Przepisy lub normy

Prosze o podanie przepisów , norm, rozporządzeń w sprawie pracy pod napięciem
do 1KV w warunkach awaryjnych.

Wmyśl rozporządzenia o organizacji bezpiecznej pracy przy urządzeniach elektrycznych, pod napięciem można pracować tylko w przypadku napięć bezpiecznych tj. 6, 12, 25 lub 50V w zależności od warunków lub przy napięciu 220V ( do ziemi) można wymieniać bezpieczniki topikowe ( pod warunkiem nieuszkodzenia główki), wymieniać źródła światła ( pod warunkiem nieuszkodzonia szklanej obudowy).
Inne prace pod napięciem niebezpiecznym można wykonywać tylko według zatwierdzonej technologii. Osoby specjalnie przeszkolone i przeegzaminowane, przy użyciu specjalnych narzędzi i według konkretnej karty technologicznej mogą wykonać tylko kontertne zabiegi na urządzeniach.

mnie chodziło o wyjazdy awaryjne
czy elektryk może wyjechać do awarii sam czy musi być druga osoba ale chodzi mi o podkład np. przepisu lub normy, ustawy .

mnie chodziło o wyjazdy awaryjne
czy elektryk może wyjechać do awarii sam czy musi być druga osoba ale chodzi mi o podkład np. przepisu lub normy, ustawy .
Podstawy prawne

Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 17 września 1999r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzenia i instalacjach energetycznych. ( Dz. U. 80/99; poz 912)
Nie ma różnicy czy prace są awaryjne, planowe czy jakiekolwiek inne, chyba że dotyczą ratowania życia lub mienia.
Można wprowadzić własną organizację prac poprzez instrukcję stanowiskową zatwierdzoną przez “Kierownika Zakładu” , ale jeśli będzie ona niezgodna w/w roaporządzeniem lub innymi przepisami bhp, każda kontrola Inspekcji pracy może ją zakwestionować ( grozi mandat) a w razie wypadku prokurator będzie dochodzić czy kierownik Zakładu miał podstawy zatwierdzić instrukcję niezgodną z przepisami.
Jednoosobowo można przeprowadzać oględziny, bez dotykania urządzeń, otwierania lub zdejmowania obudów itd.

Rozporządzenie M.G. Dz.U. 80 poz. 912 z 1999r w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urz. i instalacjach energ. określa, że praca w warunkach szczególnego zagrożenia dla zdrowia i życia ludzkiego powinna być wykonywana co najmniej przez 2 osoby.
Wykaz rodzajów prac, które powinny być wykonywane przez co najmniej 2 osoby zawiera załącznik Dz. U.nr 62. poz.288 z 1996r.
Rozporządzenie M.P i P.S w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy Dz. U. nr 129 poz.844 z 1997 w rzdziale “Prace szczególnie niebezpieczne” nakłada na pracodawcę obowiązek sporządzenia wykazu prac szczególnie niebezpiecznych występujących w zakładzie pracy.