Regulacja prędkości UWAGA silnika SYNCHRONICZNEGO?

Witam serdecznie
Moje pytanie do szanownych kolegów jest następujące “Czy można regulować prędkość obrotową silników synchronicznych” otóż wydaje mi się że chodzi tu raczej o interpretacje słowa REGULACJA PRĘDKOŚCI ponieważ jak wiadomo silnik synchroniczny może pracować tylko przy prędkości synchronicznej jednak jego prędkość można i zmienia się (a dokładnie zwiększa) podczas rozruchu zasilając go ze źródłą którego częstotliwość można zmieniać np. prądnicy synchronicznej napędzanej układem o regulowanej prędkości

A czemu tylko podczas rozruchu można zmieniać częstotliwość i prędkość obrotową?.

hmm… wydaje mi się że dlatego iż prądnica służy w tym przypadku do doprowadzenia silnika do pewnej prędkości (synchronicznej) i dopuki do niej silnik nie dojdzie nie będzie się zachowywał jak przystało na silnik. co Pan o tym sądzi Panie kolego marcin714 bo w tej kwestii nie jestem pewien?

W zasadzie nie stosuje sie przy silniku synchronicznym regulacji prędkości, może w jednostkach małej, bardzo małej mocy. Do celu płynnej regulacji prędkości zdecydowanie lepszy jest silnik asynchroniczny (z róznych powodów) lub silniki prądu stałego.
W silnikach synchronicznych występuje tzw kołysanie, moze w tym tkwi problem, aby to zjawisko nie dokuczało. Nie wiem jakie obecnie stosuje się metody, aby unikac kołysania maszyny synchronicznej przy zmianach obciążenia