Witam, kolegów elektryków. Chciałbym się poradzić w sprawie przyłącza budowlanego, określonego przez ZE jako prowizorka.
Z zawodu jestem elektrykiem, ale na co dzień zajmuję się raczej maszynami i sieciami prądu stałego. Nie mam dużego doświadczenia
z instalacjami w budynkach, poza jedną robotą. Tak na prawdę nie wiem nawet jak inwestor załatwił odbiór, bo nie miałem do tego uprawnień. Ważne, że jest zadowolony i pretensji o nic nie ma. Ale do rzeczy.
Córka zaczyna się budować i głupio by było zatrudniać elektryka jak dużo sam mogę zrobić, wiadomo nie wszystko.
ZE wystawił warunki przyłączenia do sieci, częściowo zacytuję:
1/ zasilanie obiektu mocą przyłączeniową 14 kW z sieci dystrybucyjnej:
zasilanie placu budowy wykonać należy z najbliższego słupa napowietrznej
linii elektroenergetycznej nN. Instalacja powinna być wykonana zgodnie z
obowiązującymi przepisami i normami.
2/ Układ rozliczeniowy pomiaru energii el. zawierający licznik trójfazowy,
jednostrefowy, bezpośredni zainstalować w przystawce pomiarowej placu budowy.
3/ Zabezpieczenie przedlicznikowe nadmiarowoprądowe typu topikowego
w wielkości max. 25A usytuować w przystawce.
4/ Sieć niskiego napięcia pracuje w układzie TN-C.
5/ Urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej klasy B,C,D instalować poza złączem będącym własnością ZE.
6/ Wymagana dokumentacja: schemat jednokreskowy.
Koniec cytatu.
Przyłącze budowlane jest oddalone od słupa o 25m. Jaki przewód zastosować? W miejscu tej prowizorki w przyszłości będzie przyłącze stałe zasilające dom-bliźniak. Nie wiem jaka moc jest potrzebna na dwa domy, ale chyba rozrzutnością byłoby nie kupować od razu odpowiedniego kabla. A co do skrzynki przyłączeniowej, to sprzedawca był tak uprzejmy, że odradził kupować gotową. Nowa uzbrojona kosztuje od 1400zł, a jak sam uzbroję o o wiele taniej. Wystarczą 2 gniazda 3x400V i 2 gniazda 250V + jakieś oświetlenie.
Zwracam się z prośbą o wszelkie wskazówki i dobre rady. Zwłaszcza
o to co ma być w skrzynce i jak połączone. Obejdzie się bez rysunków,
mam wyobraźnię i na tyle się znam na elektryce, gorzej z przepisami i normami. A co z licznikiem? kto go daje i montuje?
pozdrawiam
Kolego może i jesteś elektrykiem ale na temat przyłącza nie wiesz za wiele .Ale do rzeczy…
Kiedy zakład wystawia warunki przyłączeniowe potrzebny jest w następnej kolejności projekt przyłącza.Projektant w projekcie określa niektóre rzeczy na które kolega stara się uzyskać odpowiedź czyli przekrój i typ przyłącza(napowietrzne lub kablowe)Miejsce instalowania złącza ,WLZ a nawet skrzynkę z zabezpieczeniami zalicznikowymi.Projekt oczywiście uzgadniany jest przez projektanta w ZE.
Wtedy dopiero mając projekt w dłoni można spróbować coś zrobić samamu w miarę możliwości.
Czyżby koledze nie kazano robić projektu???
Jaki projekt? Na skrzynkę budowlaną? Pisałem, że można kupić gotową.
A ja się pytam, co w niej ma być, o taniej jak sam uzbroję.
Nie chodzi mi o wlz, bo do tego jeszcze daleko.
Może nie zrozumieliśmy się, co znaczy przyłącze budowlane?
Mi chodzi i to, żeby się gdzieś podłączyć z betoniarką, wiertarką itp.
Na tymczasowe przyłącza budowlane nie opracowuje się niestety projektów a to dlatego ,że wykonuje się je bez pozwolenia i bez zgłoszenia do starostwa jako tzw obiekty tymczasowe. Oczywiście muszą być zgody właścicieli gruntów. Wydaje mi się ,że jest jeden warunek. A mianowicie ,że musi być to przyłącze napowietrzne (chodzi o tą tymczasowiść) i ,że w całości go widać. Jak ktoś chce zakopać sobie docelowy kabel to powinien opracować projekt przyłącza docelowego ,dokonać zgłoszenia w starostwie i wykonać go a następnie z niego zasilić rozdzielnicę budowlaną.
A co ma być w rozdzielce? Podstawa to różnicówki o prądzie max 30mA, wyłączniki nadmiarowe zabezpieczające gniazda, obwody gniazd w układzie TT lub TNS uziemiona szyna PE lub PEN, wykonane pomiary i wszystko powinien podłączyć ktoś kto ma UB (bynajmniej wg mnie)
Ale jak rejon przyjmie ci oświadzenie i ten schemat bez pieczątki UB to twoje szczęście
Witam!
-A wg Prawa to musi być inż. lub mgr inż. z UB !(?) ![]()
Witam!
Cytat z wypowiedzi marcin714:
Ale jak rejon przyjmie ci oświadzenie i ten schemat bez pieczątki UB to twoje szczęście.
Mam SEP na remonty i wykonywanie instalacji do 1kV. Skrzynkę mogę zrobić, ale jeszcze musi być jej odbiór? Strasznie to komplikują.
A tak nawiasem, to wszyscy instalatorzy mają uprawnienia pomiarowe i UB? Coś mi się nie chce w to wierzyć.
Ja to swituję tak.Co kraj to obyczaj.
U mnie jest tak, że zawiesza się na słupie zamykaną obudowę (najlepiej taką od ZK-1) zamykaną na klucz, w której jest tablica licznikowa zabezpieczenia i gniazda, zasilala to się kablem YDY 5x10mm2.
Witam Kolegów.
I te YDY 5x10 podłącza kolega do linii napowietrznej ?
Po co ?
Trzeba pomóc koledze.
A. Szafka z licznikiem ma byc : blisko słupa, ma posiadać : zabezpieczenie przed licznikiem 3x25A bezpieczniki moga byc D02, tablica licznikowa, jakieś zabezpieczenie wyjść np S303 B25 lub C25 lub ostatecznie FR i wyprowadzone zaciski do przyłączenia kabla (nieplombowane). Od skrzynki musisz wyciągnąć co najmniej kabel 4x16 AL lub 4x10 Cu do słupa i zostawic taki długi aby mogli przyłączyc do przewodów linii. Obudowy muszą byc przystosowane do plombowaniaZostaja pytania do ustalenia w ZE:
- jak kabel prowadzic po słupie (jaka rura, czy musi być)
- czy wstawiac w skrzynce licznikowej odgromniki, czy jako zabezpieczenie licznikowe moze byc: gniazda D02, bo czasami wymagaja NH (dawniej BM)
- Jakie ma byc zamknięcie skrzyniki licznikowej
B. Rozdzielnica budowlana, w Twoim przypadku oddzielna rozdzielnica zasilana kablem z szafki licznikowej ( to moze byc nawet przwród zwijany lub na okres budowy zakopany) . Sa trzy podstawowe rzeczy
- uziemienie, najlepiej przyłączyc przewodem do uziomu fundamentowego
- Wyłączniki róznicowo prądowe 30mA, co najmniej 2 (w tym jedno 3 fazowe dla gniazd 3 fazowych) jak jest kilka obwodów (wszystkie obwody musza byc zabezpieczone równocześnie RCD i eskami)
- Rozdzielnica budowlana musi mieć zamek uniemozliwiający dostęp do środka osobom nieuprawnionym
Gniazda w wykonaniu co najmniej IP44 (jesli pomyliłem sie niech ktos poprawi)
Za rozdzielnicą budowlaną noga być tylko obwody TN-S, IT lub niskiego napięcia
Co po co? Jeżeli chodzi o to że jest pięć żył, no to niech będzie 4x10, pasuje?
Nie zdążyłem poprawic: obwody niskiego napięcia SELV. FELV
Dziękuję wszystkim kolegom za pomoc.
Na razie sprawa się skomplikowała, bo okazało się że trzeba przesunąć słup.
A to już sprawa gminy. Jak okaże się, że jeszcze czegoś nie wiem, to wrócę do tematu.
Pozdrawiam
Witam
Ja czegoś nie rozumiem. Skoro występuję do ZE o warunki w nowym obiekcie, po 14 dniach mi je przesyłają, podpisuje umowę i czekam aż zjawią się ludzie z ZE i to oni mają założyć szafę licznikową i podłączyć do sieci bo chyba za to płacę (te 120zł za 1kW mocy przyłączanej) No chyba że jestem w błędzie to prosze mnie poprawić.
Witam
Ja czegoś nie rozumiem. Skoro występuję do ZE o warunki w nowym obiekcie, po 14 dniach mi je przesyłają, podpisuje umowę i czekam aż zjawią się ludzie z ZE i to oni mają założyć szafę licznikową i podłączyć do sieci bo chyba za to płacę (te 120zł za 1kW mocy przyłączanej) No chyba że jestem w błędzie to prosze mnie poprawić.
Przyłącze budowlane nie jest tym samym co przyłącze docelowe. Z niewiadomych powodów, nawet jeżeli już jest przyłącze docelowe zrobione, to i tak trzeba obok postawić dodatkową skrzykę.