Mam techniczny problem, ktory nie wiem jak rozwiazac, mianowicie. Mam silnik 3 fazowy, zabezpieczenie przeciwpradowe, przeciwzwarciowe, wszystko dobralem wedlug przepisow. Musze jeszcze dobrac RCD do tego silnika ale wszyscy producenci oferuja 2-polowy lub 4-polowy wylacznik roznicowopradowy. Silnik ma 3 fazy. Jak podlaczyc ten RCD (w tym wypadku ABB F200) aby byc pewnym ze zadziala wtedy kiedy bedzie konieczne.
Moim pomyslem jest podlaczenie trzech faz do RCD a co z N w RCD. Czy moj RCD bedzie kontrolowal nadal moje trzy fazy w sposob poprawny. Prosze o rady w tej sprawie. Byc moze ktos z was uzywal jakiegos innego zabezpieczenie i jest w stanie mi cos doradzic.
Serdecznie pozdrawiam
Moim pomyslem jest podlaczenie trzech faz do RCD a co z N w RCD. Czy moj RCD bedzie kontrolowal nadal moje trzy fazy w sposob poprawny.
RCD do silnika nie potrzebuje przewodu N, wystarczy podłączyć 3 fazy oraz przewód PE do obudowy - według rysunku załączonego przez kolegę powyżej.
RCD będzie kontrolował asymetrię faz silnika.
RCD nie będzie kontrolował żadnej asymetrii - chyba że upływy będą na przewodzie PE lub gdzieś “do ziemi”. Zwykła asymetria na fazach nie spowoduje wyzwolenia RCD bo suma wektorowa prądów będzie równa 0.