Przepływowy ogrzewacz wody - dziwna awaria

Witam serdecznie,
Jestem młodym elektrykiem i mam problem z moim boilerem (przepływowy ogrzewacz wody typ 07-2/60 1500W Model 1.3 Cw firmy ZELMECH-DOMGOS).
Awaria polega na tym, że ogrzewacz nie podgrzewa wody, a pobiera prąd (licznik energii elektrycznej to wskazuje). Po dostaniu się do puszki z przewodami stwierdziłem, że nie ma uszkodzeń przewodów, ani izolacji. Postanowiłem odłączyć na półgodziny termostat i zabezpieczeni i podłączyłem ogrzewacz bezpośrednio do zasilania (w tym czasie nie powinno się nic poważnego wydarzyć). Myślałem, że termostat lub zabezpieczenie nie działa. Okazało się, że po podłączeniu bezpośrednio do sieci, również ogrzewacz pobiera prąd a nie podgrzewa wody. Dotknąłem widocznej dostępnej części grzałki i była ciepła. Nie rozumiem dlaczego boiler nie grzeje wody skoro grzałka jest ciepła, a termostat i zabezpieczenie działają.

Bardzo proszę państwa o opinie.

Witam Wszystkich!

A czy ta grzałka na pewno ma jakiś kontakt z wodą, którą ma podgrzewać?
Może jest za mała moc grzałki? Skoro Kolega może ją dotknąć ręką to mam pewne wątpliwości.

witam Kolegów:)
Sprawa wbrew pozorom bardzo prosta. Zmierzyć napięcie na grzałce oraz pobierany prąd i wszystko jasne.

Witam Kolegę " PeGmoN " i wszystkich Kolegów na FORUM.
Inną metodą od proponowanej przez Kolegę Jacka jest wyłączenie wszystkich innych urządzeń w domu, włączenie termy i po odczycie różnic wskazań licznika poboru energii będzie wiadomo czy jego grzałka(i) nadal pobierają fabryczną moc tj. 1,5 kW.
Innymi problemami może być:

1. temperatura wody z sieci,
  2. ilość zużywanej wody w danym czasie,
  3. oraz kamień powstały na grzałce.

Jeżeli ten podgrzewacz teraz został podłączony do eksploatacji, to czy prawidłowo podłączony do instalacji wodnej.