RCD przed UPS

Witam Szanowne Grono!

Przejrzałem chyba wszystkie posty z zawartością “ups” i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Męczy mnie problem zasilenia UPS’a poprzez RCD.
Wyczytałem, że powinny to być RCD o prądach różnicowych przekraczających 300mA i o odpowiednich charakterystykach - ale nie spotkałem żadnych konkretów.

Czy może Ktoś spotkał się w praktyce z podobnymi układami?
Konkretnie: wielkość UPSa i typ RCD przed nim.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
Pozdrawiam
irek

Zwróć szczególną uwagę na przewody PE oraz uziemienie a dopiero potem myśl o wyłączniku RCD

Jeden problem to niezamierzone zadziałania RCD szczególnie częste przy załączeniach napięcia

Drugi to co będzie kiedy na wyjściu UPS pojawi się niebezpieczne napiecie DC czy wtedy RCD zadziała?

Kolejny to nagrzewanie się RCD ale na szczęście nowe UPS coraz mniej odkształcają.

Zernij na strone edwardmusial.info jest tam sporo informacji.

Nie zawadzi poczytać http://ise.pl/info/index.php?pid=241 oraz 199

Witam wszystkich !
Kolego mapisz o jakie UPS-y chodzi ja w praktyce podłączłem 5 UPS-ów na jednej różnicówce 300ma i niema z nimi problemów ani z różnicówka to działa.

Dziękuję za odzewy!

Do Elektrykos:

Nie wiem jaki to dokładnie typ UPSa. Wiem tylko, że jego moc wynosi 4kVA.
Układ zasilania ma być taki:

1. zabezpieczenie nadprądowe
  2. za nim RCD (no właśnie jaki? Może 300mA, selektywny, char. A lub B)
  3. dalej UPS 4kVA
  4. za UPSem 8-9 rożnicówek do zabezpieczeń pojedynczych obwodów komputerowych (tutaj dobrałem P312 C16-30mA-charakterystyka A).

Pozdrawiam
Irek

Witam wszystkich!
Jeżeli to dobrze zrozumiałem to przed duzym UPS-em powinna byc różnicówka selektywna o ile dobrze zrozumiałem ten uklad przez ciebieopisany.gdyby jeszcze cos pisz na email bo ja jestem zregóły bardzo puźno w domu i żadfko wchodze na forum