Przyczyny upalenia się przewodu N

Stwierdziłem upalenie się przewodu N w instalacji 3 fazowej za RCD na listwie N.
Skutki wiadome część urządzeń uszkodzona. Instalacja modernizowana 3 lata temu.
Klient żąda odpowiedzi na pytanie czyja to wina?

Sprawdź jak są obciążone poszczególne fazy - czy jest w miarę równo.h

Jest to instalacjia zasilająca kuchnię. A więc piekarnik kawiarka kuchnia3f pochłaniacz i gniazda urzytkowe trudno stwierdzić obciożalność .Kilent chce koniecznie obciąrzyć wekonawcę. Ja się niechcem zgodzić z takim z takim stwerdzeniem. pozdrawiam daro

Normalne. Złe lub niechlujne podłączenie przewodu do szyny. Papiło, paliło, styk zczerniał, brak przejścia, napięcia międzyfazowe w gniazdach i gotowe. Błąd wykonawcy.

Kolegom zbyd pochopnie oceniasz wykonawcę. Zdarzenie z przed roku szyna tym razem 1 fazowa dokręcona na maksa.Po 3 miesiącach czarna. Okazało się że śruby nie dochodziły do końca.

Rozumiem, że Ty nim jesteś i się burzysz. Masz prawo. Masz także prawo powiedzieć, że śruby w szynie N są do dupy. Ale tylko wtedy, gdy to inwestor dał materiał. Jak dałeś Ty, to Twój problem. Także twoim problemem jest sprawdzić, czy aby na pewno wykonana praca została wykonana dobrze.

I nie pisz tu o jakiejś pochopności. Nie raz poprawiałem takie sprawy. Być może po mnie też ktoś poprawiał. Sam też zapewne raz nie podłączyłem przewodu N i z dymem poszło 40 opraw 3x36W dopiero co po remoncie. Rury do wymiany, dławiki do wymiany. I co? I człowiek uczy się całe życie kolego.

Jakiej produkcji byla szyna? Czy jest peknieta scianka na przeciwko wkreta ?
Sprawdzic jak sa nawiercone otwory pod przewody - jesli sa zbyt blisko dolnej krawedzi to od spodu szyna peknie nawet po kilku latach. Jesxli tam jest takie pekniecie - jest to wada tej szyny. Wiekszosc szyn i listew zaciskowych made in china jest tak wykonana. (“oszczednosc materialu”).

Jest to typowa wada listwe zaciskowych made in china, w polprzezroczystej izolacji, sprzedawanych w tanich hurtowniach i marketach, takie listwy tez sa obecna w chinskich oprawach halogenowych - w takiej oprawie listwe na dzien dobry trzeba wymieniac na polska. Taki badziew ma naklejone CE!