Pytanie - czy GSW jest konieczna w tym przypadku ?

Witam ,

Kwestia dotyczy instalacji wewnętrznej domu mieszalnego - stan zastany po jego zakupie w 2002 (jakoś wcześniej nie miałem czasu się tym zająć ).
Na początek informacje podstawowe cytowane z “Projektu technicznego” wykonanego przez uprawnionego projektanta elektryka" - rok 1996 dla poprzedniego właściciela :

• złącze kablowe z licznikiem zlokalizowane w linii ogrodzenia , zasilone 4x35mm kw ze słupa , długość ok 50m .Na słupie wykonane wymagane zabezpieczenia, rozłączniki i odgromniki wraz z uziomem ochronnym prętowym , R<10 om
  • ze złącza kablowego znajdującego się w linii ogrodzenia wchodzi do Tablicy rozdzielczej budynku kabel 5 x 16 mm kw (ok. 20 m),
  • uziom ochronny na terenie posesji wykonany poprzez ułożenie we wspólnym wykopie z zewnętrzną linią zasilającą taśmy stalowej (bednarki) 25x4 długości 20m, dla uziemienia szyny PE złącza wymagana rezystancja uziomu max 30 om.

Tak więc mam w Tablicy Rozdzielczej sieć typu TN-S.
Jest ona zlokalizowana w pomieszczeniu gospodarczym przy ścianie garażu, wewnątrz domu. Stwierdziłem brak przy niej Głównej Szyny Wyrównawczej (GSW) - może dlatego, że w momencie sprzedaży poprzedni właściciel nie wykonał jeszcze pozostałych instalacji , typu instalacja wodociągowa, instalacja grzewcza , gazowa , alarmowa, antenowa itd. Niemniej instalacja elektryczna była już rozprowadzona .

Moje pytanie :
czy powinienem zrobić główna szynę wyrównawczą w pobliżu rozdzielni ?
Tylko jak do niej podłączyć skoro nie mam dostępu do w/w bednarki . Może gdzieś tam dochodzi pod skrzynkami rozdzielni i jest do niej podłączony główny PE , a nawet jeśli chciałbym się do niej dostać to musiałbym zdemontować wszystko w tablicach rozdzielczych , wypruć kable i na wierzch i szukać.
Nawet gdyby mi się ją zlokalizować to co do GSW podłączyć skoro :

• instalacje wodociągowe są wykonane z PVC (NIBCO),
  • instalacja CO na rurkach miedzianych w odległości ok 3 m od tablicy rozdzielczej
  • instalacja antenowa odłączona bo jest już światłowód

Dodatkowo - piwnicy nie ma, uziomów fundamentowych też nie ma , a wykonanie dedykowanego odrębnego uziomu dla GSW jest dość kłopotliwe, bo musiał bym przejść przez 2 ściany na zewnątrz, rozebrać kilka albo kilkanaście metrów kostki przed garażem aby wykonać uziom poziomy lub wyjść jeszcze dalej na ogród i robić uziom pionowy , coby nie wbić się w rurę wodociągową, gazową albo główny kabel zasilający

Co prawda instalacja funkcjonuje przez 15 lat poprawnie i nic się nie dzieje , ostatnio nawet zrobiłem podstawowe pomiary :

• ciągłości przewodów PE i ich rezystancji
  • impedancję pętli zwarcia
  • kontrolę RCD
    i wszystko w normie .
    Przepraszam, że wyszedł z tego prawie “laborat”, ale zauważyłem na forum , że jeśli na początku napisze się za mało , to w następnych wątkach trzeba ciągle coś wyjaśniać , uzupełniać i prostować i w efekcie można stracić niepotrzebny czas po obu stronach .

Niemniej proszę o poradę i pozdrawiam

Witam. A jest instalacja odgromowa czy jakieś maszty antenowe na dachu?
Jak są jakieś rysunki do tego projektu dobrze by było wstawić by uniknąć niedomówień.

Witam,
instalacji odgromowej nie ma (niski budynek parterowy)

Doprecyzuję jeszcze aby mnie dobrze zrozumieć :
Uziom jest zrobiony w złączu kablowym (ZK) z licznikiem , które jest w linii ogrodzenia.Do niego jest podłączony przewód PE kabla 5x16mm2, który idzie do budynku ok 20m .
Drugi koniec tego PE jest w tablicy rozdzielczej na listwie PE.
Tak więc PE mam uziemione tylko ok 20m od tablicy rozdzielczej , bo w ZK.
Pytanie czy powinienem zrobić niezależny dodatkowy uziom przy samym budynku i wprowadzić w pobliże tablicy rozdzielczej , tam zrobić GSW , do której podpiąć PE z tablicy ?
Pytanie o tyle zasadne, że zrobienie tego dodatkowego uziomu i tak będzie odległe od tablicy ok 10m , więc czy to ma sens , skoro mam PE uziemione w ZK 20m od budynku ?

Pozdr

Wiitam. Z tego co pan napisał wynika że uziemiony jest punkt rozdziału przewodu PEN. Tu chciałem nadmienić że nigdzie nie ma zapisu że należy uziemić dokładnie ww. punkt. Pisze o tym w opracowaniach dra Edwarda Musiała. Njprostsze rozwiązanie jakie było możliwe to wykonanie uziomu przy domu. Tu wykonać rozdział przewodu PEN
i przewód PE połączyć z uziomem. Do objęcia połączeniami wyrównawczymi kwalifikują się wszystkie instalacje przewodzące w tym wspomniana instalacja C.O. to że jest ona 3 metry od tablicy nic nie oznacza bo w domu może być miejsce gdzie będzie ona zbliżona do inej części przewodzącej i w razie uszkodzenia instalacji elektrycznej może zachodzić ryzyko porażenia prądem.

Witam,
tak - rozdział PEN jest zrobiony (przez Zakład Energetyczny ) już w złączu kablowym i uziemiony bednarką idącą do słupa .
Stąd nie mam co rozdzielać w swojej rozdzielni bo mam kabel zas. 5x 16mm2 czyli 3xL,N i PE , a więc układ TN-S.
Zaś co do wykonania uziomu przy budynku to jest problem, bo nie mam piwnicy i muszę przejść przez ścianę do przylegającego garażu, potem przez drugą ścianę i wyjść na zewnątrz, w sumie ok 10m od rozdzielni .

Mam świadomość, że wykonanie uziemionej GSW jest wskazane , bo to w końcu dodatkowe źródło ochrony , ale jeśli instalacja wewnętrzna jest dobrze zrobiona i okresowo kontrolowana to zagrożenie porażeniem jest znikome.
Nawet zmierzyłem różnicę potencjałów między PE w rozdzielni i miedzianą rurką instalacji CO odległej o 20m - było 0,01 V
Stąd moje dywagacje czy to nie jest przerost formy nad treścią .

Pozdr

Energetyka nie miała prawa nic robić na Twojej instalacji.

Moim zdaniem powinieneś “odpiąć się” od tego uziemienia a piąty przewód powiesić w powietrzu lub po odpowiednim oznakowaniu podłączyć do szyny PEN w ZK. W rozdzielnicy należy dokonać podziału PEN a PE przyłączyć do uziemionej szyny GSU.

Witam,

tak - rozdział PEN jest zrobiony (przez Zakład Energetyczny ) już w złączu kablowym i uziemiony bednarką idącą do słupa

ale tak to było zaprojektowane i wykonane 20 lat temu.
Nie bardzo chcę ingerować w ZK , póki nie mam uziomu przy budynku i GSW
Zrobiłem fotkę przyłącza ale nie znajduję w regulaminie forum informacji jak ją wkleić
Pozdr

Klikasz - odpowiedz. Pod oknem masz zakładkę - załączniki i dalej - dodaj pliki.

Fotki złącza poniżej:

Złącze kablowe - nic dodać nic ująć jedynie o co można zapytać to wartość uziomu po 20 latach . Dlatego warto mieć uziom ,pod ręką , który można okresowo zmierzyć , do tego zalecenie aby w miarę możliwości uziemiać PE w wielu miejscach . Dzisiaj w związku z zastosowaniem w instalacjach materiałów nieprzewodzących często projektanci wyznaczają jako GSU listwę PE w rozdzielnicy skąd rozprowadzane są połączenia wyrównawcze ( np. do miedzianej inst. CO ) .