Witam!
Jak wygląda moja sytuacja:
remontuje elewacje w domku jednorodzinnym (własnym), i niedługo chcę rozpocząć remont dachu. Przeszkadza mi w tym przyłącz, który jest wykonany z 4 gołych linek stalowo-aluminiowych na ceramicznych (odciągach?) umieszczonych na hakach, które są przytwierdzone bezpośrednio do ściany domu. W jaki sposób mogę załatwić wymianę tych linek na izolowany przewód AsXSn? Instalacja w budynku była wymieniana 8 lat temu, ale została wykonana (jak na mój gust), fachowo. Wszędzie przewody z ochronną żyłą, uziemienie w lampach, zabezpieczenia nadprądowe i 2 różnicówki. Wszystko ładnie tylko niestety licznik w środku… Nie chcę jednak bawić się w większe koszta typu wyniesienie licznika, a jedynie wymienić ten przewód napowietrzny.
Czy na mój wniosek o wymianę uzasadniony remontem dachu i elewacji ZE powinien wymienić mi ten przewód?
Czy istnieje jakaś podstawa prawna przez co mają wymieniać te przewody, bo widać, że co jakiś czas wymieniają te stare linki na AsXSn? A ja przecież nie mam możliwości inaczej otynkować elewacji i wymalować, tak samo z dachem (metalowym w dodatku), a nie będę ryzykował porażenia.
Rok temu jak z ZE byli u mnie na awarii to samo napomknęli o tym przewodzie, ale wtedy zaproponowali mi za te wymianę (ok 10metrów) 1200zł !! Bez faktury oczywiście.
Gdy ustnie byłem się spytać w ZE odpowiedzieli mi, że nic się nie da zrobić - ale ustnie jak to ustnie - byle zbyć petenta.
Czy są jakieś koszty jakie muszę ponieść, skoro zgodnie z granicą eksploatacji to nie należy do mnie? Czy muszę kupić i zamontować hak typu SOT?
Pozdrawiam
p.s. przejrzałem tutaj 13 stron, w wyszukiwarce szukałem pod najprostszym hasłem asxsn i niestety nie znalazłem niczego co by mi pomogło.
czyli mam kupić ten przewód AsXSn 4x16 i 4 zaciski przebijające, a ZE sami mi to wtedy zmienią??
Jaki wniosek mam złożyć?
I jeżeli ja kupię przewód, a granicą jest hak to, czy ZE później się z tego rozlicza (przewód) jako darowizny??
Witam
W moim rejonie,równiez wykonuje to energetyka,poniewaz przyłącze u odbiorców indywidualnych jest jej własnoscia,a klient tylko płaci,tyle tylko ze przekracza to wielokrotnie podaną kwote 1200zł
Co nie oznacza, że należy się godzić z tego typu praktykami. Po pierwsze - materiał to łącznie 250,00 zł, po drugie jest to ewidentna fucha.
A w Rejonie (w papierach) figuruje, że przyłącze do budynku jest 4-przewodowe linią nie izolowaną.
Nawet, gdyby Kolega Renji kupił materiał, to oficjalnie trzeba nieodpłatnie przekazać przyłącze na własność RE.
(Był przypadek w Enion, gdzie uszkodzony stojak dachowy powodował zagrożenie dla przechodniów poprzez możliwość zerwania linii gołej, po remoncie stojaka RE wymienił przewody na ASxSn, na własny koszt).
PS. Kolego Renji - jeżeli już, to potrzeba 8 szt. zacisków, nie 4, oraz uchwyty naciągowe
Wszystko zależy od rejony. W kaliskim wiem, że rejon daje przewód prosto z magazynu i należy go sobie wymienić we własnym zakresie w porozumieniu w pogotowiem. Łatwo, prosto przyjemnie. Nie robią z tym problemów.
Najlepiej napisać pismo do rejonu, że chce się wymienić.