Witam. Obecnie firmy budowlane stosują praktykę, że pionowe przewody odprowadzające układają bezpośrednio na ścianie, i pokrywają warstwą styropianowego docieplenia. Zakładam, że obecnie styropian jest traktowany jako niepalny (przynajmniej teoretycznie
). Czy taka praktyka jest dopuszczalna? PNx-E- 05003/01 mówi, że zwody poziome niskie powinny być co najmniej 2 cm nad podłożem niepalnym, o przewodach odprowadzających nic nie wspomina, ale wtedy jeszcze nie było mody na ocieplenia, można zatem przyjąć, że podobne zasady powinny być stosowane cd przewodów odprowadzających.
Pozdrawiam.
Ostatnio na szkoleniu u Pana dr Sowy była mowa odnośnie prowadzanie odprowadzeń pionowych w elewacji, można stosować takie odprowadzenia pod warunkiem że będzie prowadzony w “środowisku” nie palnym i będą na to papiery, niektórzy omijają przepis poprzez stosowanie paska pomiędzy styropianem z wełny mineralnej (nie palna) i w niej prowadzą przewody odprowadzające.
Ale w rurze metalowej lub grubościennej winidurowej.
Przewód stalowy przecież pod wpływem temperatury pracuje.
A po drugie w czasie odprowadzania wyładowania piorunowego do ziemi może dynamicznie odkształcać ocieplenie ścian, nawet to niepalne. Niepalne to nie znaczy że nie może się stopić pod wpływem temperatury.
To fakt że pod wpływem przepływu prądu do ziemi prowadząc w elewacji przewody odprowadzające zostaną ślady, o czym również Pan Sowa wspominał, ale czasami architekt jest bardzo natarczywy i nie chce nic poza ścianami.
Co do rury metalowej to przecież wg mnie zadziała jak sam przewód odprowadzający więc nie wiem czy jest to jako taka izolacja, co do rury winidurowej czy posiada papier że jest to materiał nie palny? (proszę się ew. nie śmiać bo Ja nie wiem
)
Mój błąd, npisałem rura metalowa bo niepalna i rownież winidur musi być niepalny.
Do- MichalG
Możesz prowadzić przewód odprowadzający prąd piorunowy w ociepleniu ale w rurze/ kanale odgromowym czyli m.in. niepalnym. Te technikę stosuję już pomnad 10 lat. Ostrożnie z materiałem i średnicą rury bo musi wytrzymać też wzrost cisnienia, UV, IR itd. Lepiej oprzeć się na projecie tego kto to robił.
Można - ale przeba umieć to robić.
K.M.
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Pozdrawiam. ![]()
Zbynu pisze —To fakt że pod wpływem przepływu prądu do ziemi prowadząc w elewacji przewody odprowadzające zostaną ślady, o czym również Pan Sowa wspominał, ale czasami architekt jest bardzo natarczywy i nie chce nic poza ścianami.
Co do rury metalowej to przecież wg mnie zadziała jak sam przewód odprowadzający więc nie wiem czy jest to jako taka izolacja, co do rury winidurowej czy posiada papier że jest to materiał nie palny? (proszę się ew. nie śmiać bo Ja nie wiem ) —
Architekci sami nie wiedzą czego chcą. Jeśli chcą same ściany, to orynnowanie winno iść wewnątrz, złącze kablowe, skrzynka gazowa z zaworem głównym też. Te elementy też psują medialność. A kamery na elewacji też psują medialność a muszą być ???
to już zależy od architekta
nie wszędzie masz kamery, nie wszędzie masz rynny, i nie wszędzie masz rury z gazem na zewnątrz.
Pozdrawiam
Kolego Zbynu! Co Ty opowiadasz za dyrdymały ? Na tej zasadzie nie są architektonicznie spójne anteny telefonii komórkowej na dachach obiektów budowlanych. Powinna zostać ograniczona władza architektów - to jest paranoja
kolego sympatyczny moim zdaniem przesadzasz
, osobiście uważam że czasami lepiej schować przewody odprowadzające w elewacji (wiem że podczas wyładowania mogą być brzydkie ślady na elewacji) niż puszczać je na zewnątrz, nie jest przecież problemem schować ten przewód w elewacji.
Pozdrawiam
A system mocowania jaki kolega proponuje aby nie latał przewód odprowadzający w rurze jak żyd po pustym sklepie ?
Wiadomo, że przewód musi pracować pod wpływem zmiennej temperatury lato/zima.
Po cholerę rura PCV i drut w elewacji - dać bednarkę 4 x 25 mm2 jako przewód odprowadzający a złącze kontrolne 30 cm od ziemi w postaci jednej śruby M10 lub 2-ch śrub M6 w tym miejscu bednarka winna być oddalona od elewacji na odległość 5 cm.
A osłona na bednarkę nie jest konieczna ? Czy na bednarkę kładzie się steropian, siatkę i tynk. Jest to dozwolone rozwiązanie na podłożu niepalnym ( cegła, suporex )
Od 10 lat stosuję rozwiązanie: przewód w rurze izolacyjnej odgromowej - nie PCV i pod elewacją, i wewnątrz budynków też.
Można było stosować to rozwiązanie już w 2002, bo o tym pisałem już wtedy. Szczegółem jest ta rura.
A co proponują autorytety z PKOO , - papier na rurę ?
Pozdrawiam w 2012.
K.M.
witam Kolegów ![]()
Kolego Krzysztofie, uprzejmie proszę o więcej informacji na temat rury izolacyjnej odgromowej.
Witam
Od K. M. nie dowiemy się prawdy o systemach instalacji odgromowych.
Odpowiedź znaleźć można w temacie;
gdzie zadaliśmy podobne pytania do tego tematu.
Tu też coś było;
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=29&t=12838&p=101377#p101377
STANCA
STANCA odpowiedział bo sam zna odpowiedź.
Wg mojego opracowania to nie ma jednej rury bo średnica rosnie wraz z długoscią takiej linii i np. przy L >30 m stosuję juz fi 50 mm itd.
**Odpowiedź brzmi - trzeba zastosować rurę odgromową.**Czy to nie jest zrozumiałe?
K.M.
Witam.
To jest bardzo … tajemnicze. ![]()
A tę rurę to gdzie można kupić ?