Mam problem i proszę o pomoc. Zamierzam doprowadzić energię elektryczną do mojej działki zlokalizowanej od stacji trafo 400 m . ( posiadam już pozwolenie na budowę). RE poinformował mnie że będzie mnie to kosztować około 8000 zł wynika to z Taryfy a konkretnie ze wzoru Op= SMPp+SL(L-200) . Powyżej 200 m za kolejny metr 33 zł . Mam więc pytanie , Czy mogę zastrzec sobie w umowie z RE że jeżeli ktoś będzie chciał się podłączyć do tej linii będzie musiał zwrócić mi część kosztów?. Jeżeli tak to przez jaki okres i gdzie można znaleźć podstawe prawną. Ponadto jak się ma sprawa przekazania tej linii na RE ( bo przecież ja będę ją w części finansował a dokładnie w 1/4 jak wynika z kosztorysu). Pozdrawiam Zbyszek.
Wg moich informacji zakład energetyczny nie może żadać od ciebie pieniędzy. Przyłączenie klientów do sieci zakład wykonuje na swój koszt a klient płaci tzw opłate przyłączeniową zależną od mocy. I tyle nie ważne jest ile kosztuje wykonanie linii. (W praktyce jest różnie) Są oczywiście pewne warunki (plany zagospodarowania itp itd. naprawde długo trzeba by o tym pisać. Radzę zapoznać się dokładnie z Prawem Energetycznym. Nie jestem w stanie podać numery Dziennika Ustaw. Ale znalezienie tego nie powinno panu sprawić trudności.
Z poważaniem
Większość ZE ma w taryfach zapis że za budowę przyłącza do 200 m płaci się tylko stawkę za kilowaty mocy przyłączeniowej. Za przyłącze powyżej 200 m płaci się dodatkowo 33 zł za każdy metr. Jeśli ktoś będzie chciał się podłączyć do tej linii, to nikt Ci nie zwróci kosztów, bo opłata nie jest za budowę przyłącza, lecz za przyłączenie. Za tydzień przyjdzie następny klient z tego terenu i również zapłaci za kilowaty, ale już nie zapłaci za metry. Cóż, Twoja strata. Z pewnością nie będziesz przekazywał dla ZE żadnego majątku. Radzę najpierw wyposażyć się w egzemplarz taryfy. Powodzenia
Powiem szczerze że wydaje mi się to co opisał pan Grześ jakimś działaniem bezprawnym zakładu energetycznego.
W Warszawie Stoen buduje stacje transformatorowe wraz z liniami SN i nn o znacznie większych długościach niż 200m i bierze od przyłacanego podmioyu tylko opłate przyłaczeniową.
Jeśli ZE buduje kompleksowo sieć energetyczną, np. zasilanie kompleksu działek, wówczas rzeczywiście pobiera opłatę tylko za moc. Jeśli jest to jednak tylko jeden klient i sieć buduje się tylko do niego, wówczas taryfa przewiduje dodatkowo opłatę za metry w przyłączach ponad 200 m.
Nadal twierdzę że jest to działanie bezprawne.
To napisz do Rzecznika Praw Obywatelskich, Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i gdzie tylko chcesz. Taryfa musi być zgodna z prawem energetycznym i aktami wykonawczymi do niego, zatwierdza ją prezes URE. ZE dostały tylko furtkę z której skorzystały.
Fakt jest jeden. Wg zatwierdzonych przez URE taryf sytuacja tak wygląda. Za przyłaczenie do 200m płaci się kwotę za moc. Standartowo jest to 1 500zł. Powyżej 200m dolicza się kwotę 33złx ilość metrów powyżej 200. Czyli za tzw. doróbkę siły oraz budowę odcinka sieci o dł. 200m klient zapłaci taką samą kwotę. W przypadku doróbki siły zakład nie ponosi żadnych kosztów. Natomiast w przypadku budowy sieci koszt inwestycji może wynieść:
-ok. 1 500 zł za projekt i pozwolenie na budowę
-ok. 15 000 do 20 000 tys. zł
Z sumy tych kwot odbiorca płaci tylko 1 500 zł, reszta to koszty zakładu. Po podpisaniu umowy i wpłaceniu kwoty odbiorcę nic nie interesuje. Czeka tylko na napięcie w złączu napowietrznym lub kablowym. Czeka np. w moim zakładzie do 180 dni.
Co do zastrzeżen w umowie. Nie ma takiej możliwości.
Niestety Szczepcio się myli:( Co do przepisów, poczytaj ustawę Prawo Energetyczne, Taryfę dla ZE.
Co do poczucia niesprawiedliwości, sprawy te reguluje USTAWA uchwalona przez wybranych przez NAS posłów. Pozdrawiam
ja też uważam, że to jest niesprawiedliwie.
jeśli ktoś nabył tanią działkę budowlaną kilometr np za miastem, i uważa, że przyłącza wykonają mu gestorzy mediów w ryczałtowej cenie - czyli resztę kosztów przyłącza zapłacą pozostali użytkownicy np. energii, bo ZE wybuduje całość za swoje, a potem resztę odbierze w cenie energii.
czy to nie byłoby bezprawie, Szczepcio?
Ten sam problem dotyczy energetyki, zakładów gazowniczych i przecięgiorstw energetyki cieplnej. Te trzy podmioty obejmuje Prawo Energetyczne.
Nie mówiłem że jest to sprawiedliwe tylko niezgode z prawem. Czytałem prawo energeyczne dość dokładnie i jest tam mowa o tym że zakład energetyczny ma prawo odmówić budowy przyłącza na swój koszt jeżeli… i tego nie będe pisał dalej. , bo jest tego dużo. Krótko mówiąc chodzi o plany zagospodarowania przestrzennego zatwiordzone w gminie itd itp.. I zgadza się to ze zakład może kazać płacić jeżeli nie są spełnione pewne warunki.
Czyli zakład robi przyłącza na swo koszt ale w pewnych warunkach nie jakich trzeba przeczytać.
o sprawiedliwości to mój sarkazm. chcę odwrócić zapytanie tego wątku i wykazać, że dawna taryfa energetyczna (konieczność opłaty całego kosztu przyłączenia) była sprawiedliwsza.
taki jest mój pogląd.
sprawiedliwsza dla pozostałych odbiorców, na których nie przenosi się kosztów nowych podłączanych odbiorców.
Dziękuje panowie za tak szeroką dyskusję na ten temat. Postanowiłem spróbować wszelkich możliwości żeby zminimalizować koszty przyłacza. Nie przedstawiłem ze moja działka znajduje sie na terenie który według Planu zagospodarowania Miasta ( zatwierdzonego uchwałą) przeznaczony jest pod budownictwo. Postanowiłem więc na tym bazować i wystąpiłem do ZE z pismem podając moje argumenty:
- Teren na którym zlokalizowana jest działka przeznaczony jest pod zabudowę jednorodzinną
- Linia o długości 400 m przechodzi w pobliżu 20 działek , które w przyszłości będą mogły być z niej zasilane
- Doprowadzenie energii elektrycznej na ten teren spowoduje rozwój inwestycji budowlanych a w rezultacie zwiększy się liczba odbiorców energii elektrycznej
- Wg mnie całość linii wraz z przyłączem nie powinna być traktowana jako „przyłącz” do jednego użytkownika na terenie przeznaczonym pod budownictwo
- Poniesione koszty przez Zakład Energetyczny zwrócą się w przyszłości natomiast dla mnie będą kosztem których nie będę mógł nawet odliczyć.
I czekam na odpowiedź. Czy wg Panów argumenty sa przekonujace Zbyszek
Witam, załączam art. ustawy Prawo budowlane mówiący o przyłączeniach.
Z dniem 1 stycznia 2003 r. w art. 7 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
- Przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła są obowiązane do zawarcia umowy o przyłączenie, umowy sprzedaży paliw albo energii lub umowy przesyłowej z odbiorcami albo podmiotami ubiegającymi się o przyłączenie do sieci, na zasadzie równoprawnego traktowania, jeżeli istnieją techniczne i ekonomiczne warunki dostarczania, a żądający zawarcia umowy spełnia warunki przyłączenia do sieci i odbioru. Jeżeli przedsiębiorstwo energetyczne odmówi zawarcia umowy, jest obowiązane niezwłocznie pisemnie powiadomić o odmowie zainteresowany podmiot, podając przyczynę odmowy.
Z dniem 1 stycznia 2003 r. w art. 7 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
1a. Obowiązek zawarcia umowy sprzedaży energii elektrycznej, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy przedsiębiorstwa energetycznego będącego jednocześnie operatorem systemu przesyłowego elektroenergetycznego.
-
Obowiązek, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy przypadku, gdy ubiegający się o zawarcie umowy nie ma tytułu prawnego do korzystania z obiektu, do którego paliwa gazowe, energia elektryczna lub ciepło mają być dostarczone.
-
Przedsiębiorstwa, o których mowa w ust. 1, są obowiązane do spełniania technicznych warunków dostarczania paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła określonych w odrębnych przepisach i koncesji.
-
Przedsiębiorstwa energetyczne zajmujące się przesyłaniem i dystrybucją energii elektrycznej, paliw gazowych lub ciepła są obowiązane zapewniać realizację i finansowanie budowy i rozbudowy sieci, w tym na potrzeby przyłączeń podmiotów ubiegających się o przyłączenie, na warunkach określonych w przepisach, o których mowa w art. 9 i 46, oraz w założeniach, o których mowa w art. 19. Za przyłączenie do sieci przewidzianej w założeniach, o których mowa w art. 19, pobiera się opłatę określoną na
-
Stawki opłat za przyłączenie do sieci, o których mowa w ust. 4, kalkuluje się na podstawie jednej czwartej średniorocznych nakładów inwestycyjnych na budowę odcinków sieci służących do przyłączenia podmiotów ubiegających się o przyłączenie, określonych wplanie rozwoju, o którym mowa w art. 16.
-
Koszty wynikające z nakładów, o których mowa w ust. 5, w zakresie, w jakim zostały pokryte opłatami za przyłączenie do sieci, nie stanowią podstawy do ustalania w taryfie stawek opłat za przesyłanie i dystrybucję paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła.
-
Przyłączany podmiot jest obowiązany umożliwić przedsiębiorstwu energetycznemu, o którym mowa w ust. 1, w obrębie swojej nieruchomości budowę i rozbudowę sieci, w zakresie niezbędnym do realizacji przyłączenia, oraz udostępnić pomieszczenia lub miejsca na zainstalowanie układów pomiarowych, na warunkach określonych w umowie o przyłączenie.
-
Przedsiębiorstwo energetyczne, o którym mowa w ust. 1, jest obowiązane powiadomić przyłączany podmiot o planowanych terminach prac, o których mowa w ust. 7, z wyprzedzeniem umożliwiającym przyłączanemu podmiotowi przygotowanie nieruchomości lub pomieszczeń do przeprowadzenia i odbioru tych prac.
Przepraszam raz jeszcze za pomyłkę w poprzednim wpisie. Całość ustawy Prawo energetyczne nożna znaleźć np. na stronie
http://www.zewt.com.pl/prawo/
p. Zbyszku, odsłonił pan więcej faktów.
należy zebrać potencjalnych inwestorów (wlaścicieli działek) z tej okolicy, wystąpić razem lub osobno do ZE o warunki przyłaczenia.
dopiero wtedy ZE będzie wiedział o temacie - potrzebie zasilenia osiedla domów.
jest to do wykonania w ten sposób.
pomijam szczególy.