Cześć,
Mam pytanie, chciałem sprawdzić to co zaproponował mi elektryk.
Wymieniam całą instalację w mieszkaniu, krótki opis dla ułatwienia oceny.
3 pokoje, kuchnia, lazienka, przedpokoj mieszkanie z wielkiej płyty. Oddzielne obwody na kazde pomieszczenie (oddzielnie lodowka, piekarnik, wiadomo oddzielne giazdo indukcji 3 fazy, oswietlenie razem, góra dwa obwody)
3 fazy (w kuchni płyta indukcyjna 7,5kw i piekarnik około 2 kw), zaproponowana moc przyłączeniowa przez elektryka to zwiększenie do 7,5kw
Jaki powinien być przewód pomiedzy licznikiem a rozdzielnia ? Mam określony budżet na remont i gdzie trzeba to ok ale czy robienie czegos na zas ma sens ?
Zaproponowany przewód to 5x10mm (odległość do mieszkania od licznika to mysle że okolo 10m napewno nie wiecej niz 15) Czy wystarczy przewód 5x6mm ? Uziemienie w pionie na klatce schodowej.
Pytanie retoryczne, dla formalności, jaki rodzaj sieci, jaki przekrój dochodzi do licznika i jakie zabezpieczenie przedlicznikowe, a praktyczna odpowiedz, to 4mm2 Cu wystarczy, bo więcej raczej nie dochodzi do licznika i przedlicznikowe nie większe niż 25A zapewne, a jeśli to “patodeweloperka”, to zapewne 2.5mm2 dochodzi do licznika i tyle też Ci wystarczy do mieszkania, przy 7.5kW przy 3F.
ok dzieki za odpowiedź. To może jeszcze dopytam czy moc przyłączeniowa mi starczy ? 7,5kw skoro piekarnik ma około 2 a sama płyta 7,5 kw ? Wiadomo że każde z urzadzień nie będzie chodzić na maksa no ale dochodzą jeszcze inne urzadzenia w mieszkaniu, lodowka tv komputer itd. Jutro sprawdze jaki przewod idzie do licznika
Teoretycznie wystarczy, bo zapewne przy 7.5 czy 9kW przedlicznikowe zostanie to samo więc pewne pole manewru pozostaje, dopóki “kar nie zaczną Ci naliczać” .
Moc przyłączeniowa jest pochodną zabezpieczenia przedlicznikowego. Nie wyobrażam sobie aby było mniejsze niż 20A co oznacza moc przyłączeniową około 12kW.