Za kilka tygodni zawita do mnie ekipa która będzie instalowała PV (10kW). Wstępne założenia projektowe zakładają że falownik podłączony będzie do rozdzielnicy w garażu. Wzbudziło to moje obawy że względu na sposób podłączenia w/w rozdzielnicy do rozdzielnicy głównej znajdującej się w kotłowni. Połączone są one przewodem 5x4mm2, około 12m całkowitej długości tej linii.
Pytanie czy to nie jest jednak trochę za mały przekrój i należałoby zmienić na większy?
Dodatkowo przyglądając się temu tematowi obecnie, zauważyłem że ta li ja nie ma zabezpieczenia w RG (jest wpięta zaraz za FR 304). Wydaje mi się że powinna być czymś zabezpieczona-jeżeli mam rację to jakiego typu zabezpieczenia stosuje się w takich miejscach?
Informacje uzupełniające, być może będą przydatne w analizie tego przypadku:
Sieć tn-c-s, budynek przyłączony do szafki z licznikiem i ZK za pomocą 4x10mm2 Cu. Podział Pen w RG, szyna uziemiona lgy 16mm2 do uziomu szpikowego. Dalej FR 304 i odejście na rozdzielnice w garażu.
Zapewne odpowiedź na pytanie dot. przekroju padnie po wykonaniu pomiarów, chciałbym jednak być choć trochę przygotowany do rozmowy z ekipą.
Dlaczego Twoim zdaniem może być za cienko?
10kW to po około 3300W/fazę, czyli po jakieś 14 amper. I to tylko w trakcie maksymalnej produkcji, co zdarzy się naprawdę rzadko.
Jak się mocno uprzeć, to i 1,5mm da radę, a 2,5mm będzie w sam raz, czyli te 4mm to jest akurat tyle, co potrzeba.
Jak nie masz zabezpieczenia linii zasilającej garaż, to zabezpieczenie w złączu będzie robiło za bezpieczniki.
Instalatorzy zapewne zabezpieczą swoje urządzenia, nie musisz się tym martwić.
[quote=“golytm, post:1, topic:14152, full:true, full:true”]
Wstępne założenia projektowe zakładają że falownik podłączony będzie do rozdzielnicy w garażu. Wzbudziło to moje obawy że względu na sposób podłączenia w/w rozdzielnicy do rozdzielnicy głównej znajdującej się w kotłowni. Połączone są one przewodem 5x4mm2, około 12m całkowitej długości tej linii.
[/quote] Masz kolego słuszne obawy, to co zaplanowali instalatorzy to robota “na skróty”. Później się zdziwisz, jak twój falownik będzie się wyłączał a napięcie w gniazdkach będzie w górnym pułapie wartości dopuszczalnych (o ile nie wyższe , z takim przypadkiem właśnie się zmagam u klienta, ale to inna historia). Instalacja PV - falownik powinien być wpięty tak, aby zapewnić jak najmniejszą impedancję linii a więc jak najbliżej przyłącza - tak też napisał w swojej opinii Fronius. Poza tym montaż fotowoltaiki to dość istotna zmiana w instalacji i poprosiłbym na twoim miejscu o projekt (wykonany przez elektryka-projektanta) ze schematami podłączeń i stosownymi wyliczeniami zanim firma zacznie montaż, bo jak do tej pory osobiście oglądam instalacje w większości wykonane nieprawidłowo z ustaleniami “na gębę”, wg zasady: “będzie Pan zadowolony” a problemy są później! Niestety tak dziś działa rynek instalatorów PV : zrobić i skasować, zostawić z problemami.
Dziękuję za odpowiedzi - dwie skrajne, ale to poniekąd dobrze
Właśnie historie opisywane przez użytkowników PV, mówiące o pobijaniu napięcia, dobijaniu do górnej normy i w rezultacie wyłączaniu się falownika, skłoniły mnie do przemyśleń na ten temat… Niestety spora część dyskusji w internecie na jakie się natknąłem, dotykających tego problemu kończy się stwierdzeniem że to wina ZE i należy zgłaszać do nich problem i oczekiwać obniżenia napięcia w sieci. Może i jest to w jakimś stopniu wina sieci, ale w większości pomijany jest aspekt instalacji prosumenta.
Nie jestem elektrykiem, nie mam wiedzy i doświadczenia, dlatego w żadnej tego typu dyskusji się nie udzielałem - z tego powodu także wolałem zapytać o ten problem na tym forum
Co do rzetelności firmy wykonującej - trudno mi się wypowiedzieć, nie wiem (będę starał się dowiedzieć ) czy i jakie pomiary są wykonywane (przed/po) i czy w ogóle zamierzają odnieść się do stanu instalacji.
Z mojej perspektywy wyjścia są dwa (zakładając że przewidywane są problemy z aktualną instalacją):
Zwiększenie przekroju przewodu łączącego RG z rozdzielnicą w garażu.
Podpięcie falownika do szafki w granicy działki (nie wiem czy jest to możliwe/dozwolone).
Prośba o ewentualne opinie w jakim kierunku powinienem iść. Nie będę robił tego sam, ale chciałbym na czymś oprzeć moje przekonanie.
A i abstrahując od PV - ten przewód łączący rozdzielnice nie powinien być zabezpieczony ?
[quote=“golytm, post:4, topic:14152, full:true, full:true”]
Niestety spora część dyskusji w internecie na jakie się natknąłem, dotykających tego problemu kończy się stwierdzeniem że to wina ZE i należy zgłaszać do nich problem i oczekiwać obniżenia napięcia w sieci
[/quote] Poniekąd mają racje, bo odbiorca na zaciskach przyłącza nie może mieć napięcia wiekszego niż 253V. U klienta zarejestrowałem w słoneczne dni ponad 270V (bez udziału jego falownika)! , wieczorem było już znacznie poniżej 230V. Tylko trzeba sobie jasno powiedzieć, że to niepożądane zjawisko tworzą źle wyregulowane instalacje PV wpięte w tą sieć (sąsiedzi). Cóż może ZE? …obniżyć napięcie sieci, tyle, że odbiorcy zaraz będą interweniować, że mają w gniazdu za niskie napięcie.
Nie znam warunków Twojego przyłączenia, ale w niekorzystnych warunkach, sposób przyłączenia jaki ci zaproponowano dąży właśnie do problemów jakie wyżej opisałem i o jakich czytasz na innych forach. Szerzej o tym może ci powiedzieć inny kolega z forum: luka2nd, też zna ten problem od innej strony, trochę to razem konsultowaliśmy.
[quote=“golytm, post:4, topic:14152, full:true, full:true”]
A i abstrahując od PV - ten przewód łączący rozdzielnice nie powinien być zabezpieczony ?
[/quote] Powinien być zabezpieczony w rozdzielni z której “wychodzi” z zachowaniem stopniowania zabezpieczeń.
[quote=“elmontjs, post:5, topic:14152, full:true, full:true”]
Poniekąd mają racje, bo odbiorca na zaciskach przyłącza nie może mieć napięcia wiekszego niż 253V. U klienta zarejestrowałem w słoneczne dni ponad 270V (bez udziału jego falownika)! , wieczorem było już znacznie poniżej 230V. Tylko trzeba sobie jasno powiedzieć, że to niepożądane zjawisko tworzą źle wyregulowane instalacje PV wpięte w tą sieć (sąsiedzi). Cóż może ZE? …obniżyć napięcie sieci, tyle, że odbiorcy zaraz będą interweniować, że mają w gniazdu za niskie napięcie.
[/quote]
Widzimy ten problem tak samo - niestety mam wrażenie że aktualne montowanie PV doprowadzi niechybnie do protestu ze strony ZE i podniesienia cen prądu - jako efektu “niszczenia” sieci i wyższych kosztów jej utrzymania. Niestety obciąży to wszystkich - trochę nie szanujemy siebie nawzajem. Gdyby podejście ze strony firm PV było naprawdę rzetelne, w oparciu o pomiary itp, zapewne sporo instalacji by nie powstało…ale to temat na inna dyskusję.
[quote=“elmontjs, post:5, topic:14152, full:true, full:true”]
Nie znam warunków Twojego przyłączenia, ale w niekorzystnych warunkach, sposób przyłączenia jaki ci zaproponowano dąży właśnie do problemów jakie wyżej opisałem i o jakich czytasz na innych forach.
[/quote]
U mnie powód przyłączenia falownika w garażu jest prozaiczny - mam małą kotłownię w centralnym miejscu budynku i po prostu nie ma tam miejsca na ścianie na powieszenie tak dużego urzadzenia.
Dzwoniłem do przedstawiciela firmy i poprosiłem o skonsultowanie się z ekipą monterską, żeby przedyskutowali temat. Podobno w uzasadnionych przypadkach wpinają się tuż przy szafce licznikowej.