Przewód neutralny - problem

Witam. Mam problem z instalacją elektryczną konkretnie z przewodem neutralnym, ale od początku. Posiadam pokój gospodarczy obok łazienki. W łazience są zamontowane 2 instalacje Led, kable odniesieniu wychodzą właśnie w tym pokoju. Ogólnie jest tam przedwłącznik I ogólnie zorientowałem się że w nim jedyną fazą jest faza wykorzystywana u mnie w rozdzieleni z wyłącznikiem nadpradowym wydzielonym jako oświetlenie na 1 piętrze, czyli całe oświetlenie piętra wszystkie pokoje są do tego podpięte. Wracając do tematu. W tym przedwłączniku jest tylko 1 faza (oświetlenie piętra) do niej jest podłączona lampa sufitowa w tym pomieszczeniu 1 zasilacz Led 50W 2 zasilacz Led 120W oraz gniazdko podwójne prądowe(nie ma w tym pomieszczeniu osobnej fazy na gniazdka jak to jest w innych pomieszczeniach na 1 piętrze). Dopiero niedawno odkryłem jak to elektryk kiedyś podłączył. Sprawa wygląda tak lampa sufitowa działa bez zarzutów, kiedyś działało gniazdko, ale były z nim ekscesy teraz, gdy podłącze żelazko natychmiast wywala różnicowoprądowy, ale np. gdy podłącze lampkę biurową działa. Nie jest to wina gniazdka ani instalacji uziemienia(sprawdziłem). Niedawno zakładałem Ledy i właśnie sprawa wygląda tak uruchomia je naraz jeden włącznik podświetlany I czasem złączą się a czesne wywali różnicowoprądowy. Dzisiaj mnie coś tkneło sprawdzić instalację. I okazało się, wina nie leży po stronie przewodu L, tylko N, gdyż podłączyłem neutralny przewód od zasilacza 120W I gniazdka do neutralnego wejścia do gniazdka w łazience. I wszytko działa. Nie wiem czy jakieś jest zwarcie, czy coś podobnego czy kabel uszkodzony. Reasumując doszedłem do wniosku, że jak gdyby kabel N doprowadzony do przedwłącznika w tym pokoju działa jeśli urządzenia są do do koło 50-70 W, powyżej już wyłącznik różnicowoprądowy wyrzuca. Żelazko ma około 1600W 1 zasilacz 12V 50W 4,16A, a 2 zasilacz 12V 120W 10A, lampa sufitowa na dwie żarówki ledowe. Działa tylko gdy podłącze lampę sufitową I zasilacz 50W nie mam pomysłu co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc :confused: Zamieszczam poniżej uproszczony schemat jak to jest podłączone wszystko.
PS: Schemat nie zawiera rysunków przewodów zabezpieczających tak dla uproszczenia i czystości rysunku :wink:

Witam

ISE.pl to pierwszy, polski, niezależny, profesjonalny serwis branży elektrycznej. Pomagamy naszym Użytkownikom w codziennej pracy.

Moja rada jak i admina tego portalu:
Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!

Temat może być trudny dla amatora, a może być prosty dla elektryka z miernikami. Czasem trudno rozwiązać temat bez obecności na miejscu.
Jednak zaproś fachowca, bo jak widać już plątanina jest spora. Fachowiec oceni na miejscu, pomierzy i zrobi to tak, by nie tylko działało, ale i było też bezpieczne.
Ja wiem co piszę, z młodych lat mam bliznę na palcu uzyskaną porażeniem prądem.

Kolega rysiu71 napisał kiedyś;

“Tutaj kolego nic się nie wymyśli, tutaj obowiązują żelazne zasady i jak się ich nie zna to nasze doradztwo w Twoim wykonaniu może doprowadzić do nieszczęścia.”

Ile jest warte życie rodziny i psa, nie wspominając o mieniu?

Tak się składa, statystyki wykazują porażenie prądem w mieszkaniu zajmuje czołową pozycje.
http://www.sep.krakow.pl/nbiuletyn/nr52ar2.pdf

Wszyscy się znają. Połowa Polaków to lekarze, druga połowa elektrycy, no a trzeciej połowy nie ma. :slight_smile:
To nie jest portal dla tych spod znaku “zrób to sam”

STANCA

Dwie instalacje… Przedwłącznik…??? O co tu chodzi? Ja bym wezwał jeszcze jasnowidza.

Przedwłącznik - puszka instalacyjna z połączeniem kabli do danego pomieszczenia
2 instalacje to oznacza 1 instalacja zasilacz, sterownik i taśma Led i druga taka sama (tyle że z innym zasilaczem) :confused:

Co najmniej, to mnie się bardzo nie podoba:

W łazience są zamontowane 2 instalacje Led…
(…)
Niedawno zakładałem Ledy i właśnie sprawa wygląda tak…

No właśnie tak to wygląda…
Nic innego nie pozostaje, jak:
Kolego wezwij elektryka na miejsce i niech sprawdzi ten “makaron” – sam nie ryzykuj.!

Do wszystkich spod znaku “zrób to sam”

Tu kolega roberto delikatnie sygnalizuje wątpliwości. Łazienka to najbardziej niebezpieczne pomieszczenie w domu. Grzebanie w instalacji w łazience bez wiedzy i znajomości norm nie zawsze wychodzi na zdrowie.

Tu obowiązują ścisłe reguły zapisane w normie:

PN-HD 60364-7-701:2010 - wersja polska

Instalacje elektryczne niskiego napięcia – Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji – Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic

Zakres
Dotyczy instalacji elektrycznych w pomieszczeniach wyposażonych w zamocowaną na stałe wannę lub natrysk oraz w strefach okolicznych.

Nie powiększajcie statystyk wypadków porażenia prądem.
STANCA

Z opisu wynika że masz nieprawidłową wykonaną instalację . Instalacja prawidłowa z wyłącznikiem RCD musi posiadać niezależne przewody PE i N . Ty jej nie posiadasz i narażasz siebie i swoich bliskich na śmierć. My szklanej kuli nie mamy więc tylko wizyta elektryka może coś dać. Wiem ty i tak to połączysz że to będzie działać i nam pokażesz że lepiej się znasz od nas. Powodzenia.