Witam.
Sytuacja finansowa inwestora, czyli budżet na materiały i robociznę skłania mnie do pewnego kroku- czy można układać przewody YDY w posadzce bez osłony w postaci peszla (rury karbowanej)???
Pozdrawiam po dłuższej nieobecności.
Edit: poprzez google znalazłem parę tematów na… ISE.pl
Co do wykonania instalacji tak, aby była wymienna to raczej abstrakcja. Jest jakaś norma na to, jak wykonuje się instalacje pod posadzką???
witam,moim zdaniem to nie chodzi o mozliwosc wymiany przewodow, tylko zabezpieczenie przewodow w posadzkach.Wiadomo iz przewod zalany bez oslony jest na stale “scalony” z betonem.Posadzka pracuje przez lata,tak wiec przewod tez jest narazony na roznego typu “przeciazenia”.Po za tym jest to ochrona w postaci peszla czy tez rurki winidurowej to jedna oslona wiecej,i przewod ulozony w takiej izolacji nie jest narazony na bezposredni kontakt z posadzką.Ja napewno nie zdecydowalbym sie na polezenie instalacji bez oslony,chyba ze w scianach.Takie jest moje zdanie i moge sie mylic,jestem praktykiem a nie teoretykiem.Pozdrawiam
Szalony pomysł, nim zalejemy w betonie wielokrotnie będzie deptany przez budowlańców, może i skaleczony. Widziałem u kogoś takie badziewie, łopaty stały na przewodach. Nie polecam, wręcz wskazuję nie wolno. Wykonuję w posadzkach, ale chroniony przed budowlańcami dobrą osłoną. Twardym peszlem.
STANCA
Witam.
Szczera prawda i dobra rada nie oszczędzaj !!!
Robiłem takie instalacje i problemem nie byli raczej budowlańcy bo kładliśmy bezposrednio przed laniem betonu, już po zbrojeniu w siatce zbrojeniowej ale bałem się naprężeń wewnętrznych i dlatego kładłem w peszlach tych tanich żeby przewody mogły się w miarę przesuwać, pracować. Jedynie niskoprądówkę w twardych peszlach do ewentualnej wymiany.
Pozdrawiam
Instalację jak zawsze wykonałem w peszlach. Dodatkowo robię tak, że tam gdzie będzie odbywał się duży ruch (przejścia, korytarze) wkładam dodatkowo rurę PCV fi 50. Do kabli stosuję peszel fi 23, po to żeby sobie tam zygzakiem spokojnie spoczywały.
Hmmm, zadam może trochę głupie pytanie. Storzyłem kilka ciągów o długości paru metrów. W takim ciągu spoczywa 5-6 kabli (oświetlenie, gniazda, siła). Czy możliwe jest, żeby indukował się jakiś szkodliwy prąd???
Następne zagadnienie. Zawsze unikam układania blisko instalacji prądowych niskoprądówki. A jeżeli niskoprądówka spoczywałaby w pobliżu??? Mogą zdarzać się zakłócenia, bądź też będzie oddziaływanie indukcyjne?
Zapraszam tutaj:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7739&highlight=
Czy kolega nie myli pojęcia przewód, kabel?
Stanisław
Oczywiście, że przewód.
Dzięki za linka.
@ Mayo
Wzajemne indukcje przy przewodach nn w warunkach normalnych/dla standardowej pracy/ nie są szkodliwe, zresztą są minimalne sprawdź np miernikiem cyngowym - cały przewód, wzajemnie się neutralizują, problemem byłoby podłączenie falowników ale do nich stosujemy kable ekranowane. Co zaś tyczy się instalacji teletechnicznych to tu najbardziej wymagające są instalacje sieci komputerowej wyższych kategorii dużych szybkości transmisji i tu wymagany dystans przy równoległym prowadzeniu przewodów komputerowych i elektrycznych 25 cm, skrzyżowania mały wzajemny styk nie powoduje specjalnych problemów. Zbrojenia dodatkowo pracują jako ekrany. Instalacja telewizyjna, alarmowa czy nawet telefoniczna nie są takie wymagające i tu nie powinno być problemów, jedynie przy instalacji domofonowej starej generacji i wykonanej na przewodach sygnałowej a nie skrętkach trzeba uważać bo może wystąpić przydźwięk sieci.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za rzeczową odpowiedź.
Pozdrawiam.