przyłącza energetyczne w myśl nowego prawa budowlanego.

Czy któryś z Panów wie, jak należy interpretować pojęcie przyłącza a linii-sieci energetycznej w myśl nowego prawa budowlanego. Problem polega na tym, że starostwa w woj. małopolskim zaczęły wymyślać jakąś klasyfikację w zależności od długości linii-sieci, bez względu np. na wysokość napięcia. Dochodzi do sytuacji, że np. - proj. linia 15 kV-200 m, która jest nawiązaniem do proj. stacji STS napowietrznej, łącznie z tą stacją jest przyłączem, bo Warunki Techniczne Zasilania zostały wydane np. dla 1 obiektu budowlanego, bo narazie wystąpił jeden “poważny” odbiorca, co nie oznacza że ze stacji tej przyszłościowo nie będzie można zasilić nn innych odbiorców, gdyż stacja ta będzie na majątku energetyki, a moc trafo ma być dobrana z rezerwą i RS nn również 4 obwodowa.
Z tego co zdążyłem sieę zorientować, w niektórych starostwach zaczynają klasyfikację nawet do 1 km-przyłącz, na zasadach jak pisałem, 15 kV również.

W normie PN-E-05100-1 “Elektroenergetyczne linie napowietrzne” nie ma określenia co to jest przyłącze.
Natomiast w katalogach linii napowietrznych LNN (gołe) i Lnni(izolowane) występują przyłacza : napowietrzne do 35m (nie wymagają zabezpieczeń) i kablowe (zabezpieczone odgromnikami od przepięć);oczywiście zabezpieczenia w przyłączu wymagane.
W myśl wspomnianego przez Ciebie Prawa Budowlanego…wynika dowolność interpretacji PRZEZ URZĘDNIKÓW co zaliczyć do przyłącza a co do linii magistralnej.
Wg lansowanego wzoru przez Rejon Energetyczny z którym ja współpracuję przyłączem traktuje się każde “odejście” od magistrali przekrojem zmniejszonym (u nas 35mm2) -nawet do kilku działek ,zwykle max. 4 działki.O przyłączu na napięciu 15kV nie ma mowy.
Tutaj znowu winny jest “twórca normy” bo nie precyzuje pojęcia przyłącza , ale dotyczy to również przyłączy wod-kan,gazu,telekomunikacyjnych.
Pozdrawiam,Janusz Warecki.

witam Kolegów:)
Koledze Toyota 111 chodzi o grę słów w aspekcie postępowań administracyjnych. Po 11 lipca panuje w urzdach zamieszanie. Starostwo co innego, gmina co innego a gminy i starostwa sąsiednie co innego. Projekt lini SN ze stacja trafo może być przyłaczem w jednym przypadku a w drugim nie. Dobudowa przęsła NN w jednym jest przyłączem w drugim nie. Niestety nie starczyło wiedzy a może mądrości życiowej twórcom ustawy a teraz zainteresowani przeżywają horror w urzędach. mało tego ponoć dopiero we wrześniu mają się ukazać przepisy wykonawcze do ustawy

Z punktu widzenia energetyki sprawa przyłącza jest dość jasna. Pozostaje według mnie problem niewiedzy urzędniczej. Pojęcie przyłacza jest wystarczająco okreslone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 25 września 2000r “w sprawie szczegółowych warunków przyłaczania podmiotów do sieci elektroenergetycznych, …” (Dz.U. nr 85 poz. 957). Zgodnie z Rozporządzeniem jako przyłacze należy rozumieć: “odcinek sieci służący do połączenia instalacji lub sieci jednego podmiotu z siecią”.
W myśl tego zapisu, przyłączem nie jest odcinek, który zasila więcej niż jednego odbiorcę. A poza tym jako przyłącze można interpretować zarówno odcinki linii SN, jak i nN. Pojęcie przyłącza nie jest również ograniczone długością. Bez względu na długość, jeśli jest to odcinek zasilający jednego odbiorce, to można uznać ,że jest to przyłącze.

Witam i dziękuję za wskazanie tej interpretacji, ale niestety zgodnie z nią (interpretacją) rodzą się kolejne pytania.
Bo czy przyłączem do jednego podmiotu jest odcinek ze słupa do złącza kablowego ,czy jak interpretują w “mojej” gminie tylko odcinek od złącza do podmiotu; bo z tego złącza można zasilić inny podmiot.Czy d jednego odbiorcy odcinek 15kV ze stacją i linią nn-0,4kV? A nie mówią w gminie tylko nn-0,4kV bo ze stacji można zasilić inny podmiot.Mają rację URZĘDNICY. A no mają ,bo ONI nie są elektrykami.Tylko ,że w USA (pracuje mój były współpracownik) w tamtej “gminie” niejasności wynikające z prawa zawsze rozpatrywane są na korzść podmiotu.
Ale dzięki za źródło o przyłączu.
Pozdrawiam, Janusz Warecki.

Jeśli rzeczywiście jest to

odcinek ze słupa do złącza kablowego

, to ja rozumiem, że magistrala linii nN jest wykonana jako napowietrzna, a to

zejście kablowe

jest przyłączem. Złącze w tym przypadku jest zapewne złączem kablowo pomiarowym z zabezpieczeniem przedlicznikowym, a na zaciskach tego zabezpieczenia jest ustalona granica własności i eksploatacji pomiędzy zakładem energetycznym a odbiorcą. Co z resztą też wynika z ww. Rozporządzenia.
Jeśli jest to złącze z pomiarem, to wszystko od złącza w kierunku domu jest instalacją odbiorczą, a zatem nie może być przyłaczem. I co jest jeszcze ważne - to złącze może być zlokalizowane zarówno na budynku odbiorcy, jak i w granicy działki (na fundamencie przy płocie) lub na słupie stojącym tuż przy ogrodzeniu.

I rzecz najważniejsza - jeśli złącze jest kablowo pomiarowe, to nie da się z niego zasilać więcej niż jednego odbiorcy. Do zasilania kliku odbiorców służą złącza kablowe (rozdzielcze) typu ZK-. Urzędnicy powinni zwracać uwagę na granicę własności sieci i instalacji.

Witam.
ZiM napisał:

“i rzecz najważniejsza-jeśli złacze jest kablowo pomiarowe, to nie da sie z niego zasilać więcej niż jednego odbiorcy”
Otóż , nie jest to zgodne z rzeczywistością.Są typowe zestawy zintegrowane t.j. złącze kablowe + 1,2,lub 3 panele pomiarowe (do 3-ch odbiorców).
I jak to zinterpretować np. zejście kablem ze słupa do złącza zintegrowanego (dla 3-ch odbiorców).Czy to jest przyłącze?
Typowe oznaczenie takiego zestawu to ZK1+3SP( złącze kablowe ZK1+3 segmenty pomiarowe).
Pozdrawiam, Janusz Warecki.