Gdzie: Dąbrowa Zielona, okolice Częstochowy
Kto: Tauron
Obecny stan walk: ponad 40 połączeń do infolinii, powtórne złożenie wniosku o warunki (odrzucone, bo warunki wydano i są poprawne), złożona reklamacja - odrzucona, warunki są ok.
Sytuacja: mam działkę budowlaną (użytek B w ewidencji gruntów i księdze) z wolnostojącym budynkiem do remontu w lesie, daleko od zabudowań we wsi. Złożyłem dla niej wniosek o przyłącze (docelowe, nie bawię się w budowlane). Liczyłem się z dużym kosztem wykonania przyłącza, bo wydawało się, że do postawienia będzie kilka słupów albo kabel do położenia wzdłuż drogi - no ale okazało się co następuje…
Zakład energetyczny czyli tauron, zaproponował mi w formie warunków przyłącza, że wykonają dla mnie przyłącze napowietrzne na słupie, tyle że 1600m w linii prostej od działki dla której wnioskowałem o przyłącze, a patrząc po słupach jest to jakieś 2400m od docelowej lokalizacji, więc moim zdaniem trochę daleko… Tauron twierdzi, że wystawi mi przyłącze na słupie we wsi a całą resztę mam sobie zrobić sam “wewnętrznie” po nie swoim terenie na tą odległość jakichś 2km. Serio.
Poziom obsługi klienta po stronie Tauron zostawię bez komentarza, bo tego się nie da kulturalnie opowiedzieć.
Złożyłem reklamację, że chyba się pomylili bo to niemożliwe żebym miał sam prawie 2km kabli i słupów budować i negocjować z właścicielami terenów(jakichś 7 właścicieli+lasy państwowe). Odpowiedzieli że wszystko we wniosku jest super i żebym spadał. Ponowny wniosek o przyłącze został odrzucony, a uzasadnieniem jest to że warunki już wydano. Odrzucał autor pierwszych warunków, będący jednocześnie osoba rozpatrujaca reklamację na owe warunki. Tak, typ sam sobie rozpatruje reklamację na własną pracę i odrzuca wniosek o nowe warunki bo już wydał dobre ![]()
Teraz pytanie: co ja mam dalej zrobić z tymi debilami? Skoro reklamację odrzucają, nowych warunków odmawiają wydać, a te wydane są po prostu niemożliwe do realizacji, nie mam pomysłu co mam dalej zrobić by wykonać przyłącze. Infolinia jest bezużyteczna, sami ludzie wystawiający warunki i wydający decyzje nie odpisują na maile i nie są osiagalni przez telefon. Nie wiem czy iść do któregoś urzędu czy do jakiegoś sądu czy co robić dalej - nie spieszy mi się bardzo ale tak mi zaszli za skórę że i do prezydenta będę pisał jeśli trzeba. Dajcie znać proszę co sugerujecie zrobić w tej kabaretowej sytuacji gdzie spółka odpowiedzialna za budowę infrastruktury energetycznej zwyczajnie twierdzi że mam się tym sam zająć a oni mi skrzynkę na słupie 2km dalej udostepnia i pozdrawiają mnie serdecznie.
Dorzucam ponizej zapisy z WP, na mapie dla warunków jest jedynie projekt na słupie, moja działka jest w linii prostej 1600m od słupa, po drodze lasy bagna i domy letniskowe oraz całoroczne oraz pola uprawne.
“Przyłącze 1: 15,0 kW dla zasilania podstawowego, w V grupie przyłączeniowej, na poniższych warunkach. IA. Wymagania techniczne - przyłącze 1 (zasilanie podstawowe) 1. Miejsce przyłączenia: słup linii napowietrznej nN nr 71 (CZW244284), Stacja SN/nN CZW40506, Obwód nN L-1 Kier. Lipie nr CZW40506/1. 2. a) Miejsce dostarczania energii elektrycznej: Zaciski prądowe wyjściowe aparatu zalicznikowego. b) Miejsce rozgraniczenia własności urządzeń elektroenergetycznych: Zaciski prądowe wyjściowe aparatu zalicznikowego. 3. Przyłączenie obiektu do sieci wymaga: a) w zakresie przyłącza: TAURON Dystrybucja S.A. wykona przyłącze kablowe 1 kV , zabuduje zestaw złączowo-pomiarowy usytuowany przy słupie OSD, b) w zakresie sieci: Brak prac., c) w zakresie przyłączanych urządzeń, instalacji Wnioskodawcy: Wnioskodawca z zestawu złączowopomiarowego wykona wewnętrzną linię zasilającą do miejsca poboru mocy w przyłączanym obiekcie.”