Koledzy mam pytanie?
Czy można instalować przewód DYt na konstrukcji metalowej,
myśle ze nie ja proponował bym przewód YDYp.
Czy mam racje? czy ktoś z kolegów posiada nr.PN lub inny przepis.
Witam.
W katalogu nie znalazłem DYt, za to jest YDYt (PN-87/E-90060)
Mam natomiast wrażenie, że YDYt jest lepszy od DYt - podwójna izolacja polwinitowa, natomiast jego przeznaczenie jest wybitnie wtynkowe.
Przy takiej gamie dostępnych przewodów należy jednak stosować ściśle zalecane typy do odpowiednich zastosowań.
Na konstrukcji raczej w rurce, kanale - i wtedy typ przewodu łatwo dobrać do rur, kanału.
Witam!
Wydaje mi się, że tego typu pytania nie powinny mieć tu miejsca. Przecież każde urządzenie elektryczne posiada swoje parametry nadane przez producenta. Jeżeli pisze 750V to jest 750V i nie ma znaczenia typ przewodu oraz czy będzie położony w tynku, czy na konstrukcji, czy w rurce, czy Bóg jeden wie jak. A poza tym sama nazwa wskazuje zastosowanie przewodu.
Pozdrawiam.
Krzysiek
Witam.
Wydaje mi się, że tego typu pytania nie powinny mieć tu miejsca
A mi się wydaje, że takie ganienie jest nie na miejscu.
A i odpowiedź mnie zdumiewa. Uważam, że typ przewodu ma znaczenie, skoro tyle typów produkowanych jest, przecież producenci produkowaliby jeden typ i już. Tylko cięli by z metra.
Pozdrawiam.
Witam!
Napisałem:
A poza tym sama nazwa wskazuje zastosowanie przewodu.
Pozdrawiam!
Krzysiek
Witam!
Dopiero teraz zapoznałem się z tym tematem.
Nie chcę obrażać kolegi Pomiar -ale czy kolega jest elektrykiem z zawodu czy masterkowiczem?
Przecież to oczywiste,że przewodu DYt nie stosuje się na konstrukcji metalowej,nie znam jaki PN o tym mówi,ale mam własny zdrowy rozsądek.DYt miał pojedyńczą izolację i był oszczędnościowym produktem poprzedniej epoki.Służył tylko do inst.wtynkowych.Dziś nie jest już produkowany.Zastąpił go YDYt,który ma i izolację i powłokę.Ale też jest tylko do inst.wtynkowych.
Na metalowe konstrukcje nadaje się YDY na uchwytach lub DY w rurce.
Na marginesie - co pewien czas odwiedzam firmę mieszczącą się w kontenerze,w którym są właśnie przewody DYt przybite do blachy.Dawno uświadomiłem użytkownika kontenera o grożącym mu niebezpieczeństwie. Niestety na przeróbkę instalacji szkoda mu pieniędzy.
Domsat