazynu i należy go sobie wymienić we własnym zakresie w porozumieniu w pogotowiem. Łatwo, prosto przyjemnie. Nie robią z tym problemów.

Najlepiej napisać pismo do rejonu, że chce się wymienić.

http://www.enion.pl/pl/dla_domu/change/pozataryfowe Pozycja cennika 4 i 5