Witam
Niedawno dostałem warunki zwiększenia mocy przyłączeniowej od ZE z 4,2kW 1f na 10,3kW 3f. W warunkach pisze, że licznik przyjdzie zabudować ZE a nowe zabezpieczenia przedlicznikowe należy zainstalować w “Dotychczasowe miejsce zabudowy”. Chciałbym zabudować skrzynkę licznikową w miejscu gdzie znajduje się aktualnie licznik i w tej skrzynce zamontować również zabezpieczenia przedlicznikowe (w skrzynce licznikowej jest możliwość plombowania). Pytanie brzmi, czy przesunięcie zabezpieczeń o 30-40cm będzie potraktowane jako “inne miejsce zabudowy” ? Czy muszę w tym celu napisać do ZE? Chcę tak przygotować tą skrzynkę że ZE podłączy tylko nowy liczniki, przewody na zaciskach prądowych przy haku i na maszcie. Instalacja jest już przystosowana do zasilania trójfazowego, zostało mi zabudować skrzynkę licznikową i pociągnąć nowy YKY 5x10mm od skrzynki pod hak na budynku. Proszę o odpowiedź odnośnie miejsca zabezpieczeń.
Pozdrawiam
Pytanie brzmi, czy przesunięcie to z wewnątrz na zewnątrz budynku?
Bzdura Panie. Wystarczy 4x10 Cu.
Nie, aktualnie licznik i zabezpieczenie jest na korytarzu i tam zostaną, tyle że będą umieszczone w takiej skrzynce:
http://elektro-hurt.com/img/products/98/15/1_max.jpg..
I dlatego będą nieco przesunięte względem obecnego położenia
Wiem, że 4 żyły wystarczą, ale jedna w zapasie nie powinna zaszkodzić, a może się kiedyś przydać. ![]()
Nie ma, moim zdaniem problemu. Jest tylko pewne ale… Standardy lokalnego dostawcy które należy spełnić.
Nie zaszkodzi ale i się nie przyda.
Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie. ZE wymaga jedynie schematu jednokreskowego w zakresie dokumentacji technicznej. Czy ja z Kwalifikacją Eksploatacji 1kV mogę taki schemat wykonać, czy potrzebna jest osoba z Kwalifikacją Dozoru? Trochę to dla mnie dziwne, że nie chcą pomiarów.
Jaki to rejon Kolego, oraz jaki dostawca? Każdy wymaga innych papierów…
Jest to Tauron , śląsk powiat rybnicki.
Narysuj schemat jednokreskowy i udaj się do Rejonu Energetycznego. Ze swoimi uprawnieniami możesz to zrobić. Chyba że Tauron ma inne wymagania, ale nie powinien. Przystawią pieczątkę i napiszą ewentualne uwagi. Co do przewodu YKY czy YDY to nie ma znaczenia. YDY jest tańszy. Tylko po co 5 x 10 skoro dla 10 kW wystarczy 4 x 6 czy też 4 x 4? Piąta żyła jest żółtozielona i może być używana jedynie jako przewód ochronny. Według IRIESD Energi zabezpieczenie przedlicznikowe nie powinno być w tej samej szafce co licznik i zabezpieczenia instalacji odbiorczej. Tauron może mieć inne zdanie.
Chyba najlepiej zrobię jak zadzwonię do Taurona i dokładnie ich wypytam, żeby nie było później jakiegoś “ale” z ich strony
Mam rozumieć że wystarczy schemat od linii napowietrznej do zabezpieczeń za licznikiem, uwzględniając przekroje oraz typy przewodów oraz schemat uziemienia?
Minimalny przekrój przewodu PEN to 10 mm^2 Cu lub 16 mm^2 Al. Przy 4 żyłach mniejsze przekroje nie wchodzą więc w grę.
Patrząc na ZK-1-1P stawianych przez Tauron to albo Tauron jest w błędzie albo kolega.
W ZK jest tablica licznikowa pod nią: RBK (przedlicznikowe ) i obok nadmiarowoprądowe
(zalicznikowe)