Przewody odprowadzające w instalacjach odgromowych

[quote=“STANCA, post:41, topic:13618, full:true, full:true”] A rurka, właśnie kto i gdzie widział połączenia, łuki tych rurek jak się zachowują pod wys. napięciem, jakieś badania, wyniki?[/quote]
Jak byłem na szkoleniu w pewnej znanej polskiej firmie, to chwalili się tymi rurkami. Mają nawet do tego kształtki, ale sami przyznają że nie da się ich stosować, bo nie sposób przełożyć drutu przez kolanko fi 20 :smiley:

Ja swoim klientom zawsze proponuję przewody odprowadzające wykonane na uchwytach do rur spustowych, niczego nie chowam pod elewację. Jeśli się starannie wyprostuje drut, to taka instalacja wygląda całkiem przyzwoicie.

[quote=“luka2nd, post:1, topic:13722, full:true, full:true”]

Ja swoim klientom zawsze proponuję przewody odprowadzające wykonane na uchwytach do rur spustowych, niczego nie chowam pod elewację. Jeśli się starannie wyprostuje drut, to taka instalacja wygląda całkiem przyzwoicie.
[/quote]

Yhym drut po elewacji nowego domu wygląda przyzwoicie … :smiley: Pomijam , że choćbyś go nie wiem jak wyprostował to za 2-3 lata już prosty nie będzie. Nie wiem jaki inwestor się zgadza na przewód odprowadzający po elewacji.

[quote=“marcin225, post:2, topic:13722, full:true, full:true”] Yhym drut po elewacji nowego domu wygląda przyzwoicie … :smiley: Pomijam , że choćbyś go nie wiem jak wyprostował to za 2-3 lata już prosty nie będzie. Nie wiem jaki inwestor się zgadza na przewód odprowadzający po elewacji.[/quote]
Za to plastikowe puszki w elewacji wyglądają znakomicie. Aluminiowy drut można wyprostować tak, że będzie niczym struna, a jeśli poprowadzić go wzdłuż rur spustowych, nie będzie rzucał się za bardzo w oczy.

Odgromówka to nie płot ani wzór tapety, żeby można sobie było dowolnie wybierać co się komu podoba. Obowiązują tu pewne zasady, co do których inwestor nie ma nic do gadania. Jeżeli nie odpowiada mu moja oferta, to nie zmuszam do korzystania z niej :slight_smile:

Swoją drogą, czekam aż kreatywni instalatorzy wymyślą zwody ukryte pod dachówką - bardziej estetycznie się już nie da :smiley:

[quote=“luka2nd, post:3, topic:13722, full:true, full:true”]

Za to plastikowe puszki w elewacji wyglądają znakomicie. Aluminiowy drut można wyprostować tak, że będzie niczym struna, a jeśli poprowadzić go wzdłuż rur spustowych, nie będzie rzucał się za bardzo w oczy.

[/quote]

No wyprostujesz go jednak za 2-3 lata już prosty nie będzie. Dla mnie prowadzenie przewodów odprowadzających po elewacji nowej jest nieakceptowalne. Zresztą nie znam inwestora który by się na to zgodził. Złącze kontrolne nie trzeba robić w elewacji, można w gruncie, estetyczniej i bardziej funkcjonalnie.

[quote=“marcin225, post:4, topic:13722, full:true, full:true”]
Złącze kontrolne nie trzeba robić w elewacji, można w gruncie, estetyczniej i bardziej funkcjonalnie.
[/quote]

A przewodem odprowadzającym (drutem fi 8 ) ze ściany wchodzisz w grunt, czy jak to wykonujesz ?

[quote=“bezpiecznik123, post:5, topic:13722, full:true, full:true”]

A przewodem odprowadzającym (drutem fi 8 ) ze ściany wchodzisz w grunt, czy jak to wykonujesz ?
[/quote]

Ostatnio prowadziłem bednarke 30x4 jako przewód odprowadzający i tak zszedlem ze ściany w grunt.

[quote=“marcin225, post:6, topic:13722, full:true, full:true”]
Ostatnio prowadziłem bednarke 30x4 jako przewód odprowadzający i tak zszedlem ze ściany w grunt.
[/quote]
No właśnie, a jak mamy drut ?

[quote=“bezpiecznik123, post:7, topic:13722, full:true, full:true”]
[quote=“bezpiecznik123, post:7, topic:13722, full:true, full:true”]
[/quote]
No właśnie, a jak mamy drut ?
[/quote]

Nie jestem zwolennikiem prowadzenia drutu jako przewodu odprowadzającego i od kilku lat to głoszę :slight_smile:

Na skróty do celu. Była instalacja odgromowa, dorobili wiatę z poszyciem metalowym. Przewód odprowadzający przez metalową konstrukcję dachu i metalową podbitkę przechodzi. Jest to dworzec autobusowy, elektroniczne podświetlane rozkłady jazdy itp urządzenia na konstrukcji.
Proszę o komentarze.