Pytanie dotyczace sieci NN

Proszę powiedzieć jakie mogą być koszty wymiany-zmiany lini biegnącej
przed moim domem, chodzi o to że chcialem zmienić odcinek lini od słupa do słupa linkę na AX-a ( izolowany ). Jakie wiążą się z tym formalności.
Kto pokrywa koszty wymiany??

Witam
Koszty wykonania takiej przebudowy mogą wahać się od np. 2 tys. zł do 20 tys. zł. Wszystko zależy od “wyglądu” tego odcinka sieci. M.in: jaka długość, jakie przewody sieci rozdzielczej i ile obwodów, czy są przewody oświetleniowe i oprawy oświetleniowe, ilość i rodzaj przyłączy, czy są uziemienia na słupach itd. Po wykonaniu inwentaryzacji stanu istniejącego można by się pokusić o próbę wstępnej (orientacyjnej) wyceny kosztów takiej przebudowy.

Formalności. Na wykonanie takiej przebudowy trzeba opracować i uzgodnić w ZE projekt wykonawczy przebudowy oraz uzyskać niezbędne wymagane prawem budowlanym uzgodnienia (w tym przypadku dokonać zgłoszenia przebudowy w Wydziale Architektury w Starostwie Powiatowym). Cały proces od strony formalnej wygląda w skrócie tak:

1. uzyskanie warunków przebudowy
  2. opracowanie projektu wykonawczego (i uzgodnienie go z ZE) oraz dokonanie zgłoszenia w Wydziale Architektury
  3. spisanie z ZE porozumienia na przebudowę sieci (na podstawie dokumentów z punktu 2).
  4. Wykonanie przebudowy zakończone protokołem odbioru.

Kto płaci
Płaci zawsze inwestor.
Cinko jeśli chcesz przebudować tą sieć to ty będziesz inwestorem

To na razie tyle w odpowiedzi na Twój post.
Od siebie dodam kilka uwag:
Nie znam powodów, dla których chciałbyś wymienić przewody “gołe” na AsXSn, ale taka przebudowa dla celów tylko estetycznych jest pozbawiona sensu choćby ze względów ekonomicznych (chyba, że są jakieś inne powody, np. przesuwamy sieć bo chcemy wybudować coś na działce).
Zawsze istnieje możliwość, że ten odcinek sieci zostanie zmodernizowany przez ZE bo np.

• sieć jest w złym stanie technicznym,
  • jakość dostarczanej energii (zbyt niskie napięcie) nie opowiada normom
  • pojawi się nowy odbiorca (odbiorcy) energii, którego przyłączenie wymagać będzie modernizacji sieci.
  • sieć ulegnie poważnej awarii (wichura połamie wszystkie słupy) i

I na koniec najważniejsze: W zasadzi każde życzenie Inwestora da się zrealizować.

Pozdrawiam
Artur

Dziękuję za odpowiedź.
Rzeczywiście myslałem wymienić ten odcinek ze względu na bliskie sąsiectwo z budynkiem.
Sieć wygląda tak:
Do mojego budynku wymieniona została sieć ( słupy betonowe okrągłe oraz AX - izolowany ), od ostatniego słupa przed moim domkiem biegnie już nieizolowany drut do słupa betonowego ( pojedyńczy zwykły) który znajduje sie u sąsiada ( odległość między słupami 50m ).
Zastanawiałem się nad kosztami, ponieważ myślałem nad rozbudową domu, a wiązałoby się to ze zbliżeniem do sieci.
A jaka odległość musi być zachowana między przewodem nieizolowanym
a krawędzią dachu ?

kolega Arthur to trochę przegiął. Do wymiany istniejących gołych przewodów na ASXSn nie potrzeba takich procedór jak on to napisał, nie potrzeba nawet połowy tego.

Właśnie ,że te procedury są niezbędne do przeprowadzenia takiej przebudowy. Jestem ciekaw , którą to połowę by kolega wyrzucił. Zawsze można zrobić to na dziko czyli bez procedur ale chyba nie to kolega poleca?.
Kolega Arthur przesadził zaś z ceną 20000 zł. Koszty to jeden słup u sąsiada z uzbrojeniem, 50 m przewodu , uziom i komplet ograniczników przepięć. Do tego dokumentacja techniczno- prawna. Nie powinno być drożej jak jakieś 3000 zł.

Wydaje mi się że 3000 PLN to jednak trochę za mało. Sam projekt to jakieś 1500 - 2000 a gdzie materialy i robocizana. Ja dorzuciłbym 500 - 700 PLN. A według opisu ten nieizolowany odcinek linii to przyłącze do sąsiada tylko podparte słupem więc nie trzeba zgłoszenia do Starostwa. Reszta się zgadza.

Minimalne odległości sieci nn “gołej” od budynku podane są w PN-E-05100-1:1998
Norma dopuszcza nawet skrzyżowanie sieci nn z budynkiem (budowę pod siecią), ale w praktyce raczej nie ma możliwości uzgodnienia takiej lokalizacji budynku.
Norma podaje minimalne odległości poziome i pionowe do sieci od tzw. trudnodostępnych i łatwodostępnych (okno. balkon, …) części budynku. Dodatkowo odległości te można zmniejszyć w pewnych przypadkach.
Tak dla celów zorientowania się można przyjąć, że odległość budynku od sieci może wynieść min. 1m - 1,5m.

Jeśli chodzi o wymianę przewodów “gołych” AL na izolowane AsXSn (“AX-y”) to w zasadzi bezboleśnie można je wymieniać ale tylko pomiędzy słupami mocnymi w tzw. sekcjach odciągowych (wymiana tego 50m odcinka nie wchodzi w grę bez wymiany słupa u sąsiada, który nie może być słupem: krańcowym czy krańcowo-krańcowym (nie wiem czy sieć kończy się u sąsiada czy biegnie dalej).

Jeśli chodzi o “procedury” to tak jak to przedstawiłem, niestety musi wyglądać i jeśli kolega cinko uda się do ZE to taką odpowiedź otrzyma.

Można jeszcze długo teoretyzować ale dodam jeszcze kilka uwag od siebie:

1. Ponieważ zwykle istnieje jakieś “wyjście awaryjne” w sprawie wymiany tych nieszczęsnych linek na AsXSn proponuje koledze wybrać się do kierownika PE (ul. Kazimierza Wielkiego w mieście powiatowym kolegi) i przedstawić mu swój problem.
    Być może okaże się, że ten odcinek linii jest już przeznaczony do modernizacji lub mógłby zostać zmodernizowany gdyby np. kolega cinko lub sąsiad wystąpił o zwiększenie mocy przyłączeniowej o kilka kW albo z jakiegoś innego powodu.

2. Jeśli kolega chce rozbudować dom, to linią napowietrzną nn nie należy się przejmować i zaprojektować rozbudowę domu jak koledze pasuje. Ewentualny koszt przebudowy linii nn i tak będzie znikomy w porównaniu z całą inwestycją i zawsze znajdzie się jakaś możliwość jej przebudowy - nawet na kabel. A całe formalności mogą zostać załatwione w projekcie rozbudowy domku (architekt będzie po prostu musiał umieścić w swoim projekcie część elektryczną - na pewno ma jakiegoś elektryka z którym współpracuje)

Dziękuję za odpowiedź, nadmienie tylko, że sieć nie kończy się u sąsiada
tylko biegnie dalej.
Pozdrawiam.