witam! czy zna ktos symbol przewodu wielożyłowy (dla układu TN-S) z izolacja z polietylenu usieciowanego o żyłach miedzianych. Czy tego typu przewody można stosowac bezposrednio pod tynkiem? Prosilbym rowniez o podanie katalogu i firmy ktora tego typu przewody wykonuje. Zaznaczam ze nie chodzi mi o kable!
Witam kolegów
Według polskiej nomenklatury taki przewód powinien mieć symbol
YDXSżo 3 (5) x S mm2.
Tylko że o ile wiem nikt takiego czegoś nie produkuje, bo prostu nie ma potrzeby. Cechą charakterystyczna polietylenu usieciowanego jest jego bardzo wysoka rezystancja (wyższa niż np. polwinitu) więc stosuje się go generalnie jako izolację do kabli przeznaczonych do pracy w zakresie średnich napięć, oraz rzadziej do kabli niskiego napięcia, zwłaszcza przeznaczonych do pracy w warunkach trudniejszych niż przeciętne, oraz w przewodach napowietrznych.
Nigdy nie słyszałem o, ani nie widziałem przewodu z taką izolacją przeznaczonego do układania pod tynkiem. Jednak jeśli takowe istnieją to nie było problemu z układaniem ich pod tynkiem, bo na izolacji z PE miałyby powłokę ochronną z polwinitu.
Jeśli jednak koledze uda się uzyskać coś na temat tych przewodów, to sam chętnie sobie poczytam.
Pozdrawiam
Yanc
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Obecnie mamy dwa oznaczenia przewodów wg zał. rys. z książki „WYTYCZNE - pomiary w elektroenergetyce…”.
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Można jeszcze tu zobaczyć:
http://www.technokabel.com.pl/oznaczanie.html
oraz na:
http://www.tf.com.pl/data/katalogi/sygnal.pdf
Jedną z zalet polwinitu usieciowanego jest możliwość pracy w wyższych temperaturach np. do 85^C. Jak napisał Kolega Yanc, je również nie spotkałem się z zastosowaniem takich przewodów bezpośrednio p/t. Owszem są pomieszczenia o podwyższonej temperaturze otoczenia (kotłownie, wymiennikownie itp.) ale tam przeważnie instalację wykonuje się w rurkach.
Witam
Pojedyńcze linki z izolacją polietylenową produkuje Lapp. Mozliwe że robią też przewody, ale jakoś nie dopatrzyłem.
Mozliwe jeszcze że Technokabel lub Helukabel mają coś w swojej ofercie.