Pytanie o przekrój przewodu PE

Witam. Jestem tutaj pierwszy raz, ale potrzebuje porady poniewaz nigdzie nie moge znalezć rozwiazania pewnego problemu. Wykonałem projekt inst elektr wewn. budynku uslugowego, w ktorym to projekcie dobralem jako WLZ zasilający od ZK+TL do TG kabel YAKXS 4x120 mm2 + bednarka FeZn 30x4 (jako przewód PE) w ukladzie sieci TN-S. Złacze kablowe zasilane jest kablem YAKXS 4x120 +FeZn 30x4 (analogicznie jak WLZ). Kable zasilające i złacze kablowe jest po stronie ZE. Problem jest nastepujący:

• zgodnie z norma PN przekrój przewodu ochronnego Spe jest następujaco zależny od przekroju przewodu fazowego Sl:
    Sl<16 → Spe=Sl
    16<Sl<35 → S=16
    Sl>35 → Spe=0,5Sl
    dodatkowo jezeli przewody L i PE wykoane sa z innego materialu to nalezy przekrój przewdodu PE przeliczyc biorac pod uwagę konduktywności obu materialow wg zależności Spe=(Kl
    Sl)/Kpe, gdzie K-konduktywność. Biorąc pod uwagę że dla AL-K=34MS/m a dla FE-K=10,3MS/m wychodzi mi ze pzekroj bednarki powinien byc ok. 198mm2 np FeZn 40x5. I taki tez zarzut złego doboru przekroju przewodu PE postawił mi Inspektor. Boję się co będzie dalej bo inny obiekt mam zasilony przez energetyke kablem YAKXS 4x240+FeZn 30x4 i chce wykonac WLZ kablem 4xYKXS185mm2 + FeZn 30x4. Tutaj mi wychodzi że bednarka powinna miec przekrój 520mm2. Wiem ze mogę zastosować kable 5xYKXS 185, ale uważam że przy WLZ kablowych wskazane jest wykonywanie przewodu PE z bednarki zgodnie z rozwiazaniami które stosuje energetyyka zwodowa. Przeciez energetyka z kablami YAKXSx240 tez uklada bednarkę FeZn 30x4. Bednarką FeZn 30x4 lub 40x5 wykonywane są przewody PE w stacjach wnęrzowch oraz w stacjach slupowyc. jakich argumentów technicznych mam użyć aby przekonac Inspektora?. Z góry dziekuje za pomoc.

Witam

Może się mylę ale u nas w rejonie układa się owszem kable aluminiowe czterożyłowe, np YAKY 4x120 mm2, oprócz nich bednarkę 25x4 lub 30x4 ALE BEDNARKA NIE JEST PRZEWODEM PE!!
Bednarka służy jako uziemienie a nie jako przewód ochronny. Siec energetyki pracuje generalnie w systemie TN-C, czyli jedna z żył kabla pełni funkcję PEN, a nie tylko N. A to że przewody PE i N w stacjach są wykonywane bednarką to jest zupełnie inna sprawa - po prostu tak jest wygodniej bo łatwiej można “połapać” konstrukcje i pozostałe elementy.
Gdybym był Twoim inspektorem to nie dałbym się przekonać, choćby dlatego że uważam takie rozwiązanie za niewłaściwe. Weź pod uwagę że bednarka za jakis czas skoroduje i zmniejszy przekrój, a nawet może dojść do jej przerwania i co wtedy masz z tego tak zwanego przewodu PE??

Pozdrawiam
Yanc

witam Kolegów:)
Potwierdzę słowa poprzednika. Kabel zasilający TG w układzie TN-C. Bednarka jako uziom. Na TG powinieneś dokonać rozdziału PEN-a na PE i N a miejsce rozdziału uziemić ową bednarką.

Wszystko bardzo dobrze, tylko norma wyróżnia jako przewody ochronne równiez przewód uziemiający, pancerz kabla itp. Ale pomysł żeby zrobić rozdział w TG a WLZ potraktowac jako L1, L2, L3, PEN i bednarke tylko jako dodatkowy element instalacji uziomowej jest bardzo dobrym wyjsciem z sytuacji. Co jednak z siecia w systemie TT - spotykana w Rejonach ZEW-T i TN-S czesto spotykana w STOEN . No i co ztym przewodem PE w stacjach , czy producenci stacji robią przewód PE niezgodnie z normą. W każdym razie dziekuję za pomoc

Witam
Sieć w układzie TT wykonana jest jako 4 przewodowa L1 L2 L3 i N dopiero w odbiorach wykonujemy 5 przewodowo dodatkowo z PE dopieranym pod zabezpieczenie urządzeń odbiorczych. A w stacjach z trafo wychodzą L1 L2 L3 i ewentualnie uziemniony punkt zerowy transformatora czyli sieć TN z PEN czy układ TT z N bednarka w stacji nie jest przewodem PE, tylko uziemieniem roboczym transformatora w układzie T/tera/ w stosunku do ziemi.
Pozdrawiam