Witam wszystkich na forum
szanowni forumowicze ise nigdy nie mialem stycznosci z obliczeniami zapotrzebowania na moc ,a musze wystapic do VATENFALA o taki przydzial. Mam wiec pytanie z tym zwiazane.
Ogrod nasz liczy 300 dzialek wstepnie ustalono ze kazde dzialko bedzie posiadalo zabezpieczenie glowne jednofazowe 20 Amper zabezpieczone s-ka oczywiscie kazdy dzialko bedzie zasilane z innej fazy .Mam wiec prosbe jak obliczyc moc dla calego ogrodu aby dobrze wystapic o warunki zapotrzebowania na moc z gory dziekuje wszystkim za pomoc
witam Kolegę 
Czy to ma być jeden wspólny pomiar energii? Czy oddzielny dla każdej działki?
Oczywiście ze jeden wspólny dla ogrodu działkowego. Działkowicze rozliczają sie już z POD-em wg wskazań liczników zainstalowanych na ich działkach. Z doświadczenia wiem że największe obciążenie działkowiczów stanowią czajniki (ok 2 kW) i jesienią i wczesną wiosną ogrzewanie. Zakładając dla każdego działkowicza max 4 kW i współczynnik jednoczesności na poziomie 0,3 (nawet może przesadzony) zamówiłbym ok 200 - 300 kW. Należy pamiętać, że moc zawsze można podnieść a obniżyć tylko raz w roku i to nie zawsze tak jak chcemy. Więc smiało zamówiłbym 200 kW i czekał na pierwszy rachunek
.
Oczywiście mówimy o mocy zamówionej bo jeśli chodzi o moc przyłączeniową to jednak 400 kW to jest takie minimum.
Witam
Kol. mchrapczynski przesadził z tą mocą, myślę że 50 kW wystaczy 
300 kW to na 100% własna stacja trafo miesięczy koszt eksploatacji to ok 600 - 700 zł, koszt mocy 300 kW to ok 1500 - 1600 zł do tego koszty budowy trafostacji.
pozdr.
Witam,
A przewidział kolega np takie urządzenia jak hydrofor do pompowania wody do ogródków działkowych (zazwyczaj nie ma tam wody z sieci tylo np ze stawów), oświetlenie terenu (300 działek średnio po 4 ary plus uliczki to da kawałek terenu). 200 kW to kabel YAKY 4x240 mm2. No może cos mniej… Poza tym jakie koszty budowy stacji jak przydział mcy będzie w grupie c21 bo innej nie potrzeba. Oczywiscie, że wszystkie wyżej i nize przedstawione dane mają charakter szacunkowy, nikt nie był na miejscu i nie wie jakie jest zapotrzebowanie. ale przypominam, że kolega antekelektryk nadmieniał o 300 działkach…
Witam Kolegów na Forum.
Podpowiem może z doświadczenia.
Na moim terenie były realizowane 4 takie tematy - każdy od 180 do 250 działek.
Z góry mówię ze jeden licznik odpada (będą problemy z płatnościami, i z
realizacją zadania). Nie każdy niestety będzie w stanie wyłożyć koło 1000 zł na zasilenie swojej altanki (delikatnie licząc). Pamiętajcie o tym, że większość działkowiczów ludzie starsi, o niezbyt zasobnych portfelach.
Jeśli będzie to jeden licznik to najprawdopodobniej przy stacji transformatorowej, a wtedy całość prac realizuje inwestor, co pociągnie za sobą ogromne koszta.
Jeśli będą to osobne liczniki dla każdej altanki (najlepsze rozwiązanie i najtańsze dla inwestora) to każdy działkowicz będzie miał tylko do “pociągnięcia” WLZ od ZK+xP (x-ilość pomiarów w ZK) do swojej altanki.
Resztę w ramach jednej opłaty przyłączeniowej wybuduje właściwy RE.
Jeśli chodzi o zapotrzebowanie mocy to na ok. 200 działek na luzie wystarczą bezpieczniki rzędu 63 bądź 80 A. Liczenie współczynnika 0,3 dla altanek nie ma sensu, a juz na pewno wykupienie mocy rzędu 200 kW.
Spróbujcie policzyć prawdopodobieństwo spotkania się 50 działkowiczów używających w tym samym czasie hydroforu i czajnika elektrycznego.
Nie podważam niczyich wyliczeń czy rozważam tylko opisuję jak jest u nas .
I wszystko działa. Bezpieczniki jakie mają odbiorcy to 16A zalicznikowo i 10A u siebie w altance.
Jak na razie wszystko sprawnie od 3 lat działa.
Pozdrowienia.
Witam,
Ja równiez nie podważam niczyich obliczeń, skoro gdzieś tak działa to ja się z tym zgadzam. Wg mnie natomiast dużo droższym rozwiazaniem jest instalacja liczników na każdej działce i umowa każdego działkowca z ZE. Nie wiem dlaczego twierdzicie, że zamówienie mocy 200 kW wymaga budowy stacji.Jezli juz wymaga to będzie ona budowana na koszt ZE a odbiorca (POD lub ROD) zapłaci tylko opłatę przyłączeniową. Trafo pozostanie po stronie ZE. Nie przypuszczam aby ZE był zainteresowany podpisanie umowy z każdym osobno. Tym bardziej w taki terenie…
Pisząc o hydroforze nie miałem na myśli małych urządzeń zainstalowanych na działkach poszczeólnych działkowiczów, a o jednym wspólnym urządzeniu dla całego ogrodu tak aby jakoś ta wodę (surową) doprowadzić do tych działek.
Powtarzam jak nie kwestionuje tego co napisał kolega Flowerman. Skoro to funkcjonuje to wydać tyle mocy wystarczy. Moje przypuszczenia opierają się na ogrodzie na którym działkę mają moi rodzice…
Witam ponownie.
Funkcjonować funkcjonuje i całkiem nieźle.
Moja propozycja opiera sie na tym by:
- Wystąpić do właściwego RE o warunki przyłączenia dla 300 działek
oczywiście z zaznaczeniem mocy przyłączeniowej dla każdego odbiorcy
i podanym współczynnikiem jednoczesności
- Dołączyć do wniosku spis wszystkich działek (nr działek bądź nazwiska
przyszłych odbiorców), żeby przy zawieraniu umowy o dostawę
en.elektr. nie było komplikacji czy dana działka była czy nie była objęta
umową przyłączeniową.
- Zawrzeć stosowną umowę przyłączeniową z adnotacją kto wykonuję
dokumentację techniczną.
- Po realizacji zadania zawrzeć stosowne indywidualne umowy o dostawę
energii elektrycznej, dołączając do dokumentów odbiorowych
kserokopię TWP + kserokopię umowy przyłączeniowej oraz stosowny
spis z numerem właściwej działki.
Jedyny minus takiego rozwiązania to wypisanie 300 kompletów dokumentów odbiorowych dla wykonawcy.
Tak to pokrótce wygląda na naszym terenie.
Akurat mam na tapecie identyczną sprawę i w niej akurat jest identycznie.
Pozdrawiam Tadeusz
witam ponownie
bardzo dziekuje za informacje i pomoc cos wiecej juz sie dowiedzialem na temat zapotrzebowania na moc ,dopowiem tylko kolegom ktorzy pytali ile bedzie licznikow energii. W stepny projekt jest taki ze kazdy wlasciciel ogrodka bedzie mial swoj licznik jednofazowy i zabezpieczenie 20 amper licznik bedzie zamontowany w skrzyni na alejce wykonanej z materialu termoutwardzalnego sa to skrzynie wykonane na specjalne zamowienie naszego ogrodu i beda miescic 4 lub 6 licznikow na alejach glownych beda to skrzynie ze zlaczem kablowym projekt jest w trakcie realizacji a najwazniejsze co przed nami to wlasnie przydzial mocy zdania elektrykow zebranych w ogrodzie sa podzielone jednia mowia ze wystarczy przydzial do 40 kw inni mowia o 110 kw My narazie zakladamy ze chcemy miec jedne przylacze i jeden uklad pomiarowo rozliczeniowy czekam na dalsze propozycje kolegow
witam Kolegów 
Czyli sytuacja wygląda następująco. Jeden pomiar z Dostawcą energii oraz odliczniki na działki.
Sprawa prosta do czasu rozliczeń i płatności.
Wobec powyższego widzę to tak
300x4=1200 kW mocy zainstalowanej.
Współczynnik jednoczesności ~0.05
czyli moc szczytowa ~Ps = 60 kW co i tak wydaje się wielkością zawyżoną.
Dla mocy tego rzędu i tak będzie półpośredni pomiar. Wobec powyższego proponuję wystartowć z pułapu 45 - 50 kW. Życie zweryfikuje moc zamówioną a wtedy można ją zwiększać.
Niestety, na takie obiekty nie ma reguł i zasad. Po prostu życie.
dziekuje wszystkim za pomoc co moge jeszcze dodac aktualnie posiadamy siec elektryczna napowietrzna zasilana z rozdzielni kopalnianej rozdzielnia ta idzie do likwidacji z koncem tego roku a razem z nia nasza przestarzała siec napoietrzna ,aktualnie mamy 4 obwody zabezpieczone po 63 amper doplyw z kopalni zabezpieczony jest bezpiecznikami 160 amper a nasza aktualna moc to 110,72 kw powiem szczerze ze przy tej sieci zabezpieczenie 160 czasami wylatuje z moca jest roznie bo jesli nie wystarcza to kopalnia daje wiecej wszystko dlatego ze glowne zabezpieczenia przedlicznikowe sa rozne wiekszosc to 25 amper a takze 32 A .Dlatego tez budujac siec nowa chcemy ujednolicic zabezpieczenia przedlicznikowe na 20 A i dlatego tez mamy watpliwosci z doborem odpowiedniej mocy z gory dziekuje za wszelka pomoc pozdrawiam