Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Posiadam działkę budowlana nieuzbrojoną . Kilka tygodni temu otrzymałem pozwolenie na budowę domu i przyłacza energetycznego ( około 300 m) . Dokumentację wraz z pozwoleniem zamierzam przekazać do ZE celem wykonania przłacza. Zostałem poinformowany abym szukał drugiego odbiorcy energii bo w przeciwnym razie koszt inwestycji przyłącza pokryję w całości ( a jest to kilkanascie tysięcy zł) niestety nie stać mnie na to. W zwiazku z tym mam pytanie czy ZE może obciążyć mnie inwestycją w całości jeżeli będę jedynym ( chwilowo) odbiorcą energii?. Chciałbym nadmienić , że teren na którym znajduje sie działka w Planie Przestrzennego Zagospodarowania Miasta przeznaczony jest pod budownictwo jednorodzinne , część działek została już podzielona , lecz Ja jako pierwszy chcę rozpocząć budowę domu.
nie wiem pod jakie ze podlegasz, ale w tym którym pracuje jest tak, że klient, który przychodzi z taką dolkumentacją jak Ty i stara się o zasilenie działki, skałada odpowiednie papiery u nas wypisane, umowę przyłączeniową, określa się co do zapotrzebowania mocy, wpłaca do kasy zakłady kwotę za moc w wysokości 50% a jeden kW to jest 103 zł i następnie czeka, zakład zleca w formie przetargu wykonanie prac firmie z zew. i nie ważne czy jest to np. 100 metrów od źródła zasilania, czy 2m Ty płacisz tylko za moc, późnie po wykonaniu dopłacasz resztę, trwa to wszystko co prawda około pół roku, ale napięcie masz i płacisz tylko za moc jaką zamówiłeś - o tym też mówi prawo budowlane, czyżby nie wszystkie zakłady je uwzględniały.
Na stronach URE ( Urząd Regulacji Energetyki) są taryfy wszystkich ZE tam Pan się dowie jak to powinno być u Pana. Ale generalnie - razem z Warunkami technicznymi przyłączenia powinien Pan dostac umowę o wykonanie przyłącza. Opłata, w większości ZE wynosi 25% kosztów wykoniania. Projekt przyłącza też należy do ZE. Pana zadaniem jest wykonać złącze.
" Stawki opłat za przyłączenie do sieci, o których mowa w ust. 4, kalkuluje się na podstawie jednej czwartej średniorocznych nakładów inwestycyjnych na budowę odcinków sieci służących do przyłączenia podmiotów ubiegających się o przyłączenie (…)".
Witam
Temat ten Już był . Wszystko zależy od granicy własności. Jeżeli np.granica własności jest na zaciskach prądowych na słupie to za wszystko co jest dalej trzeba samemu płacić. Dlatego długie (drogie) przyłącza mają granicę własności na słupie a nie na zaciskach odejściowych w złączu. Zakłady Energetyczne nie mają dosyć pieniędzy aby komuś fundować drogie przyłącze.