MAM PYTANIE NA TEMAT REGULACJI NAPIĘCIA TRANSFORMATORA.
PODAJE SIĘ ŻE REGULACJA TRAFA WYNOSI NP. ± 5%. W LITERATURZE JEST OPISANE TAK ŻE + 5% TO ZNACZY ŻE DODAJEMY ZWOJE NA STRONIE PIERWOTNEJ A – TO ODEJMUJEMY ZWOJE. ZAKŁADAJĄC ŻE NAPIĘCIE NA STRONIE PIERWOTNEJ JEST STAŁE TO + 5% NA ZACZEPIE TO BĘDZIE OBNIŻENIE NAPIĘCIA NA STRONIE WTÓRNEJ A – 5% TO PODNIESIENIE NAPIĘCIA NA STRONIE WTÓRNEJ. NIE WIEM JAK OZNACZONE JEST TO NA PRZEŁĄCZNIKU ZACZEPÓW ALE CZY NIE LEPIEJ GDYBY +5% ZNACZYŁO ŻE PODNOSIMY NAPIĘCIE O 5% A –5% ŻE OBNIŻAMY O 5%. CZEKAM NA OPINIE
Witam
Powinno być np. ±2x2,5% to znaczy, że regulacja jest skokowa, 5 położeń przełącznika zaczepów zazwyczaj po stronie GN trafo. Jeżeli przełącznik jest na zaczepie “0” to napięcie na stronie DN - znamionowe, +2,5% daje napięcie znamionowe x 1,025, i w drugą stronę - 2,5% daje zapięcie znamionowe / 1,025 itd.
Przykład dla trafo TNOSI 21/0,4 kV/kV firmy ALSTOM.
Regulacji napięcia można dokonywać zarówno zmieniając liczbę zwojów po stronie pierwotnej jak i wtórnej, jednak z przeciwnym skutkiem. Zmniejszaniu liczby zwojów po stronie pierwotnej odpowiada wzrost napięcia wtórnego, natomiast zmniejszając liczbę zwojów po stronie wtórnej zmniejszamy napięcie wtórne.
W związku z tym (są to moje przemyślenia), gdyż nigdzie w literaturze nie znalazłem jasnej odpowiedzi +_5% odnosi się do przekładni.
Dlatego więc +5% oznacza wzrost przekładni o 5% a tym samym zmniejszenie napięcia wtórnego.
Pozdrawiam.