Jak “zmusic” ZE do wykonania przylacza w wersji ziemnej a nie napowietrznej?
2 tygodnie temu zlozylem w zakladzie energetycznym podanie o ustalenie warunkow przylaczenia do sieci. Sugerowalem wtedy aby przylacze bylo wykonane jako przylacze ziemne (nie napowietrzne). Niestety moja sugestia zostala odrzucona. Zostalo ustalone przylacze napowietrzne (asx-em).
Planuje ladnie zagospodarowac sobie dzialke, a takie rozwiazanie conajmniej psuje cala estetyke. Czy jest jakis sposob “wymuszenia” na dostawcy sposob przylaczenia proponowany przeze mnie?
Dodam ze nie istnieja zadne problemy natury technicznej. Tylko cena… Ja z checia zaplace odpowiednia za to stawke.
Przed ostatnia ustawa kazdy sobie wykonywal jakie chcial. Energetyka przejmowala na wlasnosc. Moze nie bylo to zbyt korzystne rozwiazanie, ale mialbym wtedy wybor. Wiec czy teraz tylko od zakladu energetycznego zalezy co mi zrobia? Im oczywiscie zalezy na tym by zrobic to jak najmniejszym kosztem. A mi na czym innym…
witaj
odwołaj się od warunków, uzasadnij swój pomysł i ewentualnie zaproponuj, że wykonasz to własnym kosztem i staraniem. pamiętaj , że koszt takiego przyłacza wyniesie Cię około 3-4 tys. zł
Ale wszystko jak w przypadku monopolisty zależy od jego praktyk, pozdrawiam
Jeśli zwrócisz się do rejonu energetycznego, który wydał Ci TWP i określisz, że na swój własny koszt wykonasz przyłącze kablowe, to nie może ci nikt odmówić tego prawa. Postaraj się ponadto zrozumieć ZE, że nie może robić prezentów na prawo i lewo, gdyż ty też tego nie robisz! Koszt przyłącza napowietrznego jest często o połowę niższy niż kablowego. Pozdrawiam
Odwołanko to podstawa. Czeka Cię wykonanie projektu na własny koszt. Energetyka powinna pobrać od Ciebie tylko różnicę kosztów jakie poniesie za wykonanie przyłącza kablowego, a nie napowietrznego. Słowo “powinna” jest tu bardzo ważne. Będzie kręcenie kombinowanie lecz pamiętaj że to Ty masz racje.
Nie zapomnij że gdy sam wykonujesz projekt możesz walczyć o zniżkę w opłacie przyłączeniowej. Tak naprawdę to projekt “powinien” wykonywać zakład E
Miłego załatwiania u monopolisty )))
Witam Wszytkich .
Jestem troche zdziwiony czytając Wasze uwagi odnośnie omawianego tematu . Moim zdaniem ZE jest napewno bardziej zainteresowany zasilaniem budynków przyłączem kablowym z
zabudowanym ZP w granicy działki.Jest to kosztowna inwestycja dla jednej i drugiej strony . Problem ,który wynikł może być techniczną sytuacją na pobudowanie tego przyłącza.
Dokładne informacje uzyskasz - Rozporządzenie Ministra Gospodarki w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci elektroenergetycznych,obrotu energią elektryczną,świadczenia usług przesyłowych,ruchu sieciowego i eksploatacji sieci oraz standardów jakościowych obsługi odbiorców.
Dz. U. Nr 85, poz. 957, z dnia 25 września 2000 r.
Najlepie umówić się i podjechać osobiście do ZE w celu wyjaśnienia wydanych warunków .
Pozdrawiam Zbyszek
PS ciekawe strony WWW.enea.pl -www.ure.gov.pl