Witam,
prosze o informacje czy w silnikach indukcyjnych klatlowych stosowany w wentylatorach moze byc regulowany napieciowo. Na maszynach elektrycznych zawsze uczyli ze mozna predkosc zmieniac tylko poprzez regulacje czestowkliwosci albo zmiane par biegunow.
Czy jest to mozliwe.
Czy mozna do tego stosowac regulatory RTRDU - systemair
Wydajność wentylatorów można zmieniać stosując proste regulatory zmniejszające napięcie oparte na autotransformatorze. Występująca wówczas zmiana prędkości obrotowej jest nie wielka, ale zakres wydajności wentylatora bardzo szeroki.
Regulatory takie występują z reguły jako jednofazowe.
Posiadam kilka takich regulatorów firmy WOLF, gdyby ktoś był zainteresowany.
Witam
Trzeba mieć na uwadze że wraz ze zmianom napięcia zmienia się moment wytwarzany przez silnik co może spowodować zatrzymanie układu ze względu na wirujące masy (wirnik wentylatora, silnika itd.)
Najlepszym rozwiązaniem do płynnej regulacji prędkości wentylatora jest falownik.
U mnie w firmie są falowniki do wentylatorów o mocach 500KW i pozwalają na płynną regulacje prędkości z zachowaniem stałego momentu.
Pozdrawiam.
Dlatego stosuje się takie rozwiązania w zasadzie tylko do wentylatorów. Moment obciążenia wentylatora rośnie w kwadracie (albo jeszcze stromiej) do prędkości obrotowej, co oznacza że utyk silnika jest praktycznie niemożliwy, a rozruch silnika odbywa się w stanie jałowym.
Pewnie że tak, zwłaszcza wektorowy. Można dodać tylko, że jest to rozwiązanie najdroższe, a cena falownika przewyższa z reguły cenę wentylatora.
500kW, to będzie jakieś 1000 amperów… no chyba, że to są falowniki na średnie napięcie…
Witam
Nie na 400V.
A i moment nie rosnie do prętkości tylko do napiecia.
Pozdrawiam.
Moment silnika tak. Ja miałem na myśli moment obciążenia wału wentylatora, czyli opór stawiany na łopatki przez powietrze w funkcji jego obrotów.