Przyrząd pomiarowy EUROTEST 61557

Witam . Panowie proszę o pomoc .Do mojego zakładu wypożyczono miernik Eurotest 61557.Urzadzenie bardzo ładne i czytając w internecie opis badzo funkcjonalne.Wszystko by było dobrze gdyby jeszcze dołączono do niego instrukcję obsługi z opisem sposobu wykonywania poszczególnych pomiarów.Niestety takiego czegoś przy urządzeniu nie było .Gdyby któryś z Panów posiadał doświadczenie i chciał się podzielić informacjami jak używać ten miernik to bardzo prosze o kilka słów ewentualnie instrukcje .Miernik jest z 1999 r byc moze w nowej wersji są już jakieś filmy pokazowe na krążku.Mój adres mail awil1@op.pl. Z góry dziękuję i pozdrawiam .

Witam . Prosze sie skontaktowac z firma MERSERWIS wWarszawie ,tel022 831-42-56 ,831-25-21 ,lub http://www.merserwis.com.pl .Mysle ze udziela potrzebnych informacji. Pozdrawiam

Dziękuję za link i telefony spróbuję dotrzec do kogoś.Nie wiem z jakim skutkiem ale próba nie strzelba .Jeżeli jednak ktoś pracuje na takim sprzęcie to proszę się odezwać .Kilka wskazowek praktycznych bardzo by się przydalo .Pozdrawiam .

Witam
a jak koledze nie dadzą … to powinienem gdzieś mieć wykonany przeze mnie skan instrukcji. Są tam szczegółowe rysunki odnośnie przeprowadzanych pomiarów. Ale dopiero na początku przyszłego tygodnia

pzdr
-DAREK-

Gdzie można nauczyć się mandaryńskiego?

czekam jak na zbawienie . Dziękuję/

Witam,

Odnośnie teorii pomiarów tym miernikiem, np. zastosowania, układy połączeń to polecam ksiażkę: Pomiary parametrów instalacji elektrycznych w teorii i praktyce, która jest napisana z wykorzystaniem funkcjonalnośći miernika Eurotest.
Instrukcję to faktycznie należy pytać u importera.

Zachęcam natomiast do zadawania konkretnych pytań a na pewno pomożemy.

Miernik nie jest trudny w obsłudze, np. po wybraniu odpowiedniej funkcji, pod przyciskiem help na ekranie można zobaczyć schematy połączeń. Wyjaśnienia mogą wymagać niektóre zastosowane skróty.

Witam
Skoro p.Jacek zachęca do zadawanie pytań odnośnie miernika eurotest 61557 to chciałbym się dowiedzieć jakie wyniki wychodzą przy pomiarze rezystancji petli zwarciowej N-PE przy układach TN-S i TT i czy to może być wskazówka odnośnie tego z jakim układem instalacji mamy do czynienia . Chodzi mi o to czy ten miernik definitywnie może wykazać czy jest metaliczne połączenie N z uziemieniem . Miernik ten jedyny z jakim się spotkałem ma unikalną funkcję mierzenia pętli N-PE
Jest niedobrze zarówno dla firmy metrel jak i dla potencjalnych użytkowników , że nie ma dostępu do instrukcji .

Odpowiedz na Pana pytanie jest w ksiazce dolaczonej do tego miernika a mianowicie: “Measurements on electric Installations in theory and practice
Instruction manual” strona 68, 69.

5.11.1. Measurement of N–PE loop resistance in TN- system
…The test result in this case is quite low
(maximum a couple of ohms), showing that a TN- system is involved.

5.11.2. Measurement of N–PE loop resistance in TT- system
…The test result in this case is quite high (in excess
of ten ohms), showing that a TT- system is involved.

http://www.arc.ro/userfiles/docs/ecomm/Measurements%20on%20electric%20Installations%20in%20theory%20and%20practice.pdf

http://www.metrel.si/fileadmin/BAZA_od_Damijan_Dolinar/Metrel/Navodila_instrumentov/Instruments/MI_2086_Eurotest_61557/Ang/MI_2086_Eurotest_ANG_Ver_4.2_20_750_719.pdf