Proszę o Waszą opinię.
Projektuję szafę sterującą przenośnikiem rolkowym. Przenośnik będzie o długości 4 metrów (dwie sekcje po 2 metry). Każda sekcja będzie napędzana silnikiem 3f 370W (silnik napędza wał, a ten przez gumki silikonowe rolki).
Oprócz sterowania eksploatacyjnego start/stop przy każdej sekcji będzie zainstalowany przycisk grzybkowy NZ samoblokujący (zwolnienie przez pociągnięcie). Przycisk taki będzie również na elewacji szafy.
Moim zdaniem ze względów bezpieczeństwa wystarczy jak przyciski będą w szeregu i będą odcinały napięcie sterujące cewki styczników. Czy według Was w takim układzie należy zastosować przekaźnik bezpieczeństwa, który będzie sterował i blokował cewki styczników oraz układ jego resetu?
Uzupełniając to każdą rolkę można zatrzymać ręką bez żadnych skutków (wtedy zaczyna ślizgać pasek silikonowym. Moim zdaniem będzie to pierwsza kategoria bezpieczeństwa)
Witam. Utrzymanie produkcji kontrolują inne “wyzwalacze”. Zabezpieczenia przed ingerencją człowieka w proces powinny pracować równolegle z LPC. Są nadrzędne i powinny zadziałać niezależnie od modułu kontrolującego produkcję. Często jest dobrą praktyką zdublowanie takiej pętli krańcówek
Rozumiem, że zadaniem łączników jest odłączenie napędu w sytuacji powstania niebezpieczeństwa dla obsługujących maszynę a Zabezpieczenie techniczne (przeciążeniowe) realizowane jest odpowiednimi aparatami. Nie licz, że postępowanie w sytuacji niebezpiecznej obsługa w instrukcji będzie miała zapis "chwyć mocno rolkę, zatrzymaj ruch taśmy i wołaj kolegów by odłączyli zasilanie". Uzgodnij z inwestorem miejsca w których chciałby on by umieszczone były łączniki bezpieczeństwa.
Z tą rolką chodziło mi o to, że nie ma możliwości (albo jest niewielkie prawdopodobieństwo) aby między rolkę została wciągnięta ręka a wraz z nią człowiek. Przez co mogło by to doprowadzić do jego śmierci.
Oczywiście będzie szafa sterownicza, a w niej wszystkie niezbędne zabezpieczenia: przetężeniowe i napięciowe. Na szafie będzie start/stop eksploatacyjny, przycisk bezpieczeństwa oraz syrena. Oprócz tego przy przenośnikach będą jeszcze dwa przyciski bezpieczeństwa. Przed załączeniem napędu będzie sygnalizacja akustyczna, że za chwilę napęd ruszy.
Przyciski bezpieczeństwa będą w celu awaryjnego odłączenia napięcia i zatrzymania przenośników.
Jednak chodzi mi głównie o to czy muszę fizycznie zastosować ten nieszczęsny przekaźnik bezpieczeństwa jeśli wszystkie przyciski bezpieczeństwa będą NZ i odłączą napięcie sterownicze do cewek styczników.
Jasne, może ktoś powiedzieć, że styki styczników mogą się skleić. Jednak ta sama sytuacja może być gdy zastosuję przekaźnik bezpieczeństwa. No chyba, że będzie dwukanałowy ale to już chyba zbyt grube działo do takiego przenośnika.
życie i bezpieczeństwo nieporównywalne z kosztem jakiegokolwiek elementu. powtarzam uzgodnij z inwestorem!. lepiej o jeden więcej niż mniej.
spotkałem się z taką sytuacją. w wielkiej piekarni, pieczywo podawane do pieca na podajniku (4 m szerokości) łańcuchowym. kobitka chciała poprawić ułożenie bochenka i nieszczęśliwie jej palec z obrączką wsunął się w łańcuch i zaczęło kobitkę ciągnąć do pieca. W hali wielki hałas, darła się ale nikt nie słyszał. W ostatniej chwili zobaczył ją kolega i ponieważ w pobliżu był przycisk wyłączający, wyłączył. Zakazano noszenia biżuterii, i zainstalowano konstrukcję pozwalającą osobie wciąganej wyłączyć (nie wnikam w szczegóły). pozdrawiam Janusz
Czy Ty wiesz, że to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Ja nie podważam zasadności stosowania przycisków bezpieczeństwa, a jedynie pytam o konieczność ich doposażania o przekaźnik bezpieczeństwa!
Witam.
Na podstawie analizy ryzyka powinno wyjść jaka ma być
klasa bezpieczeństwa zastosowanego układu. powyżej klasy 1 powinien
być w układzie przekaźnik bezp.
Witam.
Z opisu mogę wnioskować, iż można przyjąć kategorię 1.
Natomiast ocena ryzyka maszyny to trochę szersza sprawa, a ty
na etapie projektowania i budowy, powinieneś przede wszyskim doprowadzić do sytuacji gdzie maszyna będzie bezpieczna konstrukcyjnie. Układy bezpieczeństwa są środkami dodatkowymi, które zwiększają to bezpieczeństwo.
Grzesiek.
Reset oraz grzyb na szafie.
Można dodać również po grzybie na sekcje. Obwód SELV lub SELV.
Problem z tymi rolkami zacinają się w przypadku trochę cięższych rzeczy. Tarcie pomiędzy wałkami a gumką jest takie małe, że czasami przy rozruchu paczki nie chcą się ruszyć.